TRUST Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Witam! Właśnie dopiero co zmieniłem procka z XP1800+ na XP2000+. Wprawdzie płyta po ustawieniu procka na "User Define" działała, to jednak "zgrzytała". Zrobiłem Upgrade BIOSu (zgodnie z procedurami :P i juz w bios była obsługa procesor 2000+. Dosyć długo nie miałem czasu na granie ani testy, to dzisiaj sobie włączyłem 3Dmarka i...po 10 Sekudnach zwis. po kolei zainstalowałem 3Dmarka 2000, 2001, potem demko Quake3 i wszędzie to samo - po kilku sekundach zwis. Szczerze mówię, że nie wiem, jak ostatnio było przed zmianą procka, bo ...tak się poprostu złożyło, że nie miałem okazji tego sprawdzać ( ale przez prawie cały poprzedni rok było OK). Konfiguracja Athlon XP 2000+ 128+256 DDR Kingstone Abit KR7A Raid Maxtor DX740 ata 133 ( pojedynczo na HPT) Maxtor ATA 133 (nie pamiętam w tej chwili modelu - tez na HPT - na osobnych taśmach) GeForce 4 Ti 4200 - Pixel View Sound Blaster Live! 5.1 Wszystko chodzi na zasilaczu Codegen 300Watt Cooler Volcano 7+ - temperatura procesora przy dzisiejszym upale - 50 stopni. Karta sieciowa Genius na Realteku, DVD Toshiba 16x i CDR LiteOn 52x, mycha A4 i taka sama klawiatura. Drivery - 45.23 (ostatnie z nVidia) DirectX 9.0b ENG WIndows ME PL Przerwania się nie gryzą nigdzie, w biosie zgodnie z róznymi FAQ ustawione Driving Control na E9 , 64MB i agpx4 ( przy agp x2 dzieje się to samo). Jak dotąd nie zauważyłem innych problemów, nie ma niebieskich ekranów, zero zwisów - z wyjątkiem programów 3D. Próbowałem już chyba wszystkiego - może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie co to może być ? Z góry dziękuję, pozdrawiam TRUST Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Witam! Wszystko chodzi na zasilaczu Codegen 300Watt TRUST Trzeba przyznac ze troszeczke mnie szokujesz, ale o tym za chwile... Jak napisales "Wszystko chodzi na zasilaczu Codegen 300Watt" ja bym dodal tylko: Wszystko chodziLO na zasilaczu Codegen 300Watt a byc moze i wczesniej tez nie chodzilo lecz nie sprawdzales, albo w miedzy czasie zakupiles Ti4200... generalnie zadziwia mnie ze to w ogole chodzi, ja na konfigu o polowe (moze troche przesadzam) mniejszym juz mialem problemy z Codegenem, ktore objawialy sie dokladnie tak samo, zwisem w 3d, bo w 3d karta bierze xxx razy wiecej pradu niz w 2d i to jest oczywiste, bo wtedy wlasciwie ona zaczyna naprawde pracowac. Teraz co mnie szokuje: Przede wszystkim ten odcinek Drivery - 45.23 (ostatnie z nVidia) DirectX 9.0b ENG WIndows ME PL Instalujesz DirectX 9.0b w wersji angielskiej, to raz, dwa niepotrzebnie eksperymentujesz z coraz to nowszymi detonatorami. Kolejna sprawa to system, ja sie dziwie ze w ogole udalo Ci sie gry odpalic na ME PL. Podsumowujac: Na takiej platformie jak napisales czyli WinME z DXem 9.0b angielskim i driverami 45.23, ciezko bedzie stwierdzic prawdziwa przyczyne poniewaz to jest jakbym powiedzial za bardzo "napackane", te 3 rzeczy wlasciwie to sie wzajemnie odpychaja a powinienes instalowac raczej takie ktore ze soba wspolgraja... Nie twierdze ze ma to jakikolwiek wplyw na wspomniane problemy w 3d, i byc moze te 3 rzeczy dzialaja sobie zupelnie ok, jednak robisz sobie tym straszny balagan i nie mozesz pozniej byc pewnym co do diagnozy. Na dodatek jeszcze przywaliles karcie Przerwania się nie gryzą nigdzie, w biosie zgodnie z róznymi FAQ ustawione Driving Control na E9 , 64MB i agpx4 ( przy agp x2 dzieje się to samo Co robi AGP Driving Control i jak mam go ustawić? Zwróć uwagę, że modyfikowanie tych ustawień zmienia synchronizację sygnału do karty graficznej. Jeśli wybierzesz niewłaściwe ustawienia karta graficzna nie załaduje się i będziesz miał czarny ekran. Jedyny sposób by temu zaradzić to tymczasowe włożenie starej karty PCI, zmiana ustawienia driving control, a następnie przeładowanie systemu. ABIT polecał ustawienie driving control na DA lub EA w przypadku kart GeForce GTS lub MX na układach Nvidii. W przypadku karty Prolink MX polecał ustawienie E9 przy włączonych szybkich zapisach (fast writes). Gdy idzie o inne karty użyj ustawienia Auto. Poniższej odpowiedzi udzielił AskArs z Arstechnica.com: Wybierając ręcznie hex range (00h-FFh) ustawiamy synchronizację sygnału taką jakiej sterowniki karty graficznej używają by komunikować się przez magistralę AGP. Domyślnym ustawieniem AGP Driving Control będzie Auto. Jest to bardzo podobne do wyboru "auto" synchronizacji RAM-u; jest to najniższy wspólny mianownik ustawień, który da ci największą kompatybilność kosztem wydajności. "Ręczne" ustawienie AGP Driving Control jest metodą stosowaną przez VIA by ominąć konstrukcję chipsetu i właściwości sterowników, co pozwala im skonfigurować się optymalnie. "Ponieważ opcja BIOS-u 'AGP Driving Control' jest specyficzna dla implementacji portu AGP w chipsetach VIA i istnieje wiele płyt głównych na chipsetach VIA, muszę zaznaczyć, że w przypadku niektórych płyt głównych nie ma żadnego magicznego ustawienia, które działa z każdą kombinacją karty graficznej i płyty głównej. Na przykład ustawienie CCh w przypadku którejś z płyt głównych nie będzie z tajemniczych przyczyn działać lepiej z każdą możliwą kartą graficzną niż ustawienie BAh." Najlepiej zrobisz jesli zrobisz CCMOSa (czyszczenie CMOSa) lub ustawisz wszystko na Default, nie dlatego zeby sobie narobic klopotu ale aby wykluczyc mozliwosc ze wine ponosi plyta. Mam nadzieje ze zainstalowales Via Patch?a 4in1 np 4.48? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 tak jak napisal mrtnt ja dodam od siebie jeszcze zebys sprawdzil kondensatory przy gniezdzie agp ,czy nie sa wybrzuszone ,bo 4200 troche pradu bierze (tak na wszelki wypadek ) najprawdopodobniej jednak to wina sterownikow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRUST Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Witam Wielkie dzięki za wyczerpującą podpowiedź. Faktycznie jeżeli chodzi o WIN ME, detonatorki i DX9 to jest to eksperyment na którym jadę od jakiegoś czasu ( te dwa ostatnie zainstalowałem wczoraj, ale wcześniej też było dx9 i poprzednie stery ). ZAWSZE pracowało to na win 98 SE ( i chyba trzeba będzie wrócić do niego :) ). Co do zasilacza to faktycznie na niego padło pierwsze podejrzenie - odpiąłem wszystko, zostawiając tylko procek, pamięci , jeden dysk i grafikę i było to samo. Clear cmos robiłem oczywiście zaraz po zmianie procka ( i jeszcze dwa razy później) a Via 4in1 oczywiście sa zainstalowane. Tak czy inaczej jeszcze raz dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRUST Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Witam Wielkie dzięki za wyczerpującą podpowiedź. Faktycznie jeżeli chodzi o WIN ME, detonatorki i DX9 to jest to eksperyment na którym jadę od jakiegoś czasu ( te dwa ostatnie zainstalowałem wczoraj, ale wcześniej też było dx9 i poprzednie stery ). ZAWSZE pracowało to na win 98 SE ( i chyba trzeba będzie wrócić do niego :) ). Co do zasilacza to faktycznie na niego padło pierwsze podejrzenie - odpiąłem wszystko, zostawiając tylko procek, pamięci , jeden dysk i grafikę i było to samo. Clear cmos robiłem oczywiście zaraz po zmianie procka ( i jeszcze dwa razy później) a Via 4in1 oczywiście sa zainstalowane. Tak czy inaczej jeszcze raz dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Co do zasilacza to faktycznie na niego padło pierwsze podejrzenie - odpiąłem wszystko, zostawiając tylko procek, pamięci , jeden dysk i grafikę i było to samo. Takie sprawdzenie nic nie daje, podłącz po prostu nowy (sprawny) zasilacz i przetestuj kompa. Codegeny wytrzymują średnio koło roku, po tym czasie wszystko jest możliwe. Równie prawdopodobne jest uszkodzenie zasilania AGP na płycie głównej, niekoniecznie musi być widać "wybrzuszenie" kondensatorów. Przy zwiększonym poborze prądu przez GPU (np. benchmark) zasilanie AGP może nie wyrabiać, przy pracy w windowsie efekt ten jeszcze się nie pojawia. A swoją drogą to w sofcie tez nieźle namieszałeś, aż dziwne że winME to wytrzymal Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRUST Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Witam Wielkie dzięki za podpowiedzi....niestety nic to to nie dało :( Doszedłem natomiast do następujących rzeczy : Dzisiaj rano odinstalowałem detonatory i wrzuciłem 30.82 - stare , wypróbowane....a raczej próbowałem, bo wywaliło mi komunikat , że nie znaleziono karty z chipsetem nVidia. Rozłożyłem ręce i : format c:, instalacja starego dobrego win 98 SE ( koniec z eksperymentami !!) . Wywaliłem wszystko z kompa , zostawiając w nim GF 2MX 400 - czyli inną kartę, sprawnego całkiem DURONA 900, i jedną tylko kość z pamięcią, i włożyłem też inny egzemplarz zasilacza. Instaluje win98 - zaraz na początku trochę długo czekał, ale ruszył. Poinstalował co trzeba, wpisałem key, reset , ekran powitalny przed ustawieniami końcowymi instalacji ( tam gdzie układa menu start itd) i .....zamiast tego zaraz po zniknięciu okna powitalnego - blue screen z komunikatem o błędzie krytycznym 0D w 001D ..( nie pamiętam co było dalej:() po twardym resecie wszystko wieszało się na " ustawienia menu start" , a po którejś próbie szło dalej. Acha - zapomniałem dodać, że po aktualizacji biosu, przy biosie HPT 372, trochę dłużej niż kiedyś zastanawiał się komp , zanim pkazał dyski - zresztą linijke po linijce też wyrzucał dosyć powoli. Wyłączyłem więc kontrolery raid w biosie i ruszyłem jeszcze raz od nowa na IDE 1. Teraz poszło bez problemów. Zainstalowałem DX 8.1 , kilka starszych i nowszych detonatorów - quake 3 timedemo kilka razy w kółko, 3dmarki - wszystko bez problemu. Wróciłem więc do procka i swojego starego GF 4 ti ( dysk dalej na IDE , a nie na raidach) - demo001 w quake bez zwisu - timedmo - zwis po pięciu sekundach aaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!! I o co tutaj chodzi ? Czy bios do HPT mógł się źle zainstalować lub teraz poprostu powoduje jakieś problemy ? Czy może to jest uszkodzenie płyty głównej ?!?! Tak czy inaczej, po całym dniu jestem w punkcie wyjścia :cry: . Czy może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły . NArazie próbuję jeszcze raz w takim stanie jak to jest w tej chwili wrzucić procka D900 i GF 2 mx i zrobię próbę ,czy to też zawiśnie ( wcześniej przecież było dobrze) Jeszcze raz dzięki za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRUST Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRUST Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...