adramel Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Opublikowano 26 Lutego Mam małego laptopa Acera Travelmate Spin B118, na stałe podłączonego do zasilania. Czy istnieje jakiś soft (darmowy?) pod Windows który pozwalał by wyłączyć ładowanie baterii gdy osiągnie ~80% i potem włączyć przy ~20%? Albo chociaż ograniczyć ładowanie do ~80%? Albo czy są "inteligentne" gniazdka które mają soft pod windows? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Opublikowano 26 Lutego W sofcie od Acera: "Acer Care Center", można skalibrować baterię i włączyć ograniczenie ladowania do 80%. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego A gdzie to może być? Chyba że mój "staruszek" tego nie obsługuje?;( O baterii mam tylko sprawdzanie stanu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego (edytowane) Aplikacja podobno ma czasem problem z niektórymi ustawieniami. Na forum Acera użytkowkom udało się przywrócić to ustawienie. Tutaj link: Acer Care Center Battery Limiter Disappeared Edytowane 27 Lutego przez pitol321 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 4 Marca Zgłoś Opublikowano 4 Marca Nie działa. Żadna wersja Care Center nie daje możliwości ograniczenia ładowania baterii. Podłączyłem "inteligentne" gniazdko i w nim na pare godzin dziennie wyłączam zasilanie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia W dniu 12.03.2025 o 13:55, Adamson11 napisał(a): Możesz spróbować programu Battery Limiter, który ustawia limit ładowania, np. do 80%.Niektóre laptopy pozwalają też ustawić to w BIOSie. „Inteligentne” gniazdka raczej nie oferują takiej kontroli, ale wyłączanie zasilania na kilka godzin może pomóc. Rozwiń W BIOSie nic nie ma. Szukam tam na samym początku. A Battery Limiter wydaje tylko alert i chce ręcznego odłączenia/podłączenia ładowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia bo battery limmetr to tylko inteligentny alarm i nie ma możliwości fizycznego zatrzymania ładowania. Sam windows nie ma czegos takiego. Jesli masz win 10 albo 11 to zainwestuj w inteligentne smart gniazdko wifi z api gniazdko ktore mozna wlaczyc wylaczyc przez link http mozesz stworzyć skrypt - własny powershell Skrypt wysle sygnal przy 80% do gniazdka off i przy 20 % ON Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...