gipson231 Opublikowano Sobota o 23:29 Zgłoś Opublikowano Sobota o 23:29 Miałem kolejny ciężki tydzień już któryś z kolei przestałem liczyć. Zacząłem składać kompa w tym tygodniu zjeb@Lem aktualizacje biosu i poszła się paść płyta główna na szczęście sklep wymienił na nową. Stwierdziłem a co mi tam może nie mam ręki do tego dam kompa specjaliście. Ten wziął kompa zrobił jak to nazwał” diagnozę” czyli po ludzku wycenę złożenia kompa ( wszystkie części nowe, najprostszy możliwy komp ) i wyszło mu 500 zł za diagnozę a za złożenie kompa 1300 . Ok podpisałem wcześniej jakąś głupią jego umowę w której było że diagnozy w jego foremce wąchają się od 100 do 500 zł . Pytam go przy podpisaniu tego ile średnio wyjdzie mnie złożenie kompa mówi różnie ale że koło 500 zł więc stwierdziłem a co mi tam ma mnóstwo bardzo dobrych opinii na Google więc niech stracę chociaż słyszałem że informatycy biorą 300 zł za złożenie kompa i nikt nie robi jakiś śmiesznych diagnoz. Wyslale jakąś śmieszną „ diagnozę” koszta jak wspominałem u góry diagnoza 500 dojazdy do klienta ( uparł się przyjechać po części do mnie ) ponad 100 zł a ma do mnie około 3 km, i będzie to gratis jeśli zdecyduje się u niego złożyć kompa za około 1350 zł ( części do PC warte około 3000 zł ) Stwierdziłem że to nie normalne i sam go złożę więc on stwierdził że należy się 500 za diagnozę inaczej batalia w sądzie o zwrot podzespołów. I tak oszczędzając jak się da na czym kolwiek składając kompa straciłem 500 zł. Koniec końców złożyłem sam kompa,dziala wyśmienicie ale nerwów tyle że nabawiłem się problemów z żołądkiem i 500 zł za „ fachowe doradztwo „ w plecy . Miał ktoś takie akcje w życiu a może to ja byłem piekielnym klientem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Sobota o 23:45 Zgłoś Opublikowano Sobota o 23:45 (edytowane) Za złożenie 1300 to złodziejstwo.diagnoza to i więcej może kosztować bo tu już cięć nie może robić.tylko że nie bardzo kumam co tu była za diagnoza xd diagnoza czego ? Może wycena wyceny ? Xd Edytowane Sobota o 23:45 przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Sobota o 23:51 Zgłoś Opublikowano Sobota o 23:51 (edytowane) 1300zł za złożenie kompa ... no jeśli to jakiś super-komputerek, z serwerową płytą, kilkoma CPU po 20kPLN/szt. i kilkoma GPU po kolejne 20 kPLN za pojedyncze GPU, to może faktycznie tyle można by policzyć 😉 Natomiast to samo 1300zł za złożenie zwykłego kompa, to po prostu niepoważna kwota. Edytowane Sobota o 23:51 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gipson231 Opublikowano Niedziela o 06:27 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 06:27 Ok były widełki od 100 do 500 za diagnozę. Tylko to nie było diagnozowanie czy da się zrobić z trzech starych kompów jednego nowego albo czy uda się złożyć kompa kosztującego 30 tys tylko zwykły PC na w sumie moim zdaniem najlepszych możliwych częściach w tym budżecie i zamiast krzyknąć za wycenę np max 200 to odrazu z górnej rury 500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Niedziela o 08:19 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 08:19 Witam pierwsza sprawa to nie porównuj "informatyka" po wieczorówce który często nie bardzo ma pojęcie o sprzęcie, diagnostyce czy składaniu do wolnego strzelca obytego z tematem ale , ale do osoby posiadającej firmę i płacąca podatki itd. , po usłyszeniu kwoty mogłeś sie nie zgodzić (WTF jakie podpisywanie umowy za składanie czy diagnostykę, naciągacz jakiś ? , czy jak idziesz do mechanika to podpisujesz jakaś umowę , czy dostajesz info części plus robocizna , jak chcesz to faktura. temat dobrze opisał youtuber MediaMarek , nie ze wszystkim o czym mówił sie z nim zgadzam ale ogólnie dobrze przedstawił temat , cena złożenia to jedno i jest uzależniona od ceny podzespołów , a diagnostyka i testy to można dopiero wycenić jak sie je skończy, ile czasu potrzeba na testy i diagnostykę ?, na pewno kilka godzin. 1300 PLN. powiem tak, jest popyt to jest i podaż , ale w PC gdzie cena podzespołów jest jak opisałeś 3000 PLN. zakładam ze nowe , czyli taki zestaw komunijny albo obudowa dla kalkulatora , to dorzucanie ponad 30% do ceny jest dla Ciebie wysoce nie opłacalne, człowiek o którym wspomniałeś może ma tyle klientów że stać go na to że ktoś zrezygnuje z jego usług bo ma tyle roboty , ale mimo wszystko opinia idzie w świat i takie podejście że rezygnujesz z usługi to dawaj kasę za diagnozę hmmm a coś w ogóle diagnozował ? wiesz aby być obiektywnym to tez trzeba było wysłuchać wersji tego pana jak to od jego strony wygląda, ale wiem też z doświadczenia że są osoby które są bez skrupułów od drugiej osoby jak tylko zauważy ze ma odczynienia z laikiem to wyciągnąć tyle kasy ile się tylko da , i cześć osób nie maja wyjścia to decydują sie na podpisanie np. takiego cyrografu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Niedziela o 08:49 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 08:49 2 godziny temu, gipson231 napisał(a): Tylko to nie było diagnozowanie czy da się zrobić z trzech starych kompów jednego nowego albo czy uda się złożyć kompa kosztującego 30 tys tylko zwykły PC za chiny tego nie jestem w stanie dopasować do diagnozy,to wycena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaczorDaffy Opublikowano Niedziela o 09:15 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 09:15 Ja bym wysłuchał albo zapytał się ile bierze to bym dwa razy zastanowił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano Niedziela o 12:22 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 12:22 No chyba że wodujesz całego kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gipson231 Opublikowano Niedziela o 15:34 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 15:34 6 godzin temu, KaczorDaffy napisał(a): Ja bym wysłuchał albo zapytał się ile bierze to bym dwa razy zastanowił. Nie powiedział ile za „diagnozę „ ale myślałem że skoro to taka w sumie prostsza usługa to minimum w widełkach. Udało mi się wtedy jedynie dowiedzieć że za złożenie około 500 ( co i tak było sporo ale wg Google 160 bardzo dobrych opini, więc stwierdziłem że warto) 3 godziny temu, Han44 napisał(a): No chyba że wodujesz całego kompa? Zwykle chodzenie procesora radiator plus wiatrak, plus 4 wentylatory w obudowie już przykręcone i zmostkowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano Wtorek o 18:02 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 18:02 W dniu 23.02.2025 o 16:34, gipson231 napisał(a): Nie powiedział ile za „diagnozę „ ale myślałem że skoro to taka w sumie prostsza usługa to minimum w widełkach. Udało mi się wtedy jedynie dowiedzieć że za złożenie około 500 ( co i tak było sporo ale wg Google 160 bardzo dobrych opini, więc stwierdziłem że warto) Zwykle chodzenie procesora radiator plus wiatrak, plus 4 wentylatory w obudowie już przykręcone i zmostkowane. Miałem na myśli 1300 zeta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...