kg83 Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Opublikowano 16 Lutego W kwietniu/maju będę miał odłożoną kasę na CPU X3D. Złożony PC na parę lat. Zastanawiam czy w 2025r. opłaca się jeszcze kupować OEM/pudełkowe 7800X3D czy dopłacić do 9800X3D. Z kart graf. myślałem o 7900GRE ale ponoć AMD wycofało z prod. Ew. myślałem 7900XT/XTX albo 7800XT do grania w 1440p. Czy ew. jesli 7800X3D to chipset X870 czy X670/B650E? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregory_portman Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Opublikowano 16 Lutego Jak zawsze sporo zależy od zasobności portfela. W temacie gpu sytuacja jest rozwojowa. Niedługo wskoczą nowe gpu od nv i amd. Wiele rzeczy się wyjaśni. Co do CPU ja mam 7800x3d, ale pewnie gdybym komputer kupowałem teraz, to poszedłbym w 9800, choć są dużo droższe niż być powinny. Portfel portfel i jeszcze raz portfel... 🙂 ps. Wiem ze niewiele taka odpowiedź moze wnosić, bo trochę filozoficzna, ale na tak ogólne pytanie właśnie w ten sposób bym odpowiedział 😜 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Opublikowano 16 Lutego Teraz, gregory_portman napisał(a): Jak zawsze sporo zależy od zasobności portfela. W temacie gpu sytuacja jest rozwojowa. Niedługo wskoczą nowe gpu od nv i amd. Wiele rzeczy się wyjaśni. Co do CPU ja mam 7800x3d, ale pewnie gdybym komputer kupowałem teraz, to poszedłbym w 9800, choć są dużo droższe niż być powinny. Portfel portfel i jeszcze raz portfel... 🙂 ps. Wiem ze niewiele taka odpowiedź moze wnosić, bo trochę filozoficzna, ale na tak ogólne pytanie właśnie w ten sposób bym odpowiedział 😜 U mnie też "głosuje" portfel 😆 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 9800x3d brał bym aktualnie masz spokój na parę ładnych lat, a jedynie grafikami pożonglujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Opublikowano 16 Lutego ten procek warto brać tylko w tedy kiedy masz hajs na 7900 xtx a jeśli go nie masz i brakuje ci sporo to jednak 7700 ryzen jest lepszy bo 1300zł różnicy między nimi będzie wydajniejsze w karcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregory_portman Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 33 minuty temu, P3ch napisał(a): 9800x3d brał bym aktualnie masz spokój na parę ładnych lat, a jedynie grafikami pożonglujesz. Akurat jest spoko cena imho: https://www.avans.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/procesory/procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-oem 35 minut temu, kg83 napisał(a): U mnie też "głosuje" portfel 😆 Wczoraj w sferis byl 7900xtx za 3500zl, to była niezła okazja według mnie. Dziś z kolei procesor za 2200zl. Ogólnie trzeba by się przyczaić żeby pozbierać części, tylko nie wszyscy mają na to czas i ochotę... a kolejna zima leci 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 9 minut temu, gregory_portman napisał(a): Akurat jest spoko cena imho: https://www.avans.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/procesory/procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-oem Wczoraj w sferis byl 7900xtx za 3500zl, to była niezła okazja według mnie. Dziś z kolei procesor za 2200zl. Ogólnie trzeba by się przyczaić żeby pozbierać części, tylko nie wszyscy mają na to czas i ochotę... a kolejna zima leci 🙂 Ja w kwietniu i wrześniu dostaje "13" i "14" to wtedy jakieś "droższe" rzeczy biorę a potem te tańsze. Poza tym nie jestem w stanie odrazu kupic wszytsko tylko co miesiąc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Opublikowano 16 Lutego (edytowane) Ja będę brał 9800X3D ze względu na odblokowany mnożnik. Uwielbiam ustawić "po swojemu" procka czyli w tym przypadku będzie to 5GHz na jak możliwie najniższym woltażu z chłodzeniem powietrznym na fluctusach bez drażniącego dźwięku płynącej wody przez pompkę. Będzie cicho, chłodno i wydajnie. Niestety 7800X3D nie spełnia moich wymagań. Co do 7900XTX miałem i najgorszemu wrogowi bym nie polecił. Czekałbym na 9070XT. Edytowane 16 Lutego przez Grolshek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 29 minut temu, Grolshek. napisał(a): Ja będę brał 9800X3D ze względu na odblokowany mnożnik. Uwielbiam ustawić "po swojemu" procka czyli w tym przypadku będzie to 5GHz na jak możliwie najniższym woltażu z chłodzeniem powietrznym na fluctusach bez drażniącego dźwięku płynącej wody przez pompkę. Będzie cicho, chłodno i wydajnie. Niestety 7800X3D nie spełnia moich wymagań. Co do 7900XTX miałem i najgorszemu wrogowi bym nie polecił. Czekałbym na 9070XT. Też jestem ciekaw 9070XT. Mi się z płyt ostatnio spodobała B850 od MSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 8 minut temu, kg83 napisał(a): Też jestem ciekaw 9070XT. Mi się z płyt ostatnio spodobała B850 od MSI. Mi się trafiła za pół ceny B650 Tomahawk WiFi i jestem z niej przezadowolony. MSI ostatnio robi dobrą robotę bez wpadek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego W dniu 16.02.2025 o 12:17, Grolshek. napisał(a): Mi się trafiła za pół ceny B650 Tomahawk WiFi i jestem z niej przezadowolony. MSI ostatnio robi dobrą robotę bez wpadek. Którą płytę byś mi radził wybrać z tych 2: - https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mag-x870-tomahawk-wifi-14172185/ (z USB4) - https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mpg-b850-edge-ti-wifi-14522882/ (bez USB 4). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego (edytowane) 1 godzinę temu, kg83 napisał(a): Którą płytę byś mi radził wybrać z tych 2: - https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mag-x870-tomahawk-wifi-14172185/ (z USB4) - https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mpg-b850-edge-ti-wifi-14522882/ (bez USB 4). Jak są w tej samej cenie to po co niższy czipset? Pewnie że Tomahawka. Ja bym nie brał żadnej bo mi cebula nie pozwoliłaby 😜 Edytowane 17 Lutego przez Grolshek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego Bierz 9800x3d nie musisz później znowu ściągać chłodzenia , przeżyjesz te parę złotych, jedne balety mniej a procek w budzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus. Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Opublikowano 18 Lutego W dniu 16.02.2025 o 09:49, kg83 napisał(a): W kwietniu/maju będę miał odłożoną kasę na CPU X3D. Złożony PC na parę lat. Zastanawiam czy w 2025r. opłaca się jeszcze kupować OEM/pudełkowe 7800X3D czy dopłacić do 9800X3D. Z kart graf. myślałem o 7900GRE ale ponoć AMD wycofało z prod. Ew. myślałem 7900XT/XTX albo 7800XT do grania w 1440p. Czy ew. jesli 7800X3D to chipset X870 czy X670/B650E? Cały ten zamysł jest bez sensu. Najpierw okreś jakie będzie GPU. Takie procki przy 7800XT czy 7900 XT nic Ci nie dadzą za bardzo w 1440p. Tani proc, tania płyta, dobra GPU > to jest przepis na granie w 1440p przez długi czas. https://www.youtube.com/watch?v=LjGAcJQoqwA Zobacz jak lata 7900 XTX 1440p z 7500F - zwróć szczególnie na wykorzystanie GPU, tam gdzie masz 95% i więcej, tam mocniejszy procesor nie da już nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...