Hans Voralberg Opublikowano wczoraj o 10:47 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 10:47 (edytowane) Cześć Mam problem z "rozrywaniem obrazu" (tearing), który jest widoczny chociażby w grze Stalker 2. W najlepszych ustawieniach dla tego typu karty i tej gry mam około 60 fps, niestety towarzyszy temu wspomniane wcześniej zjawisko. Mogę je co prawda wyeliminować poprzez włączenie w grze synchronizacji pionowej, ale fps zostają obcięte o połowę i szlak trafia "inne bajery", co jest logiczne. I teraz pytanie: Czy zmiana na inny monitor, a chodzi konkretnie o MONITOR AOC, zmieni cokolwiek? Tzn, biorąc pod uwagę parametry tego monitora (nowego) i zestawu, który mam, pozbędę się tearingu, zachowując te 60 fps (około)? Czy gra nie jest warta świeczki i zostać przy tym co jest? Procesor: AMD Ryzen 5600 Karta: RTX 3050 8GB Monitor: HP 27" FHD (Z Display) 60Hz Edytowane 6 godzin temu przez Hans Voralberg błąd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano wczoraj o 10:51 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 10:51 3 minuty temu, Hans Voralberg napisał(a): mam około 60 fps, niestety towarzyszy temu wspomniane wcześniej zjawisko. Mogę je co prawda wyeliminować poprzez włączenie w grze synchronizacji pionowej, ale fps zostają obcięte o połowę Bo nie masz MINIMUM 60 fps. Tak ustaw detale, by nie było spadków poniżej 60fps i dopiero przy 60Hz włącz w sterownikach limit fps na 60 i też w sterownikach Vsync. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Voralberg Opublikowano wczoraj o 10:55 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 10:55 1 minutę temu, Kyle napisał(a): Bo nie masz MINIMUM 60 fps. Tak ustaw detale, by nie było spadków poniżej 60fps i dopiero przy 60Hz włącz w sterownikach limit fps na 60 i też w sterownikach Vsync. Rozumiem. A monitor, który wpisałem w poście wyżej, coś zmieni zachowując wcześniejsze ustawienia? Monitor na 180HZ i G- Sync. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano wczoraj o 11:00 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 11:00 Jeśli odpalisz jakąś wersję VariableRefreshRate to faktycznie da się zrobić tak, by mieć około 60fps (czyli np. od 50 do 70) bez rozrywania obrazu (będziesz miał 50-70Hz zmienne odśw.), na monitorze z 180Hz max. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano wczoraj o 11:03 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 11:03 Monitor ma AdaptiveSync/Gsync Compatible, wyeliminuje on screen tearing w zakresie jaki obsluguje, czyli 48-180Hz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Voralberg Opublikowano wczoraj o 11:13 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 11:13 6 minut temu, pitol321 napisał(a): Monitor ma AdaptiveSync/Gsync Compatible, wyeliminuje on screen tearing w zakresie jaki obsluguje, czyli 48-180Hz. Jestem coraz bliżej... Czyli jeśli mam grę ustawioną tak, że mam około 60 fps (z DLSS + inne wodotryski....) i na starym monitorze (60Hz'owym) mam tearing, to zachowując te same ustawienia ale z nowym monitorem, nie będę widział tego zjawiska? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano wczoraj o 11:20 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 11:20 (edytowane) Ustawiając w panelu nVidia Gsync Compatible, monitor powinien wyświetlać w odświeżaniu zgodnym z aktualną liczbą FPS. Jest też kilka innych dodatkowych opcji, w panelu nV, jak ustawienie max odświeżania ręcznie, na kilka klatek poniżej maksymalnego, czy wymuszenie Vsync w sterowniku, a wyłączenie w grze. Wszystko do znalezienia w sieci, polecam lekturę stronki blurbusters. Poniżej 48FPS/48Hz załacza się LFC (Low Framerate Compensation). Odświeżnie monitora, jest dublowane względem aktualnego FPS. Edytowane wczoraj o 11:26 przez pitol321 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Voralberg Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu Reasumując. Spróbować pobawić się ustawieniami w panelu NVidia (tylko czy jest sens?), czy może kupić ten monitor i ewentualnie oddać? Albo... albo zaakceptować to co jest i dać sobie spokój? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu Ustawienia w panelu dotyczą monitora z Freesync/Gsync. Nie dotyczą zwykłego moitora. Myślałem, że jest to oczywiste i samo wynika z tego co napisałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu Jak chcesz kupić teraz nowy monitor 27" o rozdzielczości 1920x1080, to ... lepiej siedź na tym co masz, tylko ogarnij ustawienia (ustaw tak parametry, by minimalny fps nie spadał nigdy poniżej 60, następnie ustaw limit na 60 i VsyncON) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Voralberg Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu (edytowane) 17 minut temu, pitol321 napisał(a): Ustawienia w panelu dotyczą monitora z Freesync/Gsync. Nie dotyczą zwykłego moitora. Myślałem, że jest to oczywiste i samo wynika z tego co napisałem. Dlatego napisałem "czy jest sens", bardziej odnosząc się do postu @Kyle, który pisze o ustawieniach. Pytam też o sens zakupu, bo pomimo wyczerpujących odpowiedzi odnośnie "działania", czyli "co i jak", nadal nie wiem CZY WARTO? Edytowane 23 godziny temu przez Hans Voralberg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu Moim zdaniem nie warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu Monitory IPS Freesync/Gsync Compatible nie rwą obrazu, nie masz screen tearingu. Czy dla Ciebie to i wyższe odświeżanie, oraz inne właściwości nowszego monitora jak HDR10 itd., są wystarczające aby go nabyć, musisz sam swierdzić. Ktoś napisze że nie warto, a ja na przykład, nie nabyłbym już monitora bez Freesync/Gsync, od dobrych kilku lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu Na pewno nie warto brać znowu 1080p 27 cali, ten rozmiar jest dobry zmyślą o 144pp karta niestety nie uciągnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Voralberg Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) 6 godzin temu, pitol321 napisał(a): Monitory IPS Freesync/Gsync Compatible nie rwą obrazu, nie masz screen tearingu. Czy dla Ciebie to i wyższe odświeżanie, oraz inne właściwości nowszego monitora jak HDR10 itd., są wystarczające aby go nabyć, musisz sam swierdzić. Ktoś napisze że nie warto, a ja na przykład, nie nabyłbym już monitora bez Freesync/Gsync, od dobrych kilku lat. Ok. To jeszcze tak finalnie. Czy kupując ten monitor, niezależnie od ilości FPS (skrajnie minimum ~35fps) w grze, przy włączonym G-SYNC (synch. pionowa wyłączona), będę widział tearing? Edytowane 14 godzin temu przez Hans Voralberg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu Nie powinno być tearingu, nawet przy niskim FPS, gdyż w takiej sytuacji działa, między innymi LFC (Low Framerate Compensation), które dubluje, potraja lub nawet zwiększa czterokrotnie odświeżanie monitora, w stosunku do aktualnego FPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu a podaj swój monitor ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Voralberg Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu 7 godzin temu, axsin302 napisał(a): a podaj swój monitor ? Mój? HP 27" FHD (seria Z Display) 60 Hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 16 godzin temu, pitol321 napisał(a): Monitory IPS Freesync/Gsync Compatible nie rwą obrazu, nie masz screen tearingu. Jak miałem przy FreeSync wyłączony Vsync, to miałem "tearing". Dopiero połączenie FreeSync+Vsync wyeliminowało tearing. Tak samo, bez FreeSync/Gsync nie miałem Tearingu, przy stałym odświeżaniu, przy stałym FPS, przy limicie równym odświeżaniu i Vsync. Także wszystko jest kwestią ustawień. Zgodnie z pomiarami BlurBusters, dzięki FreeSync, można jednak mocno zmniejszyć InputLag (przykładowo monitor FreeSync 75Hz i limit FPS na 62, przy minimalnym FPS nie niższym niż 62 powinien dać całkiem ciekawe rezultaty). ps. 62Hz/FPS by zminimalizować zjawisko microStutter wynikające z różnicy wielokrotności częstotliwości raportowania myszki wzgl. częstotliwości odświeżania - temat też poruszany na blurbusters Edytowane 4 godziny temu przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Voralberg Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 3 godziny temu, Kyle napisał(a): Jak miałem przy FreeSync wyłączony Vsync, to miałem "tearing". Dopiero połączenie FreeSync+Vsync wyeliminowało tearing... Ale to jest kompletnie bez sensu, z mojego punktu widzenia, a pisze laik. Bo jeśli mam kupić monitor, który ma funkcję G-sync (FS) i tak i tak, uruchamiać Vsync, by nie widzieć "rozdzierania obrazu", to mogę teraz (bez wydawania złotówki) załaczyć Vsync i mieć to samo. Pomijam oczywiście inne zalety tego monitora. Chyba... Chyba, że używanie G-sync i Vsync spowoduje, że nie będzie zmniejszenia klatek o połowę, a takie powoduje samo Vsync (w moim obecnym zestawie). Edytowane 1 godzinę temu przez Hans Voralberg nowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 58 minut temu Zgłoś Opublikowano 58 minut temu 7 minut temu, Hans Voralberg napisał(a): Ale to jest kompletnie bez sensu, z mojego punktu widzenia, a pisze laik. Bo jeśli mam kupić monitor, który ma funkcję G-sync (FS) i tak i tak, uruchamiać Vsync, by nie widzieć "rozdzierania obrazu", to mogę teraz (bez wydawania złotówki) załaczyć Vsync i mieć to samo. To absolutnie nie jest "to samo". 58 fps @ stałe 60Hz, a 58fps @ 58Hz (dzięki FreeSync) to jest zdecydowana różnica w płynności. 7 minut temu, Hans Voralberg napisał(a): Chyba, że używanie G-sync i Vsync spowoduje, że nie będzie zmniejszenia klatek o połowę Przy freesync, jak fps spadnie np. do 50, to monitor powinien pracować @50Hz, więc nie będzie "spadku o połowę". 7 minut temu, Hans Voralberg napisał(a): zmniejszenia klatek o połowę, a takie powoduje samo Vsync (w moim obecnym zestawie). Zmniejszenie FPS o połowę, przy włączonym Vsync, przy stałym Hz, gdzie renderowane jest mniej FPS niż Hz, nie występuje w każdej grze. Nie mniej jednak zawsze inny fps niż odświeżanie powoduje spadek płynności (nawet 70fps @ 60Hz jest mniej płynne, niż zsynchronizowane 60fps@60Hz). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 44 minuty temu Zgłoś Opublikowano 44 minuty temu Przy Freesync/Gsync ustawiasz Vsync w panelu nV na włączony, jak możesz przeczytać na blurbusters, w momencie aktywacji Gsync Compatible, ustawienie Vsync w panelu zmienia charakter swego dzialania. Nie wymuszasz już w ten sposób normalnego Vsync, mimo że logicznie i z opisu funkcji, tak być powinno. A w ustawieniach gier, Vsync musi być zawsze wyłączony. Ja od lat używam monitorów Gsync Compatible, najważniejsze ustawienia w panelu nV, dla mnie, to: Aktywacja Gsync Compatible, Vsync w panelu nV na włączony, Limit maksymalnych klatek na kilka klatek poniżej maksymalnego odświeżania monitora lub inny wybrany limit, Vsync w grze, czy programie 3d zawsze wyłączony. W ten sposób nigdy nie miałem screen tearingu na monitorze Freesync/Gsync, a odświeżanie monitora współdziałało z wyświetlanym FPS. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...