Skocz do zawartości
DREDD

Sieć Radiowa??????????

Rekomendowane odpowiedzi

tez kiedys kcialem tak zrobi ale wyszlo by to ponad 2000zl wiec podziekowalem i zrobilem na Lanie siec 35 userow 3 servery + 1 domowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sie bedze opłacało jak do powszechnego urzytku wejdze BT

Jak rozumiem mowisz o BlueTooth? Jesli tak to bzdury mowisz. Bluetooth nie ma zastepowac rozwiazan WiFi i jest przeznaczony do tworzenia piktokomorek o stosunkowo niskiej przepustowosci (w aktualnej wersji okolo 1 mbit/s)

Odpowiadajac na pytanie przedmowcy

Potrzebujesz tzw WiFi (czyli Wireless LAN - IEEE 802.11b ) w pasmie 2,4 GHz zapewniajacy predkosc do 11 mbit/s

Bedziesz potrzebowal 2 kart pracujacych w trypie point-to-point. Karty zazwyczaj istniaja w formie PCMCIA wiec najprawdopodobniej bedziesz potrzebowal karte PCI to PCMCIA. Przy tak duzej odleglosci prawie napewno bedziesz musial zakupic zewnetrzne anteny (na wbudowanych w terenie niezabudowanym mozna osiagnac przy max predkosci okolo 150-200 metrow). Jesli mieszkasz w bloku z wielkiej plyty antene bedziesz musial umiescic na zewnatrz - te piekne zbrojenia zelbetonowe nie poprawiaja transmisji

Ceny:

karty od 500 do 1000 PLN sztuka - zalezy od firmy (wiadomo Planet to nie 3COM) i gdzie kupisz

anteny - trudno sie wypowiadac nie znajac realiow i nie wiedzac jakie bedziesz potrzebowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sieciówki na PCI z możliwością podłączenia zewnętrznej antenty ( pomiędzy 500 a 700 PLN) + 2 anteny kierunkowe - od 200 PLN. Warunkiem jest "widzenie się" obu anten.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z wypowiedzia marco.

Inne mozliwosci:

-polaczenie z uzyciem sprzetu na bazie lasera lub diod podczerwonych (wada: cena, jakies 5000zl za komplet tzn polaczenie 2 kompow lub 2 siec, ale za to predkosc 100mbitow) Rozwiazanie raczej dla duzych sieci osiedlowych.

-polaczenie radiowe na 430MHz (wada: max jakies 0.1mbita)

Co do 2.4ghz to chyba bedzie najtansze optymalne rozwiazanie. Na montaz antenek mozliwe ze bedzie potrzebne pozwolenie. Teoretycznie bez anten mozna by sie obyc gdybys jeszcze kogos mial miedzy tymi 2 punktami oddalonymi o 500m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam posiadam dwie sieciowki Linksysa, jedna w wersji USB druga PCMCIA. Zasieg takich kart w otwartej przestrzeni do 457m i w budynku do 91m (tak jest napisane na pudelku). Mnie jednak ta siec dziala dziwnie, czasem po prostu przestaje i trzeba nawiazac ponownie polaczenie sieciowe bo inaczej kupa :(

Cena wersji PCMCIA - 599zl z VAT

Cena wersji USB lub PCI - 649 zl z VAT

Mozna tez kupic przejsciowke z PCMCIA na PCI, ale nie wiem dokladnie ile to kosztuje.

Jesli juz mialbys kupowac to unikaj USB, zzera duzo zasobow systemowych. Przekonalem sie o tym niedawno.

Wynik testu pamieci w SiSoft Sandra 2002, gdy karta jest wylacozna, wskazuje 1953/1778. Gdy podlaczy sie karte to wynik spada do okolo 1300/1200, nie pamietam dokladnie ile. 3D Mark 2001 tez pokazuje wynik nizszy o jakies 200 punktow. Sprawdzalem to w 2 systemach operacyjnych (Wndows 2000 Pro i Windows XP Pro).

Moze to brzmi dziwnie, ale tak sie dzieje, jest o tym nawet wzmianka w FAQ Sandry 2002.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam posiadam dwie sieciowki Linksysa, jedna w wersji USB druga PCMCIA. Zasieg takich kart w otwartej przestrzeni do 457m i w budynku do 91m (tak jest napisane na pudelku). Mnie jednak ta siec dziala dziwnie, czasem po prostu przestaje i trzeba nawiazac ponownie polaczenie sieciowe bo inaczej kupa :(

A jaka odleglosc masz teraz miedzy kompami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kiedyś kombinowałem z siecia bezprzewodowa na 800m, zobaczyłem ceny - podziekowałem

5000zl laserowo lub zwykle radiowe karty + dobre anteny (do 8,5km ale oczywiscie nie max transfer).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...