Skocz do zawartości
Adkuu

Wybrać GeForce RTX 4070 Super czy AMD Radeon RX 7900 XT?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak do 1080p, to 4070S. Spokojnie podkrecisz RT w grach i nie bedziesz martwil o wieksze spadki, poza tym i do 1440p sie nada (wiem bo mam). Poza tym pobor pradu zdecydowanie mniejszy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz wyższą wydajność w rasteryzacji to RX 7900 XT będzie lepszym wyborem, do tego ma przyszłościowe 20 GB VRAM. Jeżeli jednak zależy ci również na efektach Ray Tracing, na DLSS oraz FG to RTX 4070 super może być trafniejszym wyborem.

Poczytaj sobie https://www.purepc.pl/test-kart-graficznych-amd-radeon-rx-7900-gre-vs-nvidia-geforce-rtx-4070-super-porownanie-modeli-do-3000-zlotych

Co prawda to jest test RTX 4070 super vs RX 7900 GRE, ale 7900 XT też tam jest.

Edytowane przez Pzgr. 39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, saalataa napisał(a):

Jak do 1080p, to 4070S. Spokojnie podkrecisz RT w grach i nie bedziesz martwil o wieksze spadki, poza tym i do 1440p sie nada (wiem bo mam). Poza tym pobor pradu zdecydowanie mniejszy. 

własnie to 12gb mnie lekko niepokoji lecz na 1080p chyba nie powinieniem miec problemów. Tak z ciekawości nie brakuje ci czasem vramu szczegolnie w 2k?

Edytowane przez Adkuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Adkuu napisał(a):

własnie to 12gb mnie lekko niepokoji lecz na 1080p chyba nie powinieniem miec problemów. Tak z ciekawości nie brakuje ci czasem vramu szczegolnie w 2k?

Nigdy nie stwierdziłem. Nawet na tym magicznym TLoU nie zobaczyłem żadnych spadków. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gry różnie reagują na brak VRAM, mogą np. obniżyć rozdzielczość tekstury i spadku FPS nie zobaczysz. Miałem niegdyś RX 560 2 GB i grałem w Satisfactory. Musiałem odpalać grę na Vulkanie zamiast DirectX, bo lepiej sobie radził z teksturami. Ale gdy zbudowałem już dość dużą fabrykę, to i tak następował spadek rozdzielczości losowych tekstur. FPS był ten sam. Oczywiście to jest skrajna sytuacja, bo 2 GB VRAM to bardzo mało, w takiej karcie z 12 GB obniżenie rozdzielczości tekstur będzie znacznie mniej widoczne.

Edytowane przez Pzgr. 39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi