jaksa Opublikowano 7 Marca Zgłoś Opublikowano 7 Marca Cześć, chciałbym złożyć komputer, z przeznaczeniem do pracy 24h/dobę. Posiadam już jeden dysk SSD (na sata) i jeden HDD. Założenia: chcę mieć dyski HDD w środku (na początku będzie tam 2 HDD RAID 1 + 1 SSD) stąd odrzuciłem mini pc (obecnie mam jeden i mam problem z zasilaniem dysków) fajnie jakby zużywał mało energii - myślę, że przez większość czasu komputer nie będzie miał zbyt dużo do roboty będę spać w tym samym pokoju i nie chcę zostać singlem zostawiam miejsce na dodatkowe kości RAM w razie rozwoju projektu Moja wstępna konfiguracja: https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1375763 Największe moje obawy to jak ogarnąć chłodzenie - czy będzie głośne? I z drugiej strony: czy ja go potrzebuję w ogóle. Tak samo obudowa: czy nie będzie w niej zbyt gorąco i czy nie dałoby się może znaleźć coś mniejszego. Nie jestem do końca zadowolony z ceny, ale wydaje mi się, że przynajmniej taka konfiguracja ma jakieś perspektywy "na dłużej". Prośba o pomoc, z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 8 Marca Zgłoś Opublikowano 8 Marca Jak chcesz cisze, to ja bym nie szedł tą drogą. Tj. nie korzystał z dysków 3,5". Szczególnie, ze 4gb to nie jest jakoś super dużo przestrzeni dyskowej. Zamiast nich możesz użyć 3 dysków SSD 2TB w raidzie 5. Teraz w jaki sposób się zmieścić w budżecie? Będziemy kupować używane komponenty. Zasilacz: 200zł Seasonic focus plus gold 550 https://allegro.pl/oferta/zasilacz-seasonic-focus-plus-gold-550-w-80-17305345937 12100T możemy kupić za 350zł https://allegrolokalnie.pl/oferta/procesor-intel-core-i312100t-4-rdzenie-8-watkow-22-ghz-lga1700-sprawny 14100T wychodzi za 450zł https://allegrolokalnie.pl/oferta/procesor-intel-i3-14100t-14gen-energooszczedny-tdp-35w-do-htpc-nas?rep=1082328365 Pamięci ani płyt pod ddr5 za bardzo nie ma, wiec zostaniemy przy tym, co jest. Takie podejście pozwoli też na możliwość wykorzystania mniejszej i tańszej obudowy. Np. takiej: https://www.morele.net/obudowa-aerocool-cs-109-frgb-aeropgscs-109g-bk-v1-10572331/ dyski standardowo Lexary nm620 lub od biedy Patriot Viper P400 Lite. W dniu 7.03.2025 o 12:33, jaksa napisał(a): Największe moje obawy to jak ogarnąć chłodzenie - czy będzie głośne? To zależy jak będziesz wykorzystywał ten procesor. W dobrej cenie jest Arctic Freezer 36 Black. Drożej jest Thermaltake Assiassin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
premiero Opublikowano 8 Marca Zgłoś Opublikowano 8 Marca Ja bym w ogóle nie szedł w tym kierunku. Jeśli zależy Ci na ciszy, małym zużyciu prądu i niewielkiej przestrzeni, którą to będzie zajmować i nie wk...ć drugiej połówki, poszukaj jakiejś platformy mini-ITX. Osobiście mam Asrocka J5005-ITX, 16 GB RAM, 2 dyski SSD 2,5" 8TB + HDD 5TB 2,5", wszystko zamknięte w zgrabnej "budzie" Chieftec IX-01B-OP. Zużycie prądu standardowo 9-12W. Bezgłośne (brak wentylatorów), czasem HDD coś tam słychać. Pod obciążeniem dobija do 20W. Mam na tym Xpenology, kilka maszyn wirtualnych, Home Asistanta, Domenę Active Directory, monitoring, repozytorium filmów, śmiga bez problemu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaksa Opublikowano 8 Marca Zgłoś Opublikowano 8 Marca Vries, super wstawki :D. Procek i zasilacz zamówiony. Ktoś bardzo nie chciał sprzedać tego procesora, bo nie wybrał socketu i podczas wyszukiwania z filtrami to się nie pojawiał. Dzięki raz jeszcze 😄. Z dyskami mam ten problem, że czuję obawy do dysków SSD, wiesz, że nagle padną, że nie ogarnę rekonstrukcji po awarii jednego dysku zanim padnie kolejny... Nie wiem, może to nie te czasy i teraz takie rzeczy się nie zdarzają, ale spałbym spokojniej chyba bez tych SSDków. Jeszcze się tym samym dwa razy zastanowię nad dyskiem i tym samym obudową, ale dzięki za rozkminę do ogarnięcia. 8 godzin temu, premiero napisał(a): wszystko zamknięte w zgrabnej "budzie" Chieftec IX-01B-OP Kurcze obudowa bardzo ładna i w dobrej cenie. Przemyślę co z tymi dyskami, chociaż do takiego maleństwa to się też trochę bałbym to wszystko upychać, bo żaden ze mnie spec od składania komputerów, a miejsca pod biurkiem mam dość, nawet na większą skrzynkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 11 Marca Zgłoś Opublikowano 11 Marca Wszystko zalezy co chcesz na tym komputerze robic i jaki soft ma na tym chodzic i czego sie uczyc. Ogolnie homelab moze byc zrobiony na kartoflu, bez utraty komfortu wydajnosci. Homelab mozesz tez uruchomic na VirtualBoxie i na VMWare Workstation Pro. Ogolnie wazne, abys mial jaks wspolny magazyn danych co obsluguje NFS i iSCSI. Komputer w tym aspekcie to naprawde najmniejszy problem, bo zawsze mozna zrobic klaster, ale zanim bedzie to potrzebne, to minie troche, bo np kontenery nie potrzebuja sporo czasu CPU. Jest kilka wyjatkowo zasobozernych projektow jak np Homeassistant lub Authentik, ale spokojnie z tym tez sobie mozna poradziec. Osobiscie mam serwer na unraid, ktory wykorzystuje na dane klastra z SFF (dell micro)pc oraz testuje tam maszyny wirtualne i uzywam do zabawy z dockerem, poki nie przeniose danego kontenera na klaster. Media trzymam na osobnym starym NASie, co ma juz 10 lat i sluzy tylko jako magazyn, a np plex dziala na klastrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...