Skocz do zawartości
ReDi

Hmmm mam problema

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak: Mam seagate'a barracude IV 80 GB i sobie normalnie podzieliłem na 2 partycje: c 5 gb i d reszta. I ktos mi poradził by partycje zrobic na NTSF. Ja glupi tak zrobilem. Mam dość słabego kompa i win xp troche obciąza sprzęt więc pomyślałem że się wrócę do starej 98 SE... Odpalam partition magica a tam co? nie mogę zmienić systemu plików... ogólnie to dół... Co moge zrobić? Format niewchodzi w rachubę... Ja chcę moje stare FAT 32!!! z góry thanks for help :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ci XP obciąza sprzet to zainstaluj 2000. 75 GB w FAT32 to jedno wielki nieporozumienie.

Niby dlaczego jedno wielkie nieporozumienie, znajomy ma WIN98SE i jedną partycjie w FAT32 na HDD Maxtor 60GB i chodzi wszystko pięknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomowie mi ktoś wkoncu czemu nie moge zkonwertować z ntsf do fat 32? A moze jest jakis sposob zeby normalnie korzystac z dysku na ntsf pod windozą?

Bill G. zapomniał napisać że nie ma mozliwości konwesji NTFS->FAT ;) Wiele osób się na to nabrało. Nie istnieje sposób na normalne (pełne) korzystanie z dysku NTFS pod windowsem 9x. Niestety. Praktycznie jedynym wyjściem z tej sytuacji jest przepisanie danych na inny dysk pod winXP (na partycję FAT32), i ponowne utworzenie partycji na Twoim dysku. Pod win98 nie radzę przekraczać 32GB, a tych którzy mówią że 100GB też jest OK zapytaj ile trwa scandisk takiej partycji ;) Zresztą są jeszcze inne powody, np. wielkość klastra i brak jednostek alokacji FAT na takim dużym dysku (przy większej ilości plików).

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ci XP obciąza sprzet to zainstaluj 2000. 75 GB w FAT32 to jedno wielki nieporozumienie.

Niby dlaczego jedno wielkie nieporozumienie, znajomy ma WIN98SE i jedną partycjie w FAT32 na HDD Maxtor 60GB i chodzi wszystko pięknie.

To wrzuć w wyszukiwarkę tweak'a "fat AND rozmiar AND klastra" to się dowiesz. Podpowiem: nieco się marnuje miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...