SammyPol Opublikowano Sobota o 09:55 Zgłoś Opublikowano Sobota o 09:55 Witam! Jestem na mecie modernizacji komputera. Obecnie mam: CPU: Intel i5 12600KF MoBo: GIGABYTE Z690 UD DDR4 RAM: 4x8GB G-Skill 4000 DDR4 GPU: Gainward GeForce RTX 5080 Cooler: Noctua NH-D15 SSD: Samsung 980 Pro PSU: Thermaltake GF A3 1050W 80+ Gold Tower: Fractal Design North Monitor: LG 27" QHD 27GS95QE-B OLED 240Hz Jak widać ram, cpu i mobo juz troche stare. Pytanie: zmieniać na 9800x3d i ddr5, czy moze poczekac ? Jak myślicie ile teraz trace przez moje cpu ? Nie mam budżetu ograniczonego, głownie gram w sp typu wiesiek, cyberpunk, starfield.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Sobota o 12:05 Zgłoś Opublikowano Sobota o 12:05 Ja mam dwa takie spostrzeżenia: Czy 5080 rozwija skrzydła na maxa? W sensie jest 100% i cpu%? A drugie czy nie lepiej jest zrobić te ramy na 3600 16-20-20-38 ale gear 1 możesz zrobić testy ale dam se rękę uciąć że będą szybsze Takim dodatkiem jest OC procka myślę że moża mu dać 5.2 ale to jak masz jakieś AiO i jesteś zainteresowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Sobota o 12:49 Zgłoś Opublikowano Sobota o 12:49 2 godziny temu, SammyPol napisał(a): Jak myślicie ile teraz trace przez moje cpu ? Zobacz w jakim procencie masz obciążone GPU w większości gier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano Sobota o 14:44 Zgłoś Opublikowano Sobota o 14:44 (edytowane) Jeśli nie masz ograniczeń z kasą bierz amd5 z mocnym prockiem 9800x3d lub nowszym i ddr5 nie ma na co czekać ta karta za takie złotówki nie daje z siebie 100% https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-5080-founders-edition/7.html większoś portali testuje te karty z tym prockiem.A starszą platformę sprzedaj jeszcze coś dostaniesz:). Edytowane Sobota o 14:45 przez Han44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano Sobota o 14:53 Zgłoś Opublikowano Sobota o 14:53 Po zmianie na X3D z pewnością wzrośnie ilość FPS na monitorze 1440p@240Hz, tylko czy zobaczysz różnicę... nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano Sobota o 15:01 Zgłoś Opublikowano Sobota o 15:01 3 minuty temu, First Ever napisał(a): Po zmianie na X3D z pewnością wzrośnie ilość FPS na monitorze 1440p@240Hz, tylko czy zobaczysz różnicę... nie wiem. To po co kupił 5080 ? aby nie zobaczyć różnicy ? Może chodzi mu o fps-y , może o 4K niech sam zadecyduje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano Sobota o 15:03 Zgłoś Opublikowano Sobota o 15:03 Just now, Han44 said: To po co kupił 5080 ? aby nie zobaczyć różnicy ? Może chodzi mu o fps-y , może o 4K niech sam zadecyduje. Jeżeli teraz ma gdzieś np. 160FPS i procek AMD zwiększy mu do 190-200FPS to myślisz, że on odczuje różnicę? Śmiem twierdzić... że nie... ale to nie moje pieniądze 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano Sobota o 15:19 Zgłoś Opublikowano Sobota o 15:19 (edytowane) 16 minut temu, First Ever napisał(a): Jeżeli teraz ma gdzieś np. 160FPS i procek AMD zwiększy mu do 190-200FPS to myślisz, że on odczuje różnicę? Śmiem twierdzić... że nie... ale to nie moje pieniądze 🙂 No właśnie to jego kasa niech decyduje ja bym kupił dobre bebechy, nie wiadomo może zmieni monitor na 4k , przy takim gpu to grzech siedzieć na tym monitorze w tej rozdziałce, jeśli kupił 5080 to chyba z myślą o 4k , a jesli chodzi o fps-y są tacy co za 50 - 100 czy więcej dużo zrobią. A na nowej platformie amd5 dłużej posiedzi . Edytowane Sobota o 15:20 przez Han44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SammyPol Opublikowano Sobota o 15:27 Zgłoś Opublikowano Sobota o 15:27 Monitor 2k i w tej rozdziałce gram. Target FPS to powyżej 60. Jak mam FPS powyżej 100, to zmieniam na większe detale w grze. Gram głównie w gry single player z otwartym światem, potrafię godzinami bujać się po świecie cyberpanka i tylko podziwiać widoki. Jestem mega zadowolony z tego, co mam, ale koledzy dali mi do zrozumienia że mogę z grafiki wycisnąć więcej, bo procek to żart. Mnie osobiście wierzyć się nie chce, że po zmianie procka magicznie dostane 30% więcej z grafiki, osobiście wydaje mi się, że jakieś 10% i wymiana proca i reszty mija się z celem, ale mogę się mylić i pytam was. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano Sobota o 15:36 Zgłoś Opublikowano Sobota o 15:36 (edytowane) 9 minutes ago, SammyPol said: Target FPS to powyżej 60. Na RTX 5080 w 1440p? Jaja sobie robisz? Ten filmik w podpisie zrobiłem na RTX 4070 Ti i miałem ponad 100FPS w 4K i najwyższych eksperymentalnych ustawieniach... na 13-letnim procku. Edytowane Sobota o 15:37 przez First Ever 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SammyPol Opublikowano Sobota o 15:40 Zgłoś Opublikowano Sobota o 15:40 No nie, w wieśku 3 z rt i wszystko uber mam ledwo 100 klatek spada do 80, więc nie wiem o co chodzi... No chyba ze odpale dlss nooo to wtedy mam 200, ale ja nie chce fałszywych klatek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Sobota o 15:58 Zgłoś Opublikowano Sobota o 15:58 https://m.youtube.com/watch?v=6NNsb1l6nO8 Możesz sam się przekonać czy procek nie jest zapchany w grach z tym RTX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano Sobota o 16:16 Zgłoś Opublikowano Sobota o 16:16 33 minutes ago, SammyPol said: No nie, w wieśku 3 z rt i wszystko uber mam ledwo 100 klatek spada do 80, więc nie wiem o co chodzi... No chyba ze odpale dlss nooo to wtedy mam 200, ale ja nie chce fałszywych klatek Ale mówisz o generowaniu dodatkowych klatek czy upscalingu? Ja nie jestem fanem Frame Generation, bo lag się zwiększa... ale już samego upscalingu w jakości Quality zawsze używam - wtedy jakość grafiki jest często lepsza niż oryginalna... i wiadomo więcej FPS! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano Sobota o 18:28 Zgłoś Opublikowano Sobota o 18:28 Proste jak drut. Włączasz jakikolwiek program monitorujący użycie GPU i patrzysz czy w rozdziałce i detalach w jakich grasz masz 90+% GPU. Jeśli masz to nie musisz nic zmieniać. Ja mam 4080S i najpierw miałem 5800X, potem 5800X3D teraz 7500F i na każdym z nich było to samo więc sens zmiany żaden. Zmieniałem jedynie dla kaprysu i chęci spróbowania innej platformy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Sobota o 19:24 Zgłoś Opublikowano Sobota o 19:24 9 godzin temu, SammyPol napisał(a): Pytanie: zmieniać na 9800x3d i ddr5, czy moze poczekac ? To ty nam powiedz jakie masz gpu load 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SammyPol Opublikowano wczoraj o 09:32 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 09:32 (edytowane) ok spedziłem kilka godzin w 3 grach które przechodze na ten moment Starfield- zalezne od lokalizacji uzycie GPU 75-92%, CPU 60-85% Cyberpunk- w mieście GPU 90-95%, CPU 75%-92% Wiedzmin 3- GPU 90-99%, CPU 40-55% Jeszcze znalazłem taki filmik tylko że on testuje w FullHD. Edytowane wczoraj o 12:34 przez SammyPol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano wczoraj o 10:28 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 10:28 Jak dla mnie ramy odpal np 3600 16 20 20 38 1.35-1.40 gear 1 Nawet jak sprzedasz stary to wydasz jakieś co najmniej 2.5-3k aby zobaczyć +15% W starfildzie będzie większy https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-9800x3d-test-recenzja-opinia-wydajnosc-gry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano wczoraj o 10:50 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 10:50 (edytowane) Godzinę temu, SammyPol napisał(a): tylko że on testuje w FullHD. No to chyba niespecjalnie powinno to Cię to śmieszne 1920x1080 interesować. Nawet 2560x1440 to już niewysoka rozdzielczość, ale skoro taki masz monitor, to na takie testy powinieneś patrzyć. Wiadomo, że jak odpalisz testy w 1280x720 to zawsze będzie "CPU bottleneck" (i tak się swoją drogą powinno testować CPU w serwisach internetowych) Edytowane wczoraj o 10:52 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SammyPol Opublikowano wczoraj o 11:05 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 11:05 czyli zosawić jak jest. 4k tez grywam jak podpinam pc pod tv, ale wtedy głownie gram na padzie w przygodówki typu assassins creed, tomb rider, sporadycznie w samochodówke jak forza. Nie chce wydawać kilka tysiaków na słaby przyrost. z 15% moge żyć, jak by to było 40% to już nie. Dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano wczoraj o 11:23 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 11:23 SammyPol a mozesz sprawdzić ile masz fps w demo Monster Hunter Wilds?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SammyPol Opublikowano wczoraj o 12:34 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 12:34 Wszystko na ultra, bez generacji klatek. Uzycie CPU 55-70% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano wczoraj o 12:39 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 12:39 w czasie trwania testu srednie gpu load ile? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SammyPol Opublikowano wczoraj o 12:50 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 12:50 (edytowane) 50-97%. 97% GPU i 75%CPU w oazie na pustynie tej pierwszej, na samej pustyni 80% GPU i 60% CPU, w mieście w skałach najgorzej bo 60 kilka klatek GPU i CPU 50% Edytowane wczoraj o 12:51 przez SammyPol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano wczoraj o 12:55 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 12:55 cyrk :D 6.500k za kartę aby zobaczyć 85 klatek w grze którą ma grafikę z przed dobrych 3 lat i stabilność jak emocje u 5 latka trzeba będzie do wiedźmina szykować się ostro 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SammyPol Opublikowano wczoraj o 13:16 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 13:16 (edytowane) 5 generacja pcha nas dlss i generacje klatek, nie jestem do niej przekonany. Odpaliłem ją w wieśku 3 i mam 2x tyle klatek. Narazie nie czuje różnicy z lub bez, może się do niej przekonam. Odpaliłem Monster Hunter Wilds z generacją klatek, wyniki : Srednia klatek 156,02 GPU load: 70-97% CPU load: 60-89% Wizualnie nie było widać różnicy. Edytowane wczoraj o 13:27 przez SammyPol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachariasz Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu Miałem podobny problem 2 tygodnie temu: zastaw prawie taki sam jak twój (12700k + DDR4; RTX 4090). Wymieniłem na 9800x3d i mam teraz mieszane uczucia. Jakiejś wielkiej różnicy nie za bardzo czuję, w benchmarkach nie widzę jej w cale, a kosztowało mnie to sporo kompromisów. Za wymianą: - jest definitywnie lepiej w np. BG3 (w trzecim akcie FPS podskoczył z 80-90 do stabilnych 120 w mieście) - w innych grach jest chyba trochę lepiej (np. w Hogwarcie). Chyba, bo raz że nie pamiętam jak było a dwa że uaktualniłem w międzyczasie wersję Ultra+, która sama z siebie działa lepiej. -w popierdółkowatych grach działających głównie na CPU (np. BTD6) też jest chyba lepiej. Z naciskiem na "chyba". - wynik w VRmarku wzrósł o jakąś niebotyczną wartość (chyba z 17 tyś. do 22 tyś.?). Nie miałem okazji się jeszcze pobawić VRem, więc nie wiem czy to się przeniesie na mniejszą reprojekcję w prawdziwych grach. Tak więc: kolejne "chyba". Za wstrzymaniem się: - w 3Dmarku nie ma żadnej poprawy żadnej poprawy, a wręcz przeciwnie - jest o parę procent gorzej. Niby mało kto zmienia sprzęt dla większego numerka w benchmarku, ale nie ukrywam, że nie podoba mi się ta sytuacja. Ja lubię rosnące numerki. - w Cinebenchu podobnie. Te śmieszne E-core'y, którymi mało kto się przejmował, w gruncie rzeczy coś jednak robiły przy zadaniach z miliardem wątków. - cała ta platforma mi się nie podoba: -- OC RAMU (w tym XMP i to drugie) działa tylko jak masz maks. 2 kości. Więc nie, nie kupisz teraz dwóch, a jak będzie potrzeba - następne dwie. -- otwory montażowe do coolara niby takie same jak AM4, ale backplate jest częścią mechanizmu retencyjnego (tak to się nazywa?), więc z użyciem starego chłodzenia mogą być problemy. Dodatkowo stary EKWB Supremacy Evo chłodzi 9800x3d dość miernie. Tak więc, stare coolery działają głównie w teorii. W praktyce tak sobie. -- nie wiem jak z twoją płytą, ale u mnie na starej miałem 1x PCIE 4 i 2x PCIE 3. I wszystko było fajnie. Na nowej mam 2x PCIE 4 i 1x PCIE 3. To nawet lepiej prawda? W końcu nie dość że PCIE 4 > >PCIE 3, to są przecież ze sobą kompatybilne. W teorii tak, w praktyce nie bardzo. Jeden z kontrolerów USB który działa (i działa nadal) na PCIE 3, odmawia współpracy na PCIE 4, nawet jeżeli wymuszę PCIE 3 w BIOSie. - większość dzisiejszych płyt głównych na AM5 wygląda jak g.u.m.w.n.o. Z generacji na generację jest coraz gorzej. Jako moderowi mi się to niesamowicie nie podoba. Musiałem wybrać gorszą płytę główną, ze złączami tak "na styk" tylko dlatego inne wyglądały albo jak wymiociny jednorożca albo tandetna chińska reklama z jakimś idiotycznych hasłem reklamowym. Ten punkt nie dotyczy osób które mają wygląd w poważaniu i u których komputer ląduje zamknięty pod biurkiem. - jeszcze odnoście wyglądu: jak pisałem wyżej: maks 2 kości ramu albo rezygnujesz z OC. Niestety producenci się tym nie przejmują i płyty główne i tak mają 4 gniazda. Nie twierdzę, że wszystkie powinny mieć 2 gniazda, ale powinny być wersje ATX z 2 i z 4 gniazdami. Co mi to przeszkadza? To, że jak ci się ten ram świeci to ten odstęp wygląda kujowo. Doszło już nawet do tego że niektórzy producenci (np. Corsair) sprzedają "fałszywy RAM", który nie robi nic poza świeceniem się. Także ten tego: Jak masz za dużo kasy i czasu - wymień sobie na 9800x3D. W kwestii wydajność (w grach) raczej gorzej nie będzie. Wolisz przyoszczędzić i uniknąć ewentualnych nieprzewidzianych niespodzianek - poczekaj na następną generację. Rozważałeś wymianę samego procesora na np. 14700k? Ja trochę żałuję że nie poszedłem w tę stronę. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu (edytowane) 4 godziny temu, SammyPol napisał(a): w mieście w skałach najgorzej bo 60 kilka klatek GPU i CPU 50% dobry teścior cpu,nieliczni pograją w 60 fps Ale FG ratuje Edytowane 23 godziny temu przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SammyPol Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu Ja od samego początku chciałem kupić i7 14700, nic nie musze robić tylko proca przepiąć i paste zmienić. Problem polega na tym że jak o tym wspominam to jestem wyśmiewany, powstała jakaś sekta fanatyków x3d i inne proce nie mają racji bytu. Nie mówie o tym forum... chodzi o yt. Zastanawiałem się jeszcze czy bedzie miało znaczenie dla wyników zmiana ramu, ale tu okazało się że nie. Pisali mi że jak zmienie proca to max uzyskam 10% wiecej na 14700k, a jak wymienie na 9800x3d to 30, nawet 40%. Wydawało mi sie to dziwne i dlatego pisze tu. Ale po testach które sam przeprowadziłem wydaje mi się że zmiana nie ma sensu. Poczekam z pół do roku i może wymienie na następny gen. Zamiast wydawać pare k na kilka FPS więcej, zainwestuje to w inne hobby, sezon na ryby tuż tuż, a komp będzie czkać na mnie znowu do zimy 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu 10% to sama zmiana z 6 na 8 a tu masz jednak inne zmiany które bostuje fps. Procentów ci nie bede pisał bo na oko to poumierali ale przy niepelnym gpu load na pewno bedzie wiecej 21 minut temu, SammyPol napisał(a): wiecej na 14700k, a jak wymienie na 9800x3d to 30, nawet 40%. masz testy na purepc w niewielkiej liczbie fps ,nie ma tam jakiś wielkich różnic pomiedzy nimi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SammyPol Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu Ok. właśnie zakupiłem Intel Core i7-14700K 5.6GHz, na dniach przyjdzie. Mam nadzieje że było warto. Mam jeszcze jedno pytanie bo byłem już gotowy do zmiany na 9800x3d dzień przed napisaniem tu postu i zamówiłem do nowej platformy chłodzenie. Zostawić to co mam czyli Noctua NH-D15, czy zmienić na nowe Deepcool AK620 Digital ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...