Hans Voralberg Opublikowano Środa o 10:47 Zgłoś Opublikowano Środa o 10:47 (edytowane) Cześć Mam problem z "rozrywaniem obrazu" (tearing), który jest widoczny chociażby w grze Stalker 2. W najlepszych ustawieniach dla tego typu karty i tej gry mam około 60 fps, niestety towarzyszy temu wspomniane wcześniej zjawisko. Mogę je co prawda wyeliminować poprzez włączenie w grze synchronizacji pionowej, ale fps zostają obcięte o połowę i szlak trafia "inne bajery", co jest logiczne. I teraz pytanie: Czy zmiana na inny monitor, a chodzi konkretnie o MONITOR AOC, zmieni cokolwiek? Tzn, biorąc pod uwagę parametry tego monitora (nowego) i zestawu, który mam, pozbędę się tearingu, zachowując te 60 fps (około)? Czy gra nie jest warta świeczki i zostać przy tym co jest? Procesor: AMD Ryzen 5600 Karta: RTX 3050 8GB Monitor: HP 27" FHD (Z Display) 60Hz Edytowane Czwartek o 05:49 przez Hans Voralberg błąd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Środa o 10:51 Zgłoś Opublikowano Środa o 10:51 3 minuty temu, Hans Voralberg napisał(a): mam około 60 fps, niestety towarzyszy temu wspomniane wcześniej zjawisko. Mogę je co prawda wyeliminować poprzez włączenie w grze synchronizacji pionowej, ale fps zostają obcięte o połowę Bo nie masz MINIMUM 60 fps. Tak ustaw detale, by nie było spadków poniżej 60fps i dopiero przy 60Hz włącz w sterownikach limit fps na 60 i też w sterownikach Vsync. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Voralberg Opublikowano Środa o 10:55 Zgłoś Opublikowano Środa o 10:55 1 minutę temu, Kyle napisał(a): Bo nie masz MINIMUM 60 fps. Tak ustaw detale, by nie było spadków poniżej 60fps i dopiero przy 60Hz włącz w sterownikach limit fps na 60 i też w sterownikach Vsync. Rozumiem. A monitor, który wpisałem w poście wyżej, coś zmieni zachowując wcześniejsze ustawienia? Monitor na 180HZ i G- Sync. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Środa o 11:00 Zgłoś Opublikowano Środa o 11:00 Jeśli odpalisz jakąś wersję VariableRefreshRate to faktycznie da się zrobić tak, by mieć około 60fps (czyli np. od 50 do 70) bez rozrywania obrazu (będziesz miał 50-70Hz zmienne odśw.), na monitorze z 180Hz max. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano Środa o 11:03 Zgłoś Opublikowano Środa o 11:03 Monitor ma AdaptiveSync/Gsync Compatible, wyeliminuje on screen tearing w zakresie jaki obsluguje, czyli 48-180Hz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Voralberg Opublikowano Środa o 11:13 Zgłoś Opublikowano Środa o 11:13 6 minut temu, pitol321 napisał(a): Monitor ma AdaptiveSync/Gsync Compatible, wyeliminuje on screen tearing w zakresie jaki obsluguje, czyli 48-180Hz. Jestem coraz bliżej... Czyli jeśli mam grę ustawioną tak, że mam około 60 fps (z DLSS + inne wodotryski....) i na starym monitorze (60Hz'owym) mam tearing, to zachowując te same ustawienia ale z nowym monitorem, nie będę widział tego zjawiska? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano Środa o 11:20 Zgłoś Opublikowano Środa o 11:20 (edytowane) Ustawiając w panelu nVidia Gsync Compatible, monitor powinien wyświetlać w odświeżaniu zgodnym z aktualną liczbą FPS. Jest też kilka innych dodatkowych opcji, w panelu nV, jak ustawienie max odświeżania ręcznie, na kilka klatek poniżej maksymalnego, czy wymuszenie Vsync w sterowniku, a wyłączenie w grze. Wszystko do znalezienia w sieci, polecam lekturę stronki blurbusters. Poniżej 48FPS/48Hz załacza się LFC (Low Framerate Compensation). Odświeżnie monitora, jest dublowane względem aktualnego FPS. Edytowane Środa o 11:26 przez pitol321 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Voralberg Opublikowano Środa o 12:55 Zgłoś Opublikowano Środa o 12:55 Reasumując. Spróbować pobawić się ustawieniami w panelu NVidia (tylko czy jest sens?), czy może kupić ten monitor i ewentualnie oddać? Albo... albo zaakceptować to co jest i dać sobie spokój? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano Środa o 12:59 Zgłoś Opublikowano Środa o 12:59 Ustawienia w panelu dotyczą monitora z Freesync/Gsync. Nie dotyczą zwykłego moitora. Myślałem, że jest to oczywiste i samo wynika z tego co napisałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Środa o 13:16 Zgłoś Opublikowano Środa o 13:16 Jak chcesz kupić teraz nowy monitor 27" o rozdzielczości 1920x1080, to ... lepiej siedź na tym co masz, tylko ogarnij ustawienia (ustaw tak parametry, by minimalny fps nie spadał nigdy poniżej 60, następnie ustaw limit na 60 i VsyncON) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Voralberg Opublikowano Środa o 13:17 Zgłoś Opublikowano Środa o 13:17 (edytowane) 17 minut temu, pitol321 napisał(a): Ustawienia w panelu dotyczą monitora z Freesync/Gsync. Nie dotyczą zwykłego moitora. Myślałem, że jest to oczywiste i samo wynika z tego co napisałem. Dlatego napisałem "czy jest sens", bardziej odnosząc się do postu @Kyle, który pisze o ustawieniach. Pytam też o sens zakupu, bo pomimo wyczerpujących odpowiedzi odnośnie "działania", czyli "co i jak", nadal nie wiem CZY WARTO? Edytowane Środa o 13:17 przez Hans Voralberg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Środa o 13:17 Zgłoś Opublikowano Środa o 13:17 Moim zdaniem nie warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano Środa o 15:04 Zgłoś Opublikowano Środa o 15:04 Monitory IPS Freesync/Gsync Compatible nie rwą obrazu, nie masz screen tearingu. Czy dla Ciebie to i wyższe odświeżanie, oraz inne właściwości nowszego monitora jak HDR10 itd., są wystarczające aby go nabyć, musisz sam swierdzić. Ktoś napisze że nie warto, a ja na przykład, nie nabyłbym już monitora bez Freesync/Gsync, od dobrych kilku lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Środa o 15:23 Zgłoś Opublikowano Środa o 15:23 Na pewno nie warto brać znowu 1080p 27 cali, ten rozmiar jest dobry zmyślą o 144pp karta niestety nie uciągnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Voralberg Opublikowano Środa o 21:32 Zgłoś Opublikowano Środa o 21:32 (edytowane) 6 godzin temu, pitol321 napisał(a): Monitory IPS Freesync/Gsync Compatible nie rwą obrazu, nie masz screen tearingu. Czy dla Ciebie to i wyższe odświeżanie, oraz inne właściwości nowszego monitora jak HDR10 itd., są wystarczające aby go nabyć, musisz sam swierdzić. Ktoś napisze że nie warto, a ja na przykład, nie nabyłbym już monitora bez Freesync/Gsync, od dobrych kilku lat. Ok. To jeszcze tak finalnie. Czy kupując ten monitor, niezależnie od ilości FPS (skrajnie minimum ~35fps) w grze, przy włączonym G-SYNC (synch. pionowa wyłączona), będę widział tearing? Edytowane Środa o 21:53 przez Hans Voralberg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano Środa o 21:57 Zgłoś Opublikowano Środa o 21:57 Nie powinno być tearingu, nawet przy niskim FPS, gdyż w takiej sytuacji działa, między innymi LFC (Low Framerate Compensation), które dubluje, potraja lub nawet zwiększa czterokrotnie odświeżanie monitora, w stosunku do aktualnego FPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Środa o 22:00 Zgłoś Opublikowano Środa o 22:00 a podaj swój monitor ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Voralberg Opublikowano Czwartek o 05:48 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 05:48 7 godzin temu, axsin302 napisał(a): a podaj swój monitor ? Mój? HP 27" FHD (seria Z Display) 60 Hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Czwartek o 07:56 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 07:56 (edytowane) 16 godzin temu, pitol321 napisał(a): Monitory IPS Freesync/Gsync Compatible nie rwą obrazu, nie masz screen tearingu. Jak miałem przy FreeSync wyłączony Vsync, to miałem "tearing". Dopiero połączenie FreeSync+Vsync wyeliminowało tearing. Tak samo, bez FreeSync/Gsync nie miałem Tearingu, przy stałym odświeżaniu, przy stałym FPS, przy limicie równym odświeżaniu i Vsync. Także wszystko jest kwestią ustawień. Zgodnie z pomiarami BlurBusters, dzięki FreeSync, można jednak mocno zmniejszyć InputLag (przykładowo monitor FreeSync 75Hz i limit FPS na 62, przy minimalnym FPS nie niższym niż 62 powinien dać całkiem ciekawe rezultaty). ps. 62Hz/FPS by zminimalizować zjawisko microStutter wynikające z różnicy wielokrotności częstotliwości raportowania myszki wzgl. częstotliwości odświeżania - temat też poruszany na blurbusters Edytowane Czwartek o 07:58 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Voralberg Opublikowano Czwartek o 11:10 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 11:10 (edytowane) 3 godziny temu, Kyle napisał(a): Jak miałem przy FreeSync wyłączony Vsync, to miałem "tearing". Dopiero połączenie FreeSync+Vsync wyeliminowało tearing... Ale to jest kompletnie bez sensu, z mojego punktu widzenia, a pisze laik. Bo jeśli mam kupić monitor, który ma funkcję G-sync (FS) i tak i tak, uruchamiać Vsync, by nie widzieć "rozdzierania obrazu", to mogę teraz (bez wydawania złotówki) załaczyć Vsync i mieć to samo. Pomijam oczywiście inne zalety tego monitora. Chyba... Chyba, że używanie G-sync i Vsync spowoduje, że nie będzie zmniejszenia klatek o połowę, a takie powoduje samo Vsync (w moim obecnym zestawie). Edytowane Czwartek o 11:12 przez Hans Voralberg nowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Czwartek o 11:23 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 11:23 7 minut temu, Hans Voralberg napisał(a): Ale to jest kompletnie bez sensu, z mojego punktu widzenia, a pisze laik. Bo jeśli mam kupić monitor, który ma funkcję G-sync (FS) i tak i tak, uruchamiać Vsync, by nie widzieć "rozdzierania obrazu", to mogę teraz (bez wydawania złotówki) załaczyć Vsync i mieć to samo. To absolutnie nie jest "to samo". 58 fps @ stałe 60Hz, a 58fps @ 58Hz (dzięki FreeSync) to jest zdecydowana różnica w płynności. 7 minut temu, Hans Voralberg napisał(a): Chyba, że używanie G-sync i Vsync spowoduje, że nie będzie zmniejszenia klatek o połowę Przy freesync, jak fps spadnie np. do 50, to monitor powinien pracować @50Hz, więc nie będzie "spadku o połowę". 7 minut temu, Hans Voralberg napisał(a): zmniejszenia klatek o połowę, a takie powoduje samo Vsync (w moim obecnym zestawie). Zmniejszenie FPS o połowę, przy włączonym Vsync, przy stałym Hz, gdzie renderowane jest mniej FPS niż Hz, nie występuje w każdej grze. Nie mniej jednak zawsze inny fps niż odświeżanie powoduje spadek płynności (nawet 70fps @ 60Hz jest mniej płynne, niż zsynchronizowane 60fps@60Hz). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano Czwartek o 11:37 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 11:37 Przy Freesync/Gsync ustawiasz Vsync w panelu nV na włączony, jak możesz przeczytać na blurbusters, w momencie aktywacji Gsync Compatible, ustawienie Vsync w panelu zmienia charakter swego dzialania. Nie wymuszasz już w ten sposób normalnego Vsync, mimo że logicznie i z opisu funkcji, tak być powinno. A w ustawieniach gier, Vsync musi być zawsze wyłączony. Ja od lat używam monitorów Gsync Compatible, najważniejsze ustawienia w panelu nV, dla mnie, to: Aktywacja Gsync Compatible, Vsync w panelu nV na włączony, Limit maksymalnych klatek na kilka klatek poniżej maksymalnego odświeżania monitora lub inny wybrany limit, Vsync w grze, czy programie 3d zawsze wyłączony. W ten sposób nigdy nie miałem screen tearingu na monitorze Freesync/Gsync, a odświeżanie monitora współdziałało z wyświetlanym FPS. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Voralberg Opublikowano Piątek o 06:07 Zgłoś Opublikowano Piątek o 06:07 (edytowane) Czyli, jeśli dobrze rozumiem, to z działającym G-Sync, nawet przy np. 35fps, będzie zupełnie inna płynność (widoczna gołym okiem) niż bez? Edytowane Piątek o 06:10 przez Hans Voralberg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano Piątek o 08:29 Zgłoś Opublikowano Piątek o 08:29 Przy 35FPS, LFC (Low Framerate Compensation) zdubluje klatki/odświeżanie i monitor będzie wyświetlał w 70Hz. Płynność, jakość i odczucia są zupełnie inne, lepsze, niż na standardowym monitorze z Vsync, oczywiście wszystko jest także subiektywne, zależy od własnych preferencji i jakości technicznej danego monitora. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Piątek o 10:12 Zgłoś Opublikowano Piątek o 10:12 (edytowane) 1 godzinę temu, pitol321 napisał(a): Przy 35FPS, Płynność, jakość i odczucia są zupełnie inne, lepsze, niż na standardowym monitorze z Vsync, 4 godziny temu, Hans Voralberg napisał(a): Czyli, jeśli dobrze rozumiem, to z działającym G-Sync, nawet przy np. 35fps, będzie zupełnie inna płynność (widoczna gołym okiem) niż bez? Tak, przy 35fps @ 60Hz będzie dodatkowe pogorszenie płynności z powodu jittera (jedne klatki wyświetlane x1 a inne x2). Gdyby wyświetlić stałe 35fps Vsync (bez freesync) na stałych 70Hz to problemu by nie było. Edytowane Piątek o 10:20 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Voralberg Opublikowano Piątek o 10:41 Zgłoś Opublikowano Piątek o 10:41 28 minut temu, Kyle napisał(a): Tak, przy 35fps @ 60Hz będzie dodatkowe pogorszenie płynności z powodu jittera (jedne klatki wyświetlane x1 a inne x2). Gdyby wyświetlić stałe 35fps Vsync (bez freesync) na stałych 70Hz to problemu by nie było. Analogicznie, pisze laik, mając 60-fps, przy monitorze 180Hz (bez opcji G-Sync), tez to zjawisko wystąpi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Piątek o 11:27 Zgłoś Opublikowano Piątek o 11:27 Tak, przy stałych 180Hz i stałych 60fps przy włączonej synchronizacji, powinno wyglądać zupełnie dobrze, bo jest wielokrotność. Analogicznie 30fps (stałe) na 60Hz wygląda ... tak jak powinno wyglądać 30fps, ale nie gorzej 😉 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Voralberg Opublikowano Piątek o 14:18 Zgłoś Opublikowano Piątek o 14:18 (edytowane) Ok. Dziękuję wszystkim za pomoc i wyjaśnienia. Wniosek, dla mnie: dać sobie spokój z monitorem... oglądnąć się za nową(?) kartą, chociażby (albo aż) jakieś 4060. Choć muszę przyznać, że trochę szkoda mi mojej (nowej) karty, tym bardziej, że "cena/możliwość " (a to zdecydowało, że ją kupiłem) jest dobra. Kupiłem ją za 630 ze sklepu MSI. No ale to już inna historia. Dzięki 👍 Edytowane Piątek o 14:19 przez Hans Voralberg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...