Skocz do zawartości
Hans Voralberg

Monitor AOC Agon 27G4XE 180Hz wyeliminuje tearing w grach?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć
Mam problem z "rozrywaniem obrazu" (tearing), który jest widoczny chociażby w grze Stalker 2. W najlepszych ustawieniach dla tego typu karty i tej gry mam około 60 fps, niestety towarzyszy temu wspomniane wcześniej zjawisko. Mogę je co prawda wyeliminować poprzez włączenie w grze synchronizacji pionowej, ale fps zostają obcięte o połowę i szlak trafia "inne bajery", co jest logiczne.
I teraz pytanie: Czy zmiana na inny monitor, a chodzi konkretnie o MONITOR AOC, zmieni cokolwiek? Tzn, biorąc pod uwagę parametry tego monitora (nowego) i zestawu, który mam, pozbędę się tearingu, zachowując te 60 fps (około)? Czy gra nie jest warta świeczki i zostać przy tym co jest?

Procesor: AMD Ryzen 5600
Karta: RTX 3050 8GB
Monitor: HP 27" FHD (Z Display) 60Hz

Edytowane przez Hans Voralberg
błąd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Hans Voralberg napisał(a):

mam około 60 fps, niestety towarzyszy temu wspomniane wcześniej zjawisko. Mogę je co prawda wyeliminować poprzez włączenie w grze synchronizacji pionowej, ale fps zostają obcięte o połowę

Bo nie masz MINIMUM 60 fps. Tak ustaw detale, by nie było spadków poniżej 60fps i dopiero przy 60Hz włącz w sterownikach limit fps na 60 i też w sterownikach Vsync.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Kyle napisał(a):

Bo nie masz MINIMUM 60 fps. Tak ustaw detale, by nie było spadków poniżej 60fps i dopiero przy 60Hz włącz w sterownikach limit fps na 60 i też w sterownikach Vsync.

Rozumiem. A monitor, który wpisałem w  poście wyżej, coś zmieni zachowując wcześniejsze ustawienia? Monitor na 180HZ i G- Sync.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, pitol321 napisał(a):

Monitor ma AdaptiveSync/Gsync Compatible, wyeliminuje on screen tearing w zakresie jaki obsluguje, czyli 48-180Hz.

Jestem coraz bliżej... Czyli jeśli mam grę ustawioną tak, że mam około 60 fps (z DLSS + inne wodotryski....) i na starym monitorze (60Hz'owym) mam tearing, to zachowując te same ustawienia ale z nowym monitorem, nie będę widział tego zjawiska?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiając w panelu nVidia Gsync Compatible, monitor powinien wyświetlać w odświeżaniu zgodnym z aktualną liczbą FPS.

Jest też kilka innych dodatkowych opcji, w panelu nV, jak ustawienie max odświeżania ręcznie, na kilka klatek poniżej maksymalnego, czy wymuszenie Vsync w sterowniku, a wyłączenie w grze.

Wszystko do znalezienia w sieci, polecam lekturę stronki blurbusters.

Poniżej 48FPS/48Hz załacza się LFC (Low Framerate Compensation). Odświeżnie monitora, jest dublowane względem aktualnego FPS.

Edytowane przez pitol321
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, pitol321 napisał(a):

Ustawienia w panelu dotyczą monitora z Freesync/Gsync.

Nie dotyczą zwykłego moitora.

Myślałem, że jest to oczywiste i samo wynika z tego co napisałem.

Dlatego napisałem "czy jest sens", bardziej odnosząc się do postu @Kyle, który pisze o ustawieniach. 

Pytam też o sens zakupu, bo pomimo wyczerpujących odpowiedzi odnośnie "działania", czyli "co i jak", nadal nie wiem CZY WARTO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitory IPS Freesync/Gsync Compatible nie rwą obrazu, nie masz screen tearingu.

Czy dla Ciebie to i wyższe odświeżanie, oraz inne właściwości nowszego monitora jak HDR10 itd., są wystarczające aby go nabyć, musisz sam swierdzić.

Ktoś napisze że nie warto, a ja na przykład,  nie nabyłbym już monitora bez Freesync/Gsync, od dobrych kilku lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, pitol321 napisał(a):

Monitory IPS Freesync/Gsync Compatible nie rwą obrazu, nie masz screen tearingu.

Czy dla Ciebie to i wyższe odświeżanie, oraz inne właściwości nowszego monitora jak HDR10 itd., są wystarczające aby go nabyć, musisz sam swierdzić.

Ktoś napisze że nie warto, a ja na przykład,  nie nabyłbym już monitora bez Freesync/Gsync, od dobrych kilku lat.

Ok. To jeszcze tak finalnie. Czy kupując ten monitor, niezależnie od ilości FPS (skrajnie minimum ~35fps) w grze, przy włączonym G-SYNC (synch. pionowa wyłączona), będę widział tearing?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinno być tearingu, nawet przy niskim FPS, gdyż w takiej sytuacji działa, między innymi LFC (Low Framerate Compensation), które dubluje, potraja lub nawet zwiększa czterokrotnie odświeżanie monitora, w stosunku do aktualnego FPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, pitol321 napisał(a):

Jak miałem przy FreeSync wyłączony Vsync, to miałem "tearing". Dopiero połączenie FreeSync+Vsync wyeliminowało tearing.

Tak samo, bez FreeSync/Gsync nie miałem Tearingu, przy stałym odświeżaniu, przy stałym FPS, przy limicie równym odświeżaniu i Vsync.

Także wszystko jest kwestią ustawień.

Zgodnie z pomiarami BlurBusters, dzięki FreeSync, można jednak mocno zmniejszyć InputLag (przykładowo monitor FreeSync 75Hz i limit FPS na 62, przy minimalnym FPS nie niższym niż 62 powinien dać całkiem ciekawe rezultaty).

ps. 62Hz/FPS by zminimalizować zjawisko microStutter wynikające z różnicy wielokrotności częstotliwości raportowania myszki wzgl. częstotliwości odświeżania - temat też poruszany na blurbusters

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Kyle napisał(a):

Jak miałem przy FreeSync wyłączony Vsync, to miałem "tearing". Dopiero połączenie FreeSync+Vsync wyeliminowało tearing...

Ale to jest kompletnie bez sensu, z mojego punktu widzenia, a pisze laik. Bo jeśli mam kupić monitor, który ma funkcję G-sync (FS) i tak i tak, uruchamiać Vsync, by nie widzieć "rozdzierania obrazu", to mogę teraz (bez wydawania złotówki) załaczyć Vsync i mieć to samo. Pomijam oczywiście inne zalety tego monitora.

Chyba...

Chyba, że używanie G-sync i Vsync spowoduje, że nie będzie zmniejszenia klatek o połowę, a takie powoduje samo Vsync (w moim obecnym zestawie).

nowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Hans Voralberg napisał(a):

Ale to jest kompletnie bez sensu, z mojego punktu widzenia, a pisze laik. Bo jeśli mam kupić monitor, który ma funkcję G-sync (FS) i tak i tak, uruchamiać Vsync, by nie widzieć "rozdzierania obrazu", to mogę teraz (bez wydawania złotówki) załaczyć Vsync i mieć to samo.

To absolutnie nie jest "to samo". 58 fps @ stałe 60Hz, a 58fps @ 58Hz (dzięki FreeSync) to jest zdecydowana różnica w płynności.

Chyba, że używanie G-sync i Vsync spowoduje, że nie będzie zmniejszenia klatek o połowę

Przy freesync, jak fps spadnie np. do 50, to monitor powinien pracować @50Hz, więc nie będzie "spadku o połowę".

zmniejszenia klatek o połowę, a takie powoduje samo Vsync (w moim obecnym zestawie).

Zmniejszenie FPS o połowę, przy włączonym Vsync, przy stałym Hz, gdzie renderowane jest mniej FPS niż Hz, nie występuje w każdej grze. Nie mniej jednak zawsze inny fps niż odświeżanie powoduje spadek płynności (nawet 70fps @ 60Hz jest mniej płynne, niż zsynchronizowane 60fps@60Hz).

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy Freesync/Gsync ustawiasz Vsync w panelu nV na włączony, jak możesz przeczytać na blurbusters, w momencie aktywacji Gsync Compatible, ustawienie Vsync w panelu zmienia charakter swego dzialania. Nie wymuszasz już w ten sposób normalnego Vsync, mimo że logicznie i z opisu funkcji, tak być powinno.

A w ustawieniach gier, Vsync musi być zawsze wyłączony.

Ja od lat używam monitorów Gsync Compatible, najważniejsze ustawienia w panelu nV, dla mnie, to:

Aktywacja Gsync Compatible,

Vsync w panelu nV na włączony,

Limit maksymalnych klatek na kilka klatek poniżej maksymalnego odświeżania monitora lub inny wybrany limit,

Vsync w grze, czy programie 3d zawsze wyłączony.

W ten sposób nigdy nie miałem screen tearingu na monitorze Freesync/Gsync, a odświeżanie monitora współdziałało z wyświetlanym FPS.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi