kargs Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Witam! Zna ktos moze jakies sposoby przyspieszenia starego hdd 6,4 gb? Chodzi mi o wszelkie mozliwe sposoby (poza wymiana na nowy - narazie nie mam kasy :( ). *Jesli ten post juz byl to prosze wywalic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechu Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Hmmm a czy to w ogole mozliwe? przyspieszanie dysku? hehe? overclocking? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Jest możliwe, ale bez senu :P Oczywiście mowa o ingerencję w dysk sprzetowo. O programowej nie chce mi sie pisać ( defragmentacja, ustawienie cache, UDMA itp :P) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Ustaw system plików na FAT najlepiej 16 - duże straty miejsca ale za to szybko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Jest możliwe, ale bez senu :P Oczywiście mowa o ingerencję w dysk sprzetowo. No jestem ciekaw jak sobie to wyobrazasz :lol: :lol: :lol: moze zapodasz przyklady? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kargs Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Fat 16? Strata miejsca? Nie, to nie dla mnie (6,4gb) :) Slayer-> No wlasnie, jak chcesz przyspieszyc dysk sprzetowo? :) ( defragmentacja, ustawienie cache, UDMA itp ). No i mi wlasnie chodzi o te itp :) Co jeszcze mozna zrobic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Można wymusić np. szybszą- wolniejszą pracę głowic ( są programy choćby dla Baracudy), ale mowa tu o programowej ingerencjii. O sprzetowej kiedyś czytałem- próba przyśpieszenia prędkości z 5200 na 5500. Nie mam pojęcia co z tego wyszło, ale tak delikatną konstrukcję jak HDD opartą o magnetyczny zapis nie ma sensu modyfikować, bo graniczy to z nieprawdopodobieństwem normalnego działania i zwykłym zniszczeniem dysku. Niektórzy mówią, że na magistrali wyższej niż 33 Mhz dyski szybciej działają ;) Możliwe- mój działa na 37...ale speed-a dostał :) Mozesz też zmodyfikować bios- moze sie okaże, że gdzieś w środku masz ukryty jeszcze jeden tależ :roll: Było też o tym kiedyś- że niby producent odłączał jeden tależ, żeby produkować szybciej ( nieopłacało się rozdzielać tależy? :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefar Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Jasne pobaw sie dyskiem a jak pier.... do bedziesz mial sam do siebie pretensje. Sprzedaj swoj i kup na allegor maxtora 40GB za 200 zl albo 40 gb + 8mb cache za 220 zl. A jak nie masz kasy to sie przemecz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...