Skocz do zawartości
gipson231

Duży koszt wyceny składania PC - oszustwo czy norma

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem kolejny ciężki tydzień już któryś z kolei przestałem liczyć. Zacząłem składać kompa w tym tygodniu zjeb@Lem aktualizacje biosu i poszła się paść płyta główna na szczęście sklep wymienił na nową. Stwierdziłem a co mi tam może nie mam ręki do tego dam kompa specjaliście. Ten wziął kompa zrobił jak to nazwał” diagnozę” czyli po ludzku wycenę złożenia kompa ( wszystkie części nowe, najprostszy możliwy komp ) i wyszło mu 500 zł za diagnozę a za złożenie kompa 1300 . Ok podpisałem wcześniej jakąś głupią jego umowę w której było że diagnozy w jego foremce wąchają się od 100 do 500 zł . Pytam go przy podpisaniu tego ile średnio wyjdzie mnie złożenie kompa mówi różnie ale że koło 500 zł więc stwierdziłem a co mi tam ma mnóstwo bardzo dobrych opinii na Google więc niech stracę chociaż słyszałem że informatycy biorą 300 zł za złożenie kompa i nikt nie robi jakiś śmiesznych diagnoz. Wyslale jakąś śmieszną „ diagnozę” koszta jak wspominałem u góry diagnoza 500 dojazdy do klienta ( uparł się przyjechać po części do mnie ) ponad 100 zł a ma do mnie około 3 km, i będzie to gratis jeśli zdecyduje się u niego złożyć kompa za około 1350 zł ( części do PC warte około 3000 zł ) Stwierdziłem że to nie normalne i sam go złożę więc on stwierdził że należy się 500 za diagnozę inaczej batalia w sądzie o zwrot podzespołów. I tak oszczędzając jak się da na czym kolwiek składając kompa straciłem 500 zł. Koniec końców złożyłem sam kompa,dziala wyśmienicie ale nerwów tyle że nabawiłem się problemów z żołądkiem i 500 zł za „ fachowe doradztwo „ w plecy . Miał ktoś takie akcje w życiu a może to ja byłem piekielnym klientem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za złożenie 1300 to złodziejstwo.diagnoza to i więcej może kosztować bo tu już cięć nie może robić.tylko że nie bardzo kumam co tu była za diagnoza xd diagnoza czego ? Może wycena wyceny ? Xd

Edytowane przez karro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1300zł za złożenie kompa ... no jeśli to jakiś super-komputerek, z serwerową płytą, kilkoma CPU po 20kPLN/szt. i kilkoma GPU po kolejne 20 kPLN za pojedyncze GPU, to może faktycznie tyle można by policzyć 😉

Natomiast to samo 1300zł za złożenie zwykłego kompa, to po prostu niepoważna kwota.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok były widełki od 100 do 500 za diagnozę. Tylko to nie było diagnozowanie czy da się zrobić z trzech starych kompów jednego nowego albo czy uda się złożyć kompa kosztującego 30 tys tylko zwykły PC na w sumie moim zdaniem najlepszych możliwych częściach w tym budżecie i zamiast krzyknąć za wycenę np max 200 to odrazu z górnej rury 500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

pierwsza sprawa to nie porównuj "informatyka" po wieczorówce który często nie bardzo ma pojęcie o sprzęcie, diagnostyce czy składaniu do wolnego strzelca obytego z tematem ale , ale do osoby posiadającej firmę i płacąca podatki itd. , po usłyszeniu kwoty mogłeś sie nie zgodzić (WTF jakie podpisywanie umowy za składanie czy diagnostykę, naciągacz jakiś ? , czy jak idziesz do mechanika to podpisujesz jakaś umowę , czy dostajesz info części plus robocizna , jak chcesz to faktura.  

temat dobrze opisał youtuber MediaMarek , nie ze wszystkim o czym mówił sie z nim zgadzam ale ogólnie dobrze przedstawił temat , cena złożenia to jedno i jest uzależniona od ceny podzespołów , a diagnostyka i testy to można dopiero wycenić jak sie je skończy, ile czasu potrzeba na testy i diagnostykę ?, na pewno kilka godzin.    

1300 PLN. powiem tak, jest popyt to jest i podaż , ale w PC gdzie cena podzespołów jest jak opisałeś 3000 PLN. zakładam ze nowe , czyli taki zestaw komunijny albo obudowa dla kalkulatora , to dorzucanie ponad 30% do ceny jest dla Ciebie wysoce nie opłacalne, człowiek o którym wspomniałeś może ma tyle klientów że stać go na to że ktoś zrezygnuje z jego usług bo ma tyle roboty , ale mimo wszystko opinia idzie w świat i takie podejście że rezygnujesz z usługi to dawaj kasę za diagnozę hmmm a coś w ogóle diagnozował ? 

wiesz aby być obiektywnym to tez trzeba było wysłuchać wersji tego pana jak to od jego strony wygląda, ale wiem też z doświadczenia że są osoby które są bez skrupułów od drugiej osoby jak tylko zauważy ze ma odczynienia z laikiem to wyciągnąć tyle kasy ile się tylko da , i cześć osób nie maja wyjścia to decydują sie na podpisanie np. takiego cyrografu...            

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, gipson231 napisał(a):

Tylko to nie było diagnozowanie czy da się zrobić z trzech starych kompów jednego nowego albo czy uda się złożyć kompa kosztującego 30 tys tylko zwykły PC

za chiny tego nie jestem w stanie dopasować do diagnozy,to wycena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, KaczorDaffy napisał(a):

Ja bym wysłuchał albo zapytał się ile bierze to bym dwa razy zastanowił.

Nie powiedział ile za „diagnozę „ ale myślałem że skoro to taka w sumie prostsza usługa to minimum w widełkach. Udało mi się wtedy jedynie dowiedzieć że za złożenie około 500 ( co i tak było sporo ale wg Google 160 bardzo dobrych opini, więc stwierdziłem że warto) 

3 godziny temu, Han44 napisał(a):

No chyba że wodujesz całego kompa?

Zwykle chodzenie procesora radiator plus wiatrak, plus 4 wentylatory w obudowie już przykręcone i zmostkowane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.02.2025 o 16:34, gipson231 napisał(a):

Nie powiedział ile za „diagnozę „ ale myślałem że skoro to taka w sumie prostsza usługa to minimum w widełkach. Udało mi się wtedy jedynie dowiedzieć że za złożenie około 500 ( co i tak było sporo ale wg Google 160 bardzo dobrych opini, więc stwierdziłem że warto) 

Zwykle chodzenie procesora radiator plus wiatrak, plus 4 wentylatory w obudowie już przykręcone i zmostkowane. 

Miałem na myśli 1300 zeta 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi