Skocz do zawartości
Slazer

Cichy zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

naszła mnie ostatnio ochota na ulepszenie komputera, wychodzi na to że obecnie najgłośniejszą rzeczą przy niskim obciążeniu jest zasilacz. Niby nie jest głośny, ale nie jest bezgłośny.
Oczywiście chcę wydać jak najmniej, ale bez przesady (np. jeżeli jest coś sensownego do czego warto dopłacić).

Specyfikacja:

i5 9400f
Radeon 5700xt (planuję wymienić kiedyś na coś w stylu RTX 3070)
Obecny zasilacz XFX Core TS 550W

Komputer raczej nie przekracza 350 watów przy pełnym obciążeniu w grach. Potrzebuję jednego molexa do karty dźwiękowej, 2 sata.

Wstępnie myślałem o https://www.morele.net/zasilacz-msi-mag-a550bn-550w-306-7zp2a11-ce0-9356901/
Lub o https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-system-power-10-550w-bn327-12166681/
Jednak bardziej w kierunku be quieta.
Zastanawia mnie czy jest sens dopłacić do czegoś z certyfikatem gold, lub do modularności, w sumie obecny zasilacz nie jest modularny i nieużywane przewody mieszczą się w piwnicy.
A może lepiej kupić coś używanego?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem na 100% pewien że to zasilacz, pisałem o niskim obciążeniu, nie obciążaniu procka i karty na 100%. RX5700XT przy poborze 100-130 wat jest cichutki, przy oglądaniu pulpitu niesłyszalny, na procku siedzi Scythe Ninja 3 która tak ogólnie jest niesłyszalna. Zasilacz nie jest jakiś mega głośny, ale jest słyszalny (po zatrzymaniu wentylatora zasilacza komputer jest zauważalnie cichszy). Nawet swego czasu trochę ludzi na forach pisało o wymianie tego nieszczęsnego wentylatora i szczerze mówiąc też o tym myślałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Slazer napisał(a):

Obecny zasilacz XFX Core TS 550W

Komputer raczej nie przekracza 350 watów przy pełnym obciążeniu w grach. Potrzebuję jednego molexa do karty dźwiękowej, 2 sata.

Lub o https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-system-power-10-550w-bn327-12166681/

Odradzam najtańsze serie bq (dają tam mniej trwałe wentylatory choćby). Także minimum PurePower i to najlepiej 12. Jak chcesz mieć na prawdę cicho, też przy obciążeniu 350W, to bym profilaktycznie celował w coś mocniejszego niż 5xx W.

Edytowane przez Kyle
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w sumie to chciałbym mieć ciszę do około 150-200 watów, powyżej tego i tak najgłośniejsza będzie karta graficzna.
Ten PurePower 12 wygląda ciekawie, do tego 10 lat gwarancji (tego XFXa brałem głównie ze względu na gwarancję).
Nie wiem na ile można wierzyć w grafiki producenta, ale do 60% obciążenia hałas jest ten sam, przy 70% nieznacznie wzrasta, czyli do mojego zastosowania powinien być idealny.

Poczekam jeszcze na jakieś propozycje, ale na 90% wybór padnie na tego PurePower 12 550w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

popatrzaj w opisy zasilaczy, te posiadające 135/14cm wiatraki są zdecydowanie cichsze niż te z 12cm wiatrakiem  , są tez zasilacze z trybem pracy półpasywny , wystarczy dobrać odpowiednio moc i w większości sytuacji wiatrak nie będzie sie włączał. 

PC to nie fajfon zawsze będzie generował szum.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

PC to nie fajfon zawsze będzie generował szum. 

Mi się udało zbudować niesłyszalny PC, nawet podczas grania (be quiet Dark Base 900, Seasonic Platinum Fanless 520W, Noctua NH-U14s@i5 12400F nonOC, ASUS ROG STRIX RTX 4060Ti, PC stoi na podłodze, a nie na biurku obok ucha). Co ciekawe unikam pracy pół-pasywnej i wolę jak w IDLE też wentylatory się kręcą, choć przy mniejszym RPM (np. 5xx RPM) - i tak tego nie słychać zupełnie, a przy pracy pół pasywnej bez sensownie wzrastają temperatury w IDLE.

12 godzin temu, Slazer napisał(a):

Radeon 5700xt (planuję wymienić kiedyś na coś w stylu RTX 3070)

Jeśli szukasz ciszy, to wybierz model z mniejszą ilością generowanego ciepła (np. RTX 4060Ti który ma 160-165W zamiast 220W jak RTX 3070). Do tego wybierz model karty z dobrym, stosunkowo mocnym do danej mocy, wydajnym układem chłodzenia (duży radiator, dużo ciepłowodów, mądra konstrukcja). Np. MSI Gaming X trio (tylko NIE slim) RTX 4060Ti w wersji z 3 wentylatorami był super

https://pl.msi.com/Graphics-Card/GeForce-RTX-4060-Ti-GAMING-X-TRIO-8G

, ale szkoda, ze tylko w wersji 8GB VRAM. Oczywiście RTX ASUS ROG strix też jest super i jest też w wersji 16GB, ale cena w kosmosie.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Kyle napisał(a):

Odradzam najtańsze serie bq (dają tam mniej trwałe wentylatory choćby).

W Pure Power 11 jest karabinkowy tak samo jak w Pure Power 12M.

W System Power 10 na łożysku ślizgowym, sam zasilacz kiepski pod względem stabilności napięć i filtracji.

Pure Power 12 bez M to już inna platforma jak PP12M, okrojona na ilości i jakości kondensatorów, radiatorów i innych elementów.

Za 300 zł nie kupisz cichego zasilacza ani tym bardziej porządnego pod względem jakości.

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

42 minuty temu, Dikson napisał(a):

Pure Power 12 bez M to już inna platforma jak PP12M, okrojona na ilości i jakości kondensatorów, radiatorów i innych elementów.

Oooo, tego nie wiedziałem. Czyli PurePower12 od PurePower12M nie różni się tylko odpinanymi kabelkami. Czyli jak brać, to zdecydowanie lepiej ten modularny.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś szuka dobrego zasilacza nie tylko pod kątem kultury pracy to lepiej dorzucić 60-80 zł do Seasonic GX V4 750W czy Corsair RMX 750W 2024.

PP12M 750W za 500 zł to kiepski zasilacz w takiej cenie. Gorsze kondensatory Teapo główny do 85 stopni, gorący - na głównym transformatorze nagrzewa się do blisko 100 stopni co jest absurdem w PSU za takie pieniądze da882dd6687e999649380f2486d2f6021af06a53

Dwie linie +12V zamiast jednej, brak trybu półpasywnego, nie mówiąc już o samej topologii.

Na forum wisi temat z polecanymi zasilaczami jakby ktoś nie zauważył.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zauważyłem podwieszonego tematu.

Nie potrzebuję 750w, czyli w moim przypadku dopłata z PP12M 550w na Seasonica lub Corsaira nie będzie 60-80 zł.
Patrząc na 10 letnią gwarancję wydaje mi się że PP12M 550w będzie najsensowniejszym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz cichy zasilacz to od be quiet. Mam taki to podczas pracy na pulpicie jest bezgłośny. W grach trochę więcej hałasuje ale nie tak jak te wcześniejsze co miałem. Po za tym ktoś mi kiedyś powiedział żeby brać zawsze mocniejszy zasilacz. Miałem 750w i 550w od tej samej firmy i ten 550w działa na tym samy sprzęcie nieco głośniej podczas obciążenia niż ta 750w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, Slazer napisał(a):

PP12M 550w

Jak patrzę to w większości sklepów kosztuje 400 zł, za 456 https://proline.pl/zasilacz-phanteks-amp-gh-750w-gold-pcie-5-1-atx-3-1-czarny-ph-p750gh-bk01-eu-p8122438

On jest półpasywny więc wentyla raczej nie usłyszysz. Masz zapas mocy na mocniejsze karty, biorąc 550W nic tam za bardzo mocniejszego nie włożysz.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi