Skocz do zawartości
Hans Voralberg

Monitor AOC Agon 27G4XE 180Hz wyeliminuje tearing w grach?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć
Mam problem z "rozrywaniem obrazu" (tearing), który jest widoczny chociażby w grze Stalker 2. W najlepszych ustawieniach dla tego typu karty i tej gry mam około 60 fps, niestety towarzyszy temu wspomniane wcześniej zjawisko. Mogę je co prawda wyeliminować poprzez włączenie w grze synchronizacji pionowej, ale fps zostają obcięte o połowę i szlak trafia "inne bajery", co jest logiczne.
I teraz pytanie: Czy zmiana na inny monitor, a chodzi konkretnie o MONITOR AOC, zmieni cokolwiek? Tzn, biorąc pod uwagę parametry tego monitora (nowego) i zestawu, który mam, pozbędę się tearingu, zachowując te 60 fps (około)? Czy gra nie jest warta świeczki i zostać przy tym co jest?

Procesor: AMD Ryzen 5600
Karta: RTX 3050 8GB
Monitor: HP 27" FHD (Z Display) 60Hz

Edytowane przez Hans Voralberg
błąd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Hans Voralberg napisał(a):

mam około 60 fps, niestety towarzyszy temu wspomniane wcześniej zjawisko. Mogę je co prawda wyeliminować poprzez włączenie w grze synchronizacji pionowej, ale fps zostają obcięte o połowę

Bo nie masz MINIMUM 60 fps. Tak ustaw detale, by nie było spadków poniżej 60fps i dopiero przy 60Hz włącz w sterownikach limit fps na 60 i też w sterownikach Vsync.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Kyle napisał(a):

Bo nie masz MINIMUM 60 fps. Tak ustaw detale, by nie było spadków poniżej 60fps i dopiero przy 60Hz włącz w sterownikach limit fps na 60 i też w sterownikach Vsync.

Rozumiem. A monitor, który wpisałem w  poście wyżej, coś zmieni zachowując wcześniejsze ustawienia? Monitor na 180HZ i G- Sync.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, pitol321 napisał(a):

Monitor ma AdaptiveSync/Gsync Compatible, wyeliminuje on screen tearing w zakresie jaki obsluguje, czyli 48-180Hz.

Jestem coraz bliżej... Czyli jeśli mam grę ustawioną tak, że mam około 60 fps (z DLSS + inne wodotryski....) i na starym monitorze (60Hz'owym) mam tearing, to zachowując te same ustawienia ale z nowym monitorem, nie będę widział tego zjawiska?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiając w panelu nVidia Gsync Compatible, monitor powinien wyświetlać w odświeżaniu zgodnym z aktualną liczbą FPS.

Jest też kilka innych dodatkowych opcji, w panelu nV, jak ustawienie max odświeżania ręcznie, na kilka klatek poniżej maksymalnego, czy wymuszenie Vsync w sterowniku, a wyłączenie w grze.

Wszystko do znalezienia w sieci, polecam lekturę stronki blurbusters.

Poniżej 48FPS/48Hz załacza się LFC (Low Framerate Compensation). Odświeżnie monitora, jest dublowane względem aktualnego FPS.

Edytowane przez pitol321
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz kupić teraz nowy monitor 27" o rozdzielczości 1920x1080, to ... lepiej siedź na tym co masz, tylko ogarnij ustawienia (ustaw tak parametry, by minimalny fps nie spadał nigdy poniżej 60, następnie ustaw limit na 60 i VsyncON)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, pitol321 napisał(a):

Ustawienia w panelu dotyczą monitora z Freesync/Gsync.

Nie dotyczą zwykłego moitora.

Myślałem, że jest to oczywiste i samo wynika z tego co napisałem.

Dlatego napisałem "czy jest sens", bardziej odnosząc się do postu @Kyle, który pisze o ustawieniach. 

Pytam też o sens zakupu, bo pomimo wyczerpujących odpowiedzi odnośnie "działania", czyli "co i jak", nadal nie wiem CZY WARTO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitory IPS Freesync/Gsync Compatible nie rwą obrazu, nie masz screen tearingu.

Czy dla Ciebie to i wyższe odświeżanie, oraz inne właściwości nowszego monitora jak HDR10 itd., są wystarczające aby go nabyć, musisz sam swierdzić.

Ktoś napisze że nie warto, a ja na przykład,  nie nabyłbym już monitora bez Freesync/Gsync, od dobrych kilku lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, pitol321 napisał(a):

Monitory IPS Freesync/Gsync Compatible nie rwą obrazu, nie masz screen tearingu.

Czy dla Ciebie to i wyższe odświeżanie, oraz inne właściwości nowszego monitora jak HDR10 itd., są wystarczające aby go nabyć, musisz sam swierdzić.

Ktoś napisze że nie warto, a ja na przykład,  nie nabyłbym już monitora bez Freesync/Gsync, od dobrych kilku lat.

Ok. To jeszcze tak finalnie. Czy kupując ten monitor, niezależnie od ilości FPS (skrajnie minimum ~35fps) w grze, przy włączonym G-SYNC (synch. pionowa wyłączona), będę widział tearing?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinno być tearingu, nawet przy niskim FPS, gdyż w takiej sytuacji działa, między innymi LFC (Low Framerate Compensation), które dubluje, potraja lub nawet zwiększa czterokrotnie odświeżanie monitora, w stosunku do aktualnego FPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, pitol321 napisał(a):

Jak miałem przy FreeSync wyłączony Vsync, to miałem "tearing". Dopiero połączenie FreeSync+Vsync wyeliminowało tearing.

Tak samo, bez FreeSync/Gsync nie miałem Tearingu, przy stałym odświeżaniu, przy stałym FPS, przy limicie równym odświeżaniu i Vsync.

Także wszystko jest kwestią ustawień.

Zgodnie z pomiarami BlurBusters, dzięki FreeSync, można jednak mocno zmniejszyć InputLag (przykładowo monitor FreeSync 75Hz i limit FPS na 62, przy minimalnym FPS nie niższym niż 62 powinien dać całkiem ciekawe rezultaty).

ps. 62Hz/FPS by zminimalizować zjawisko microStutter wynikające z różnicy wielokrotności częstotliwości raportowania myszki wzgl. częstotliwości odświeżania - temat też poruszany na blurbusters

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Kyle napisał(a):

Jak miałem przy FreeSync wyłączony Vsync, to miałem "tearing". Dopiero połączenie FreeSync+Vsync wyeliminowało tearing...

Ale to jest kompletnie bez sensu, z mojego punktu widzenia, a pisze laik. Bo jeśli mam kupić monitor, który ma funkcję G-sync (FS) i tak i tak, uruchamiać Vsync, by nie widzieć "rozdzierania obrazu", to mogę teraz (bez wydawania złotówki) załaczyć Vsync i mieć to samo. Pomijam oczywiście inne zalety tego monitora.

Chyba...

Chyba, że używanie G-sync i Vsync spowoduje, że nie będzie zmniejszenia klatek o połowę, a takie powoduje samo Vsync (w moim obecnym zestawie).

nowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Hans Voralberg napisał(a):

Ale to jest kompletnie bez sensu, z mojego punktu widzenia, a pisze laik. Bo jeśli mam kupić monitor, który ma funkcję G-sync (FS) i tak i tak, uruchamiać Vsync, by nie widzieć "rozdzierania obrazu", to mogę teraz (bez wydawania złotówki) załaczyć Vsync i mieć to samo.

To absolutnie nie jest "to samo". 58 fps @ stałe 60Hz, a 58fps @ 58Hz (dzięki FreeSync) to jest zdecydowana różnica w płynności.

Chyba, że używanie G-sync i Vsync spowoduje, że nie będzie zmniejszenia klatek o połowę

Przy freesync, jak fps spadnie np. do 50, to monitor powinien pracować @50Hz, więc nie będzie "spadku o połowę".

zmniejszenia klatek o połowę, a takie powoduje samo Vsync (w moim obecnym zestawie).

Zmniejszenie FPS o połowę, przy włączonym Vsync, przy stałym Hz, gdzie renderowane jest mniej FPS niż Hz, nie występuje w każdej grze. Nie mniej jednak zawsze inny fps niż odświeżanie powoduje spadek płynności (nawet 70fps @ 60Hz jest mniej płynne, niż zsynchronizowane 60fps@60Hz).

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy Freesync/Gsync ustawiasz Vsync w panelu nV na włączony, jak możesz przeczytać na blurbusters, w momencie aktywacji Gsync Compatible, ustawienie Vsync w panelu zmienia charakter swego dzialania. Nie wymuszasz już w ten sposób normalnego Vsync, mimo że logicznie i z opisu funkcji, tak być powinno.

A w ustawieniach gier, Vsync musi być zawsze wyłączony.

Ja od lat używam monitorów Gsync Compatible, najważniejsze ustawienia w panelu nV, dla mnie, to:

Aktywacja Gsync Compatible,

Vsync w panelu nV na włączony,

Limit maksymalnych klatek na kilka klatek poniżej maksymalnego odświeżania monitora lub inny wybrany limit,

Vsync w grze, czy programie 3d zawsze wyłączony.

W ten sposób nigdy nie miałem screen tearingu na monitorze Freesync/Gsync, a odświeżanie monitora współdziałało z wyświetlanym FPS.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 35FPS, LFC (Low Framerate Compensation) zdubluje klatki/odświeżanie i monitor będzie wyświetlał w 70Hz.

Płynność, jakość i odczucia są zupełnie inne, lepsze, niż na standardowym monitorze z Vsync, oczywiście wszystko jest także subiektywne, zależy od własnych preferencji i jakości technicznej danego monitora.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, pitol321 napisał(a):

Przy 35FPS,

Płynność, jakość i odczucia są zupełnie inne, lepsze, niż na standardowym monitorze z Vsync,

4 godziny temu, Hans Voralberg napisał(a):

Czyli, jeśli dobrze rozumiem, to z działającym G-Sync, nawet przy np. 35fps, będzie zupełnie inna płynność (widoczna gołym okiem) niż bez?

Tak, przy 35fps @ 60Hz będzie dodatkowe pogorszenie płynności z powodu jittera (jedne klatki wyświetlane x1 a inne x2). Gdyby wyświetlić stałe 35fps Vsync (bez freesync) na stałych 70Hz to problemu by nie było.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 minut temu, Kyle napisał(a):

Tak, przy 35fps @ 60Hz będzie dodatkowe pogorszenie płynności z powodu jittera (jedne klatki wyświetlane x1 a inne x2). Gdyby wyświetlić stałe 35fps Vsync (bez freesync) na stałych 70Hz to problemu by nie było.

Analogicznie, pisze laik, mając 60-fps, przy monitorze 180Hz (bez opcji G-Sync), tez to zjawisko wystąpi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Dziękuję wszystkim za pomoc i wyjaśnienia. Wniosek, dla mnie: dać sobie spokój z monitorem... oglądnąć się za nową(?) kartą, chociażby (albo aż) jakieś 4060. Choć muszę przyznać, że trochę szkoda mi mojej (nowej) karty, tym bardziej, że "cena/możliwość " (a to zdecydowało, że ją kupiłem) jest dobra. Kupiłem ją za 630 ze sklepu MSI. No ale to już inna historia.

Dzięki 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi