Skocz do zawartości
josef

Tania dobra sieciówka

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - szukam taniej i przyzwoitej karty sieciowej - tak do 60 zetów. Głównym wyznacznikiem jest bezproblemowość tzn. niezależnie jaki system zainstaluję to zawsze ma mi ją rozpoznać i hulać :P - wydajność i bajery są na drugim i trzecim miejscu. Oczywiście biega o coś na PCI 100Mb.

Pewnie w głównej mierze chodzi to o chipset sieciówki - słuszałem, że chyba Realteki spełniają te wymogi.

Jeśli wiecie które karty posiadają tenże chip lub macie swoje uwagi to czekam :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak  w temacie - szukam taniej i przyzwoitej karty sieciowej - tak do 60 zetów. Głównym wyznacznikiem jest bezproblemowość tzn. niezależnie jaki system zainstaluję to zawsze ma mi ją rozpoznać i hulać  :P - wydajność i bajery są na drugim i trzecim miejscu. Oczywiście biega o coś na PCI 100Mb. 

Pewnie w głównej mierze chodzi to o chipset sieciówki - słuszałem, że chyba Realteki spełniają te wymogi. 

Jeśli wiecie które karty posiadają tenże chip lub macie swoje uwagi to czekam  :lol:

Ja polecam Planet ENW 9503/04 baaaardzo fajna karta nawet nie trzeba sterowników instalować bo Windows rozpoznaje ! 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE BIERZ PLANETA SIECIOWKI ANI NI CO PRDUKUJE PLANET!. Mialem kiedys dwa Huby planeta i oba poszly sie jebac (siadly porty). Teraz mam 3com i sa LUX!. A co do tego to kazda sieciowka na Realtek 8029 (bodajze) rozpoznaje winda. Moze sobie kupisz takiego Adapteca jak ja mam???. 4 wejscia na kable. 4x CPU adapteca. a wyglada to mniej wiecej tak : Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Realtek8139 (100Mbps FULLDUPLEX WOL karty głównie bezfirmowe) - tylko takich kart używam i jeszcze się nie spotkałem z systemem, który by miał z nią problemy (działa dosłownie na wszystkim) i jest szybka i tania - 30-40zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co .Ja używm planet ( nawet nie wiem jaki model ale z 5 miechów temu dałem za nią 45zł ) zero problemów . Kumpel ma D-Linka(70 zł) i non stop coś sie pieprzy( delikatnie powiedziane) .to uwarzam że nie ma co przesadzać z sieciówką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie wszystko jest to samo ;) Realtek ma 95 procent rynku ;)

Jedyne na innych ukladach dostepne w polsce to 3Com, Intel ale to raczej inne widelki cenowe.

Generalnie dzialaja tak samo, mam w tej chwili siec z okolo 450 komputerami i wiekszosc sieciowek to Planet 9504 (nie wiem ile w detalu ale w hurcie sa naprawde bardzo tanie < 25 PLN) i ludzie nie narzekaja.

Duzo mam tez MINTa ale to sa pudelka niespodzianki - rozne sie trafiaja i sa generalnie duzo gorzej wykonane (a to sledz wygiety, a to jednego LEDa brakuje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam od prawie roku Micronet SP2500R [ceny niestety nie pamietam] - powiecie pewnie ze beznadziejna, ale nie mialem z nia zadnych problemow wiec jest spox :D

A WinXP ja rozpoznaje i automatycznie drivery instaluje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam od prawie roku Micronet SP2500R [ceny niestety nie pamietam] - powiecie pewnie ze beznadziejna, ale nie mialem z nia zadnych problemow wiec jest spox  :D

A WinXP ja rozpoznaje i automatycznie drivery instaluje :D

U mnie w sieci LAN mamy i Microneta i Planet i wszystko działa idealnie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja i cała sieć LAN (coś do 40 komputerów) urzywamy SURECOM EP-320X-R. Żadnych problemów z tą kartą, do tego system windows XP automatycznie instaluje sterowniki.

Jakos do surcoma mam uprzedzenie ;)) To chyba potym jak na swiezo zakupione 5 sztuk 2 okazaly sie padniete w stanie "wlasnie-wyciagnelem-z-pudelka i niedziala" ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja osobiście polecam coś najtańszego na realteku 8139(jeśli ma nie działać to raczej przestanie działać od razu), jeśli chcecie wydawać pieniądze to chyba 3com, chociaż ostatnio miałem jeden trefny model

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja i cała sieć LAN (coś do 40 komputerów) urzywamy SURECOM EP-320X-R. Żadnych problemów z tą kartą, do tego system windows XP automatycznie instaluje sterowniki.

uzywam tej wlasnie karty i polecam, bardzo fajna i zero problemooff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest jedna fajna karta LG modelu nie pamiętam ale są dwa podobne jeden jest szybki jak nie powiem cio a drugi to lipa. Jden ten dobry jest na realteku a drugi na czymś na D - datcom? ale moge sie mylić - w testach PC World Komutra wymiótł prawie wszystko - jedna karta mu dała rady Alied Telesyn za 300zł - a ten LG kosztuje 60 góra. - Jedyna rzecz którą LG dobrze zrobił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam compexa re100tx 40 zł i kłopot z głowy :) pozdro

Jak wyżej. Mam dvie takie i jak do tej pory śmigają bezproblemowo. Instalacja w windzie me W2k XP z automatu. Podobnie pod Linusem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...