Skocz do zawartości
kargs

Przyspieszyc stary hdd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zna ktos moze jakies sposoby przyspieszenia starego hdd 6,4 gb?

Chodzi mi o wszelkie mozliwe sposoby (poza wymiana na nowy - narazie nie mam kasy :( ).

*Jesli ten post juz byl to prosze wywalic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fat 16? Strata miejsca? Nie, to nie dla mnie (6,4gb) :)

Slayer-> No wlasnie, jak chcesz przyspieszyc dysk sprzetowo? :)

( defragmentacja, ustawienie cache, UDMA itp )

.

No i mi wlasnie chodzi o te itp :) Co jeszcze mozna zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można wymusić np. szybszą- wolniejszą pracę głowic ( są programy choćby dla Baracudy), ale mowa tu o programowej ingerencjii. O sprzetowej kiedyś czytałem- próba przyśpieszenia prędkości z 5200 na 5500. Nie mam pojęcia co z tego wyszło, ale tak delikatną konstrukcję jak HDD opartą o magnetyczny zapis nie ma sensu modyfikować, bo graniczy to z nieprawdopodobieństwem normalnego działania i zwykłym zniszczeniem dysku.

Niektórzy mówią, że na magistrali wyższej niż 33 Mhz dyski szybciej działają ;) Możliwe- mój działa na 37...ale speed-a dostał :)

Mozesz też zmodyfikować bios- moze sie okaże, że gdzieś w środku masz ukryty jeszcze jeden tależ :roll: Było też o tym kiedyś- że niby producent odłączał jeden tależ, żeby produkować szybciej ( nieopłacało się rozdzielać tależy? :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne pobaw sie dyskiem a jak pier.... do bedziesz mial sam do siebie pretensje. Sprzedaj swoj i kup na allegor maxtora 40GB za 200 zl albo 40 gb + 8mb cache za 220 zl. A jak nie masz kasy to sie przemecz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...