adramel Posted February 26 Report post Posted February 26 Mam małego laptopa Acera Travelmate Spin B118, na stałe podłączonego do zasilania. Czy istnieje jakiś soft (darmowy?) pod Windows który pozwalał by wyłączyć ładowanie baterii gdy osiągnie ~80% i potem włączyć przy ~20%? Albo chociaż ograniczyć ładowanie do ~80%? Albo czy są "inteligentne" gniazdka które mają soft pod windows? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
pitol321 Posted February 26 Report post Posted February 26 W sofcie od Acera: "Acer Care Center", można skalibrować baterię i włączyć ograniczenie ladowania do 80%. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
adramel Posted February 27 Report post Posted February 27 A gdzie to może być? Chyba że mój "staruszek" tego nie obsługuje?;( O baterii mam tylko sprawdzanie stanu Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
pitol321 Posted February 27 Report post Posted February 27 (edited) Aplikacja podobno ma czasem problem z niektórymi ustawieniami. Na forum Acera użytkowkom udało się przywrócić to ustawienie. Tutaj link: Acer Care Center Battery Limiter Disappeared Edited February 27 by pitol321 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
adramel Posted March 4 Report post Posted March 4 Nie działa. Żadna wersja Care Center nie daje możliwości ograniczenia ładowania baterii. Podłączyłem "inteligentne" gniazdko i w nim na pare godzin dziennie wyłączam zasilanie. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
adramel Posted April 4 Report post Posted April 4 W dniu 12.03.2025 o 14:55, Adamson11 napisał(a): Możesz spróbować programu Battery Limiter, który ustawia limit ładowania, np. do 80%.Niektóre laptopy pozwalają też ustawić to w BIOSie. „Inteligentne” gniazdka raczej nie oferują takiej kontroli, ale wyłączanie zasilania na kilka godzin może pomóc. W BIOSie nic nie ma. Szukam tam na samym początku. A Battery Limiter wydaje tylko alert i chce ręcznego odłączenia/podłączenia ładowania Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
stempel91 Posted April 4 Report post Posted April 4 bo battery limmetr to tylko inteligentny alarm i nie ma możliwości fizycznego zatrzymania ładowania. Sam windows nie ma czegos takiego. Jesli masz win 10 albo 11 to zainwestuj w inteligentne smart gniazdko wifi z api gniazdko ktore mozna wlaczyc wylaczyc przez link http mozesz stworzyć skrypt - własny powershell Skrypt wysle sygnal przy 80% do gniazdka off i przy 20 % ON Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...