anemnon Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Opublikowano 21 Lutego (edytowane) Cześć, Kiedyś spotkałem się ze stwierdzeniem że jeśli posiadamy dysk SSD należy wyłączyć indexowanie plików w systemach Windows ponieważ funkcja ta znacząco obniża żywotność nośników. Jak to wygląda z waszej strony, wierzycie w takie historie, wyłączacie indexowanie czy yolo, jak padnie to padnie? Edytowane 21 Lutego przez anemnon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 35 minut temu, anemnon napisał(a): Cześć, Kiedyś spotkałem się ze stwierdzeniem że jeśli posiadamy dysk SSD należy wyłączyć indexowanie plików w systemach Windows ponieważ funkcja ta znacząco obniża żywotność nośników. Jak to wygląda z waszej strony, wierzycie w takie historie, wyłączacie indexowanie czy yolo, jak padnie to padnie? Ale co ty uzywasz jakiegos windows 7 albo starszego? 36 minut temu, anemnon napisał(a): wierzycie w takie historie, To nie kwestia wiary a techniki. W starych systemach i poczatkach SSD wiele lat temu mechanizm ten nie pomagal niepewnej wtedy zywotnosci SSD. Dzis nie tylko systemy sa "swiadome" zainatlowanego dysku wiec obchodza sie z nimi w prawidlowy sposob to takze same dyski SSD sa dobrze sprawedzone i trwale. Innymi slowy wspolczenie nie ma tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anemnon Opublikowano 23 Lutego Zgłoś Opublikowano 23 Lutego Posiadasz jakieś konkretne odnośniki do informacji że teraz systemy są bardziej świadome niż kiedyś? Chodzi mi o konkretne info ze w systemie Windows 10, 11 w trakcie developmnetu zostały wprowadzone zmiany w indexowaniu plików. Z mojej perspektywy pewne są dwie rzeczy. Każda kolejna wersja systemu Windows jest pisana "na" poprzedniej a nie od początku więc jest prawdopodobieństwo że części kodu odpowiedzialnej za indexowanie nikt nie ruszał. Jesli chodzi o jakość dysków SSD to pewne jest i są to informacje ogólnodostępne że obecnie ich jakość jest o wiele gorsza niż powiedzmy 10-12 lat temu, po prostu używane są gorsze pamięci, a przecież w całej dyskusji chodzi o to że indexowanie skraca żywotność pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 23 Lutego Zgłoś Opublikowano 23 Lutego (edytowane) Ja z przyzwyczajenia zawsze wyłączam indeksowanie plikow, we właściwościach dysków, odkąd używam dysku SSD. Tyle, że ja bardzo rzadko wyszykuję cokolwiek na dyskach, a odkąd jest SSD, jeśli już czegoś jednak szukam, to nie trwa długo. Tak wiele lat temu ustawiłem, w niczym mi to nie przeszkadzało i tak już zostało. Edytowane 23 Lutego przez pitol321 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...