Skocz do zawartości
Rychu__

Jaka karta graficzna do Intel Core i7-11700K pod 2560x1440

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dłuższego czasu planuje upgrade komputera tj. wymianę karty graficznej. Wymiana innych podzespołów raczej nie wchodzi w grę. Po prostu chce dołożyć jakąś lepszą grafikę i niech ten komp dożyje swoich sędziwych lat. Możliwe że zostanie kiedyś przekazany w spadku dorastającemu synowi.

Problem w tym że z mojego reserchu dowiedziałem się o strasznym zjawisku bottlenecku. Wszyscy przestrzegają żeby zachować balans między CPU a GPU. Dlatego pytanie kieruję do was. Na jaka najlepszą kartę graficzną mogę pokusić się pod procesor Intela 11700k do grania w rozdzielczości 1440p? Osobiście myślałem o RTX 4080 / RTX 5070 TI albo może RX 9070 XT. Jest sens?

Mój komp obecnie wygląda tak:

Intel 11700k
16gb ddr4 Kingston
RTX 2060 super
Evga supernova 1200 p2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, Rychu__ napisał(a):

Problem w tym że z mojego reserchu dowiedziałem się o strasznym zjawisku bottlenecku. Wszyscy przestrzegają żeby zachować balans między CPU a GPU. Dlatego pytanie kieruję do was. Na jaka najlepszą kartę graficzną mogę pokusić się pod procesor Intela 11700k do grania w rozdzielczości 1440p? Osobiście myślałem o RTX 4080 / RTX 5070 TI albo może RX 9070 XT. Jest sens?

Żadnego bottlnecka w 1440p nie będzie na żadnej z tych kart. Dorzuć tylko drugie 2x8 ramu jak masz miejsce na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Grolshek. napisał(a):

Żadnego bottlnecka w 1440p nie będzie na żadnej z tych kart. Dorzuć tylko drugie 2x8 ramu jak masz miejsce na płycie.

Jak można zapytać, jak to obliczyłeś ? ( żadnego bottleneck nie będzie ) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Grolshek. napisał(a):

Szybko. A tak serio to się nazywa doświadczenie i wiedza.

aha, to gratuluje doświadczenia i wiedzy przy wqhd 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi