Skocz do zawartości
Pospo

Zasilacz Corsair VS550 bzyczy pod obciążeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam stary komputer, i5 5675c, gtx 1060 6gb, zasilacz corsair vs 550 który ma z 5lat bo był na gwarancji wymieniany na nowy, problem pojawia sie gdy włącze gre, zasilacz zaczyna byzczeć, w grze ets 2 z modami komputer sie restartował, czy to pora go wymienic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VS to zdaje się najniższa seria Corsaira. Bzyczeniem bym się nie przejmował. Piszczenie cewek jest dość powszechne. Ale restarty to już poważniejsza sprawa i może wskazywać, że zasilacz się kończy.

Edytowane przez Obsceniczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobiłem test occt cpu +ram, gpu i zasilacz, żadnych błędów, co dziwne zasilacz bez bzyczenia, potem odpaliłem world of tanks i lekko słyszalne bzyczenie jest, więc chyba ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj zainstalowałem sobie linuxa mint, odpaliłem world of tanks i po pół godziny restart, paste na cpu i gpu już wymieniałem, zamówiłem zasilacz, mam nadzieje  że to pomoże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

15 minut temu, Pospo napisał(a):

dzisiaj zainstalowałem sobie linuxa mint

szacuneczek 

obecnie posiadając procesor 4r/4w to taki trochę może już dostawać zadyszki w WOTa o innych tytułach nie wspominając , taki 4r/8w znacząco by poprawił sytuacje.  

co restartów to, hmmm a płytę główna to jaką posiadasz producent/ model ? bo na moje to tak już trochę lat pewnie ma przepracowane. 

zasilacz można prosto sprawdzić , nawet nie posiadając miernika cyfrowego, chociaż mierniki cyfrowe średnio sie nadają do sprawdzania zasilaczy impulsowych jakimi są zasilacze kompiuterowe, można tylko ogólnie zmierzyć napięcia.  

ściągnij sobie np. GPU-Z 

https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/

zakładka - sensors  i popatrz jakie są napięcia na linii  

PCIe Slot Voltage

8-Pin # 1 Voltage 

na pulpicie oraz podczas giercowania,  jest powyżej 12.1v , jest ok , jest poniżej 11.9v noo to trzeba zamontować nowszy zasilacz i zobaczyć czy będzie poprawa.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta główna msi z97-g43

Teraz, Mr.T... napisał(a):

Witam

szacuneczek 

obecnie posiadając procesor 4r/4w to taki trochę może już dostawać zadyszki w WOTa o innych tytułach nie wspominając , taki 4r/8w znacząco by poprawił sytuacje.  

co restartów to, hmmm a płytę główna to jaką posiadasz producent/ model ? bo na moje to tak już trochę lat pewnie ma przepracowane. 

zasilacz można prosto sprawdzić , nawet nie posiadając miernika cyfrowego, chociaż mierniki cyfrowe średnio sie nadają do sprawdzania zasilaczy impulsowych jakimi są zasilacze kompiuterowe, można tylko ogólnie zmierzyć napięcia.  

ściągnij sobie np. GPU-Z 

https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/

zakładka - sensors  i popatrz jakie są napięcia na linii  

PCIe Slot Voltage

8-Pin # 1 Voltage 

na pulpicie oraz podczas giercowania,  jest powyżej 12.1v , jest ok , jest poniżej 11.9v noo to trzeba zamontować nowszy zasilacz i zobaczyć czy będzie poprawa.    

napiecie podczas obciazajacej gry 11.5 na 6pin voltage (gtx 1060 6gb uzywa 6pin)

Edytowane przez Pospo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do nowszych gier to gram troche w chmurze (boosteroid, działa na linuxie), a tak na pc to wot, w ktorym mam 80 fps ale i tak gram z vsync 60fps

Edytowane przez Pospo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 minut temu, Pospo napisał(a):

napiecie podczas obciazajacej gry 11.5 na 6pin voltage (gtx 1060 6gb uzywa 6pin)

no to zasadniczo masz odpowiedz , bo 11.5v to jest stanowczo za niskie napięcie , zobaczymy co da wymiana zasilacza.   

aby sprawdzić jak jest obciążony sprzęt czyli wykorzystanie cpu , ile jest zajęte Vram karty graficznej, czy ile jest zajęte ramu , oraz temperatury podczas grania to najszybciej np. 

MSI Afterburner

https://www.guru3d.com/download/msi-afterburner-beta-download/

jak ustawić 

https://www.youtube.com/watch?v=WjzCxAR6gh4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygląda na to że problem z restartami rozwiązany, zasilacz daje stabline napięcie(polecony przez Dikson moderator), chociaż ten dźwięk jak przyłożyć ucho do zasilacza pod obciążeniem ten sam

Edytowane przez Pospo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi