Ookami88 Opublikowano Czwartek o 17:47 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 17:47 Witam. Chciałem prosić w kwestii doboru komponentów na nowy komputer. Przyznam, że zmianę sprzętu wymusiła na mnie zapowiedź o końcu wsparcia dla Windows 10, inaczej nie speszyłbym się z tym. Windows 11 jest zbyt wymagający dla mojego obecnego komputera, który nota bene jest dość przestarzały na dzisiejsze standardy, dlatego chcę zmienić komputer na taki, który spełni moje wymagania i nie będzie zbyt ciężki dla mojego portfela. Z góry zapowiem, że jestem raczej casual gamerem, czyli gram po prostu dla rozrywki po dniu pracy. Nie streamuję, nie biorę udziału w turniejach, nie wymagam od gry najwyższych fps'ów przez cały czas na Ultra HD 4K ustawieniach. Jeśli gra działa płynnie na Wysokich (nie Najwyższych) ustawieniach to jestem zadowolony. Oto kilka gier, dla których mam nadzieję osiągnąć taki efekt: - Cyberpunk 2077 Phantom Liberty - Total War Warhammer I-III - Dziedzictwo Hogwartu - Baldur's Gate III Przyznam, że już wcześniej zasięgnąłem rady odnośnie nowego sprzętu na innych forach. Bazując na zdobytych informacjach od innych użytkowników, jak również na przeczytanych osobiście artykułach, przygotowałem poniższą listę podzespołów: Procesor: AMD Ryzen 7 7700 Płyta główna: Gigabyte B650 EAGLE AX RAM: GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER Pamięć: Patriot 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Viper VP4300 Lite; WD 4TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Black SN850X Chłodzenie: Arctic Freezer 36 Grafika (potencjalna): Gigabyte GeForce RTX 4060 Eagle OC 8GB GDDR6 Zasilanie (potencjalne): MSI A850GL 850W 80 Plus Gold ATX 3.1 Obudowa: Silver Monkey X Chest TGM Z początku nie zamierzałem jeszcze inwestować w kartę graficzną ani nowe zasilanie, tylko przenieść te podzespoły ze starego komputera, tj Nvidia GeForce GTX 1660 oraz be quiet! Straight Power 10 Certyfikat 80PlusGold 800W. Teraz nie jestem tego taki pewny i będę wdzięczny za radę. Inna sprawa, zamierzałem zainwestować również w dysk SSD ok 500GB wyłącznie dla systemu, ale kilka osób uprzedziło mnie, że dzisiaj nie ma takiej konieczności rozdzielania Windowsa i programów. Jak to jest naprawdę? Nadal planuję wziąć dysk 4TB na same gry, ale nie jestem już tak do końca pewien odnośnie osobnego dysku na system. Jeśli chodzi o Windows 11, jak to jest ze zmianą z Win10? Posiadam klucz do Win10, więc czy jeśli od razu zainstaluję na nowym komputerze Win11, to czy ten klucz zadziała? A może lepiej jest ponownie zainstalować Win10 z kluczem, a potem przejść na Win11? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź na ten dylemat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus. Opublikowano Czwartek o 18:45 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 18:45 RTX 4060 w zestawie do gier w kwocie 5-6k nie powala. Ten dysk 4TB SSD M.2 na gry rozbija tutaj bank jeżeli chodzi o budżet. Może wrzuć na start 2TB i jedź na tym, nie ma potrzeby rozbiajania systemu. Drugi SSD 2TB dołożysz sobie za jakiś czas. Teraz podniesiesz trochę wydajność w grach, no bo nie oszkujumy się, RTX 4060 to nic szczególnego a gierki masz wymagające na liście. Więcej wydajesz na dyski do przechowywania gier niż na samą kartę graficzną, która ma te gry ciągnąć. Obecny system Windows 10 wyrejestruj z obecnego urządzenia na koncie Microsoft. Na nowym sprzęcie wgraj Win10, aktywuj kluczem który masz, zrób upgrade do Win11. Pod 1440p masz 7500F + RX 7900 XT o wydajności RTX 4070 Ti Super https://proline.pl/koszyk/6084c5f7 Pod 1080p możesz dać https://proline.pl/gigabyte-radeon-rx-7900-gre-gaming-oc-16gb-pci-e-gddr6-gv-r79gregaming-oc-16gd-p8121129 czy https://proline.pl/gigabyte-geforce-rtx-4070-super-eagle-oc-12gb-gddr6x-dlss-3-gv-n407seagle-oc-12gd-p8120539 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ookami88 Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) Okej, po sprawdzeniu różnych źródeł to muszę uznać krótkowzroczność moich planów. Zrobiłem nowe zestawienie komponentów, biorąc pod uwagę opinie innych osób, które były uprzejme zainteresować się moim dylematem. Mam nadzieję, że zestaw który teraz ułożyłem zostanie lepiej przyjęty, czyli że będę bliżej właściwego wyboru przyszłego komputera. Procesor: AMD Ryzen 7 7800X3D AM5 Płyta główna: Gigabyte B650 EAGLE AX RAM: GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER Pamięć: Patriot 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Viper VP4300 Lite Chłodzenie: Arctic Freezer 36 Black Grafika: Gigabyte Radeon RX 7800 XT Gaming OC 16GB GDDR6 (inne polecane karty są albo niedostępne, albo za drogie bo ponad 3500zł) Zasilanie: Seasonic FOCUS GX-850 v4 ATX 3.1 PCIe 5.1 Black 80Plus Gold 850W Obudowa: Silver Monkey X Chest TGM Budżet przekroczony, ale tego wymaga jakość. W kwestii obudowy, to zależy mi na tym, aby było miejsce na dyski 2.5" i 3.5", co najmniej po 2, jako że posiadam takie dyski w moim obecnym komputerze i wolę ich nie przerabiać na dyski zewnętrzne. Edytowane 8 godzin temu przez Ookami88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...