Adkuu Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Opublikowano 11 Lutego Witam zastanawiam się od dłuższego czasu co wybrac 4070super czy 7900xt grajac w 1080p z 7800x3d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Opublikowano 11 Lutego Jak do 1080p, to 4070S. Spokojnie podkrecisz RT w grach i nie bedziesz martwil o wieksze spadki, poza tym i do 1440p sie nada (wiem bo mam). Poza tym pobor pradu zdecydowanie mniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Opublikowano 11 Lutego (edytowane) Jeżeli chcesz wyższą wydajność w rasteryzacji to RX 7900 XT będzie lepszym wyborem, do tego ma przyszłościowe 20 GB VRAM. Jeżeli jednak zależy ci również na efektach Ray Tracing, na DLSS oraz FG to RTX 4070 super może być trafniejszym wyborem. Poczytaj sobie https://www.purepc.pl/test-kart-graficznych-amd-radeon-rx-7900-gre-vs-nvidia-geforce-rtx-4070-super-porownanie-modeli-do-3000-zlotych Co prawda to jest test RTX 4070 super vs RX 7900 GRE, ale 7900 XT też tam jest. Edytowane 11 Lutego przez Pzgr. 39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adkuu Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Opublikowano 11 Lutego (edytowane) 8 minut temu, saalataa napisał(a): Jak do 1080p, to 4070S. Spokojnie podkrecisz RT w grach i nie bedziesz martwil o wieksze spadki, poza tym i do 1440p sie nada (wiem bo mam). Poza tym pobor pradu zdecydowanie mniejszy. własnie to 12gb mnie lekko niepokoji lecz na 1080p chyba nie powinieniem miec problemów. Tak z ciekawości nie brakuje ci czasem vramu szczegolnie w 2k? Edytowane 11 Lutego przez Adkuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus. Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego Wystarczy 12GB ale, będą zapewne gry kwiatki gdzie może braknąć. Obecnie to i może zastanów sie nad https://proline.pl/asrock-radeon-rx-7900-xtx-phantom-oc-24gb-pci-e-gddr6-rx7900xtx-pg-24go-p8119882 bo to całkiem nie duża dopłata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 9 godzin temu, Adkuu napisał(a): własnie to 12gb mnie lekko niepokoji lecz na 1080p chyba nie powinieniem miec problemów. Tak z ciekawości nie brakuje ci czasem vramu szczegolnie w 2k? Nigdy nie stwierdziłem. Nawet na tym magicznym TLoU nie zobaczyłem żadnych spadków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Opublikowano 12 Lutego (edytowane) Gry różnie reagują na brak VRAM, mogą np. obniżyć rozdzielczość tekstury i spadku FPS nie zobaczysz. Miałem niegdyś RX 560 2 GB i grałem w Satisfactory. Musiałem odpalać grę na Vulkanie zamiast DirectX, bo lepiej sobie radził z teksturami. Ale gdy zbudowałem już dość dużą fabrykę, to i tak następował spadek rozdzielczości losowych tekstur. FPS był ten sam. Oczywiście to jest skrajna sytuacja, bo 2 GB VRAM to bardzo mało, w takiej karcie z 12 GB obniżenie rozdzielczości tekstur będzie znacznie mniej widoczne. Edytowane 12 Lutego przez Pzgr. 39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...