Skocz do zawartości
kostek8

Białe superciche chłodzenie i wentylatory do AMD Ryzen 9

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie użytkuję AIO AC II 360. Niedawno przesiadłem się na z AM4 R9 5900X na nową platformę z R9 7900 (65W) licząc na to, że mocno spadną temperatury i całość się wyciszy (już bez grzebania w krzywych wentylatorów). Niestety nadal nie podoba mi się hałas jaki generuje AIO  na w miarę chłodnym procku. Poczytałem trochę testów i z tego co widzę przejście na biały AC III 360 poza zmianą koloru nie pomoże. Buda to NZXT H9 Flow, grafa RTX 4070 Asus TUF wersja bez Super.

Na szybko znalazłem jakiś test fajnego Scythe Mugen 6 w wersji białej ale to produkt z Kanady i nie mogę go nigdzie znaleźć u nas - on w porównaniu z AIO był cichszy niż ten Arctic - niby są dystrybutorzy w NL i DE ale mają w ofercie tylko starsze produkty.

Podsumowując - myślę poważnie nad przjściem z powrotem na chłodzenie powietrzem. Potrzebowałbym żebyście polecili mi jak najcichszy cooler "gotowiec"- tylko ma być biały - cena w tym wypadku to sprawa trzeciorzędna - za to liczy się każdy jeden dB w dół.

Na miejsce AIO będę planował wstawić też jak naijcichsze wolnoobrotowe trzy białe wentyle 12tki - tu też poproszę o podpowiedź co wybrać - te trzy które mam obecnie na boku obudowy to czarno-białe BeQuiet Shadow Wings 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, kostek8 napisał(a):

Na miejsce AIO będę planował wstawić też jak naijcichsze wolnoobrotowe trzy białe wentyle 12tki - tu też poproszę o podpowiedź co wybrać - te trzy które mam obecnie na boku obudowy to czarno-białe BeQuiet Shadow Wings 2.

3 to może być za dużo. W wypadku AIO to ma sens, bo te wentyle chłodzą chłodnicę. Bez tego będziesz chciał przepływ powietrza przód->tył. Bardziej widzę jeden na górze dwa na dole.

(już bez grzebania w krzywych wentylatorów).

Nie no. Jak chcesz ciszę, to musisz grzebać w krzywych.

Jak patrzę na szybko to masz niewielki wybór, jak chodzi o radiatory. Albo Thermalright Peerless Assassin albo Deepcool AK620. Oba powinny być ok. AK620 nie znam dobrze, ale w PA trzeba będzie wymienić wentylatory. 

Jeśli chodzi o wentyle, to moim zdaniem całkiem niezłe są Arctic Max. Ale nie nadają się na wentyle wprowadzające powietrze umieszczone zaraz przy siatce, bo wpadają wtedy w drgania (z wyprowadzaniem powietrza nie ma problemu).

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym iść w kierunku białego koloru bo komp w białej budzie stoi w otwartym sekretarzyku - widać to na starszym zdjęciu tylko teraz jest ustawiony drugim bokiem tak że strona z "bebechami" jest widoczna. Tam od góry kompa do ścianki górnej jest około 10cm luzu.

Z czarnych elementów została mi grafa, Xonar STX no i AIO.

Dlatego mam opcje albo białe AIO czyli wtedy chyba AC III 360 bo nie ma chyba cichszego albo chłodzenie powietrzem. 

Co do wentyli - bardzo miło wspominam starszą serię już niedostepnych grubszych Scythe Gentle Typhoon (to nie te same co Kaze Flex), które miały max prędkośc obrotową 800 rpm. Tu w zasadzie miałem ich z 6 w małej budzie kiedyś i był delikatny przewiew ale były naprawdę niesłyszalne. Jak porównywałem je wtedy z innymi to od 900 rpm do 1000 wchodziło się już w próg dość wyraźnej słyszalności.

Biurko.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Scythe Gentle Typhoon

Te są czarnobiałe. Produkował je Nidec, który obecnie sprzedaje je dla ADATA.

Wentylator ADATA XPG Vento 120 Pro PWM. Też bardzo dobre wentylatory. Nie używałem, ale podobno nawet troszkę lepsze niż Arctic Max. Cena wyższa, ale nadal niepowalająca.

Z bardziej premium (mocowania, opakowanie itd.) jest SILENT WINGS 4. Ja mam 120mm PWM HS i chyba mam wybrakowany produkt, bo nie bardzo radzi sobie z niskimi prędkościami i rzęzi przy niskich obrotach. Podobno są to lepsze wentyle niż Arctic Max, ale za trzykrotność ceny nie polecam (chyba, że do zastosowań, gdzie maxy się nie nadają).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, vries napisał(a):

Te są czarnobiałe. Produkował je Nidec, który obecnie sprzedaje je dla ADATA.

Wentylator ADATA XPG Vento 120 Pro PWM. Też bardzo dobre wentylatory. Nie używałem, ale podobno nawet troszkę lepsze niż Arctic Max. Cena wyższa, ale nadal niepowalająca.

Z bardziej premium (mocowania, opakowanie itd.) jest SILENT WINGS 4. Ja mam 120mm PWM HS i chyba mam wybrakowany produkt, bo nie bardzo radzi sobie z niskimi prędkościami i rzęzi przy niskich obrotach. Podobno są to lepsze wentyle niż Arctic Max, ale za trzykrotność ceny nie polecam (chyba, że do zastosowań, gdzie maxy się nie nadają).

Dziękuję za informacje - śladem ADATA dotarłem do XPG ale oczywiście są tylko dostępne 1200 rpm - chciałbym jednak kupić coś dedykowanego do prędkości do jakiej będę chciał aby pracowały u mnie defaultowo czyli te ~ max 800rpm.

Te 3 które mam w budzie u siebie to be quiet! Shadow Wings 2 White 120mm - są ok chociaż Scythe były cichsze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi