dragon0303 Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu Witam, Zakupiłem w ostatnim czasie okulary VR Quest 3, jednak okazało się że mój 6-letni komputer nie daje rady przy grach PCVR :D Jest szansa zrobić w nim upgrade pod nowe technologie, czy raczej w cały nowy zestaw zainwestować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu Witam nie wiem , bo to co wyskakuje u wujka google może nie pokrywać sie do faktycznych wymagań, a sam takowych nie posiadam , czyli GTX 1070 8GB twój procesor powinien targać temat, ale gdzie pisze ze potrzeba przynajmniej RTX 2070 Super i ale raczej ta i5 -7400 będzie zdecydowanie za słaba do RTX 2070 Super. ale temat chętnie poobserwuję , bo kiedyś w piernikowym mieście był salon i miałem sie wybrać ale jak ogłosili przybycie Devida to niestety punkt nie utrzymał sie. a takie pytanie czy już warto zakupić google ? i czy wrażenia są takie jak w filmie Player One ? , xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu (edytowane) Quest 3 kupuje się głównie ze względu na rozdzielczość, obecnie można podłączyć wszystko bezprzewodowo z bardzo wysokim bitrate przez WiFi 6E. Używając ten komputer z Quest 3, mógłbym to porównać do kupna monitora 4K i używania tylko rozdzielczości 720p... bez sensu. Minimum pod te gogle VR to coś pokroju Ryzen 5 3600 (Core i5-7400 jest prawie 3x wolniejszy) i RTX 4060 (GTX 1060 jest ponad 3x wolniejsz), więc czas kupić nowy PC. Na monitorze w 25-30 FPS jeszcze pograsz, ale w VR po chwili rozboli cię głowa... i możesz pożegnać się z obiadem. Edytowane 15 godzin temu przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragon0303 Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu Pytanie zatem brzmi czy jestem w stanie w tym kompie zrobić tylko upgrade procesora i karty graficznej, (jeśli tak to polećcie proszę coś co pasuje), czy jednak trzeba celować w cały zestaw bo płyta główna i zasilacz już nie dadzą rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 3 hours ago, dragon0303 said: Pytanie zatem brzmi czy jestem w stanie w tym kompie zrobić tylko upgrade procesora i karty graficznej, (jeśli tak to polećcie proszę coś co pasuje), czy jednak trzeba celować w cały zestaw bo płyta główna i zasilacz już nie dadzą rady. Hmm, postaram się odpowiedzieć, bo chyba nie znajdziesz nikogo na tym forum kto tak bardzo lubi start sprzęt i... ożywianie trupów. Użyję prostego porównania wydajności w wielowątkowym benchmarku wbudowanym w CPU-Z. Obecny: Core i5-7400 uzyskuje 1460 pkt Minimum: Ryzen 5 3600 uzyskuje 4300 pkt Mój (starszy o 3 lata niż twój) Xeon po OC uzyskuje 4400 pkt (ale to zupełnie inna platforma) Musisz wymienić na najmocniejszy Core i7-7700K co zwiększy wydajność do 3000 pkt (nadal trochę mało) Musisz wymienić RAM z 1 kości 8GB DDR4-2133MHz na 2 kości 2x8GB DDR4-2400MHz (można spróbować DDR4-3200, ale DDR4-2400 to chyba max dla tego procka) Musisz wymienić GTX na RTX 4060 (starsze PCIe 3.0 marginalnie obniży wydajność o 1-3%) Obecny zasilacz jest wystarczający pod RTX 4060 OC starszych Core i7-4770K jest dość proste, wystarczy zwiększyć napięcie i z 3.9GHz możesz spokojnie wykręcić 4.5GHz. Jak trafisz na dobrą sztukę, to możesz uzyskać nawet 4.8-5.0 GHz @ 1.35v) co da wynik ok. 3300-3600 pkt. Inne: Nie wiem jakie masz chłodzenie na CPU, ale nie będzie problemem by znaleźć coś wydajnego i taniego pod LGA1150. Twoja płyta nie posiada TPM 2.0, ale ze względu na gry warto tam zainstalować Windows 11 24H2 Build 26100+ Sprawdź czy płyta ma najnowszy BIOS H110M-K BIOS 4401 ze stycznia 2024 Edytowane 11 godzin temu przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu 1 godzinę temu, First Ever napisał(a): ożywianie trupów. ja to robić xD tylko czasami jest opór społeczny , co ? po wymianie dysku na SSD PC będzie działał lepiej ? gość ewidentnie chyba chce mnie tylko na kasę naciągnąć, hmmm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudziutki1987 Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu Nie szukałem, nie rozglądałem się... Na chwile obecną co jest warte uwagi na zakup VR? Meta Okulus 3, Valve Index, może coś innego? W tym temacie jestem totalnie zielony ale jako stary fan Half-Life chciałbym dowiedzieć się co poniesie opowieść Alyx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...