Rychu__ Opublikowano 1 Marca Zgłoś Opublikowano 1 Marca Witam, Od dłuższego czasu planuje upgrade komputera tj. wymianę karty graficznej. Wymiana innych podzespołów raczej nie wchodzi w grę. Po prostu chce dołożyć jakąś lepszą grafikę i niech ten komp dożyje swoich sędziwych lat. Możliwe że zostanie kiedyś przekazany w spadku dorastającemu synowi. Problem w tym że z mojego reserchu dowiedziałem się o strasznym zjawisku bottlenecku. Wszyscy przestrzegają żeby zachować balans między CPU a GPU. Dlatego pytanie kieruję do was. Na jaka najlepszą kartę graficzną mogę pokusić się pod procesor Intela 11700k do grania w rozdzielczości 1440p? Osobiście myślałem o RTX 4080 / RTX 5070 TI albo może RX 9070 XT. Jest sens? Mój komp obecnie wygląda tak: Intel 11700k 16gb ddr4 Kingston RTX 2060 super Evga supernova 1200 p2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 1 Marca Zgłoś Opublikowano 1 Marca 4070TI super ilub 5070ti ze wzgledu na MFG 4 minuty temu, Rychu__ napisał(a): 16gb ddr4 Kingston 2 kanal sobie wrzuć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 1 Marca Zgłoś Opublikowano 1 Marca 34 minuty temu, Rychu__ napisał(a): Problem w tym że z mojego reserchu dowiedziałem się o strasznym zjawisku bottlenecku. Wszyscy przestrzegają żeby zachować balans między CPU a GPU. Dlatego pytanie kieruję do was. Na jaka najlepszą kartę graficzną mogę pokusić się pod procesor Intela 11700k do grania w rozdzielczości 1440p? Osobiście myślałem o RTX 4080 / RTX 5070 TI albo może RX 9070 XT. Jest sens? Żadnego bottlnecka w 1440p nie będzie na żadnej z tych kart. Dorzuć tylko drugie 2x8 ramu jak masz miejsce na płycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 1 Marca Zgłoś Opublikowano 1 Marca 5 minut temu, Grolshek. napisał(a): Żadnego bottlnecka w 1440p nie będzie na żadnej z tych kart. Dorzuć tylko drugie 2x8 ramu jak masz miejsce na płycie. Jak można zapytać, jak to obliczyłeś ? ( żadnego bottleneck nie będzie ) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 1 Marca Zgłoś Opublikowano 1 Marca 3 minuty temu, P3ch napisał(a): Jak można zapytać, jak to obliczyłeś ? ( żadnego bottleneck nie będzie ) ? Szybko. A tak serio to się nazywa doświadczenie i wiedza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 1 Marca Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2 minuty temu, Grolshek. napisał(a): Szybko. A tak serio to się nazywa doświadczenie i wiedza. aha, to gratuluje doświadczenia i wiedzy przy wqhd 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 1 Marca Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2 minuty temu, P3ch napisał(a): aha, to gratuluje doświadczenia i wiedzy przy wqhd 😉 Dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...