ifor Opublikowano Czwartek o 23:45 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 23:45 Szukam routera do obsługi internetu światłowodowego 1Gb/s w dwupiętrowym domu - zależy mi na dobrym zasięgu, cena do około 2000zł. Aktualnie mam router od Netii + dodatkowy extender DLink DAP-1620. Pokryłem tym co prawda cały dom, ale o ile na pierwszym piętrze osiągam ~500Mb/s, na piętrze prędkość spada do około 70Mb/s. Mam ograniczone możliwości ulokowania extendera (brak możliwości ulokowania go na schodach między piętrami), stąd najchętniej bym się go pozbył całkowicie i zastąpił zestaw porządnym routerem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano Piątek o 07:40 Zgłoś Opublikowano Piątek o 07:40 (edytowane) 1. Strop drewniany (10-30 cm) Drewno jest stosunkowo przepuszczalne dla fal WiFi, więc sygnał przechodzi przez strop z niewielkimi stratami. Przy grubości do 30 cm spadek mocy sygnału wynosi zazwyczaj 5-10 dB, co oznacza niewielkie pogorszenie jakości połączenia. 2. Strop żelbetowy (15-25 cm) Żelbet (beton zbrojony stalą) mocno tłumi sygnał WiFi. Straty mogą wynosić nawet 15-30 dB, co znacząco obniża zasięg sieci. Im grubszy strop i gęstsze zbrojenie, tym większa blokada sygnału. 3. Strop gęstożebrowy (np. Teriva, 20-30 cm) Składa się z pustaków betonowych i belek żelbetowych. Beton i stal tłumią sygnał WiFi, ale pustaki mogą go częściowo przepuszczać. Spadek sygnału to średnio 10-25 dB. 4. Strop monolityczny (20-30 cm) Jest wykonany z litego żelbetu, co oznacza bardzo duże tłumienie sygnału. Może całkowicie blokować pasmo 5 GHz, a pasmo 2,4 GHz jest mocno osłabione. Straty mogą wynosić 20-35 dB, co sprawia, że konieczne może być użycie wzmacniaczy WiFi. 5. Strop ceramiczny (20-25 cm) Wykonany z pustaków ceramicznych i betonu. Jest mniej tłumiący niż monolityczny, ale nadal osłabia sygnał o 10-20 dB. Edytowane Piątek o 07:41 przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...