Skocz do zawartości
TOMAHAWK_

Wentyl na Radiatorze

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepiej byłoby tak ustawić wiatrak by najwięcej powietrza padało bezpośrednio w miejsce styku rdzenia cpu z radiatrem. więc lepszy wariant pierwszy.

IMO Logicznie rzecz biorąc to gdzyby rozwiązanie drugie było by lepsze to producenci by je stosowali

A najlepiej będzie jak sam sprawdzisz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyadaje mi sie ze drugi patent bedzie po prostu przeiwewał powietrze przez radiator.....z jednej na drugą ono sie nigdzie nie zatrzyma..a z góry po prostu uderzy o spód:)

aleosohoziiiiiiii ?? 8O

Zamotales troszke.

Z Ducting Modem musi byc wydajniej, zwroc uwage na budowe wentyla i gdzie dmucha powietrze.

To proste ale bardzo wydajne zmodowanie qlerka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmien obudowe!!!

Mialem taki przypadek u znajomego, ze jego 1700+ (Palomino, ale nie jestem pewien) w takiej budzie grzal sie niemilosiernie (ponad 70C w cieple dni).

W takim przypadku na pewno lepsze bedzie 2, ale radze jednak bardziej radykalne podejscie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmien obudowe!!!

Mialem taki przypadek u znajomego, ze jego 1700+ (Palomino, ale nie jestem pewien) w takiej budzie grzal sie niemilosiernie (ponad 70C w cieple dni).

W takim przypadku na pewno lepsze bedzie 2, ale radze jednak bardziej radykalne podejscie.

Wiem, są trzy wyjścia zdjęcie zasilacza (już to robiłem temp spadła o 10 C, ale trudno się przenosi taki komp ) albo zmina obudowy (narazie nie mam kasy) albo WC (narazie nie mam kasy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, są trzy wyjścia zdjęcie zasilacza (już to robiłem temp spadła o 10 C, ale trudno się przenosi taki komp ) albo zmina obudowy (narazie nie mam kasy) albo WC (narazie nie mam kasy).

To się przykręca zasilacz poza obudową, do jej "pleców"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałbym przewiercić zasilacz z drugiej strony (a to odpada).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałbym przewiercić zasilacz z drugiej strony (a to odpada).

Nie, możesz zrobić obejmy na zasilacz z cienkiej blachy. Kombinuj, nie takie rzeczy ludze tu robili ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TOMAHAWK_ wydaje mi sie ze mogą ci sie teraz dyski grzać od zasilki

Nie, powietrze z zasilacza jest zimniutkie (gorące jest wtedy gdy jest zamocowany tam gdzie powinien być)

Przeglądałem testy coolerów na Toms Hardware Guide i wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł zamątowania wentyli na radiatorze .

Oto on :

Dołączona grafika

Niedługo zrobie testy która konstrukcja jest najwydajniejsza.

Komentarze mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TOMAHAWK_ wydaje mi sie ze mogą ci sie teraz dyski grzać od zasilki

Nie, powietrze z zasilacza jest zimniutkie (gorące jest wtedy gdy jest zamocowany tam gdzie powinien być)

Przeglądałem testy coolerów na Toms Hardware Guide i wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł zamątowania wentyli na radiatorze .

Oto on :

Dołączona grafika

Niedługo zrobie testy ktura konstrukcja jest najwydajniejsza.

Komentarze mile widziane.

Według mnie 1. całkowicie odpada bo wentyle będą wchodziły w różne wibracjie,będą się hamowały prędzej już 2. Tu oba wyciągaja powietrze i to jest nawet nawet

A może zrobić tak żeby jeden dmuchał na radiator z boku a drugi z drugiej strony by wyciągał powietrze tak też może być w miarę sensownie ale to trzeba przetestować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja chyba jednak dokonam zakupu tego ductingmode od TT 

(to co proponowal REED) ....to wygląda na rozsądną propozycje..a dodatkowo moszna go zkierować w tył obudowy co sprawi ze bedzie o n ciągnąl powietrze chłodniejsze (spoza obudowy)

Jak już staniesz się posiadaczem DuctingModa. To napisz czy poziom hałasu spadł i wzrosła wydajność (o ile stopni). Sam jestem ciekaw jakby to działało na moim V11+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi