pitol321 Opublikowano Sobota o 22:47 Zgłoś Opublikowano Sobota o 22:47 (edytowane) Posiadam, od kilku lat, budowę Anidees AI Crystal Cube AR 3. Na górze mam Arctic Liquid Freezer III 280 z wentylatorami 2x140 wyciągające, z tyłu 1x120 wyciągający, na dole 1x120 wtłaczający i 4x120 wtłaczające na froncie. Front jest jednak szklany, wentylatory mają wloty powietrza na bokach i od dołu frontu. Szkło umiejscowione jest niestety bardzo blisko powierzchni wentylatorów. Postanowiłem wymienić front na przewiewny z wersji Mesh tej obudowy. Jednak sam panel Mesh AR3 jest niedostępny, producent nie odpowiada na zapytania, a zmiana całej budy, na inną, nie współgra z chęciami na zabawę w DIY. Zakupiłem na Amazonie czarną alu siatkę, filtr kurzu i taśmę czarną dwustronną: Szkło wyciągnięte, ramka oczyszczona z fabrycznej taśmy, nowa taśma, filtr i na koniec siatka. Efekt końcowy: Temperatury spadły o 15-20 stopni... testowane OCCT przy Curve -25, w różnych testach (SSE, AVX i AVX2). W teście SSE z szybą, potrafił już dobijać pod 90 stopni przy średnio 5030MHz, a teraz osiąga 70-72 stopnie, przy średnio 5250MHz. AVX/AVX2 miał ponad 95 stopni przy średnio 4890MHz, a teraz osiąga 82-83 stopnie przy średnio 5130MHz. Z powodu szyby na froncie obudowy, AiO dusiło się, z braku odpowiedniej ilości powietrza do przetłoczenia przez chłodnicę. Tempera bezpośrednio nad obudową była także dość wysoka. Teraz przy odczuwalnie dużo wyższym przepływie powietrza, jest lekko ciepło w trakcie godzinnego stresu AVX2 i całkiem chłodno przy godzinie na SSE, bezpośrednio nad obudową. Przykładowo, Cinebench 2024, wynik multi: * z szybą na froncie -> 1328 pkt. * z siatką i filtrem na froncie -> 1361 pkt. Wzrost wydajności w testach średnio o ok. 3% Zysk ogólnej ciszy i chłodu znad obudowy bezcenny. Edytowane wczoraj o 00:47 przez pitol321 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Sobota o 23:42 Zgłoś Opublikowano Sobota o 23:42 Przy ~95 stopniach może faktycznie był już jakiś minimalny, chwilowy throttling i się uzbierało 3%. Moim zdaniem, pomimo, że producent dopuszcza takie temp. pracy jak 95 stopni C, to takie temp. nie służą długowieczności układu. No ale ja chcę aby mój CPU działał ponad dekadę, a producenta interesuje przetrzymanie okresu gwarancyjnego (zwykle 3 lata). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...