Donci Opublikowano Niedziela o 15:22 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 15:22 Witam, mam okazję kupić monitor OLED 32" Philips Evnia 8000 32M2N8900 .Czy to prawda że wszyscy producenci mają matryce od Samsunga oprócz LG ? Czy to prawda że są powidoki na czcionce i oczy bolą od czytania ? I jak się ma sprawa ze skalowaniem obrazu do 2560x1440. Bo mam tv OLED i niestety najlepsza jakość jest w 4K czy na monitorze będzie też taka różnica ? . proszę o odpowiedź ludzi co mają sprzęt a nie wyczytali w internetach. Pozdrawiam 👋 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano Niedziela o 16:28 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 16:28 Nie wszyscy producenci mają matryce OLED od Samsunga, obecnie QDOLED. Mój Acer ma matrycę LG WOLED. Lekkie rozmycie, czy powidok na czcionce jest, ale można trochę temu zaradzić ustawieniami monitora oraz narzędziem wbudowanym w Windows 10/11: "Optymalizator tekstu ClearType". Moje oczy, mnie nie bolą od czytania. Na moim monitorze, skalowanie innych rozdzielczości działa dobrze. Oczywiscie, najlepsza jakość jest jak zawsze, w natywnej rozdzielczości, ale monitor OLED nie rozmazuje obrazu, jak przy skalowaniu w IPS czy VA. Poczytaj o migotaniu jasności obrazu przy Freesync i Gsync na monitorach OLED. "OLED brightness flickering Freesync Gsync" Jeśli się przesiadasz z IPSa, to bedziesz trochę zaskoczony tym efektem, podobno na VA potrafi to też występować. Są różne sposoby, aby ten efekt niwelować, ale całkowite jego usunięcie bardzo rzadko się udaje. Jedyne pewne lekarstwo, całkowicie niwelujące ten efekt, to dezaktywacja Freesync/Gsync w ustawieniach monitora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...