Skocz do zawartości
Demirion

Format dysku i instalacja Windowsa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, posiadam trzy dyski w tym jeden główny na którym zainstalowany jest Windows 10. W najbliższym czasie jestem zmuszony zrobić format głównego dysku ponieważ coś mnie podkusiło żeby podzielić go na partycję typowo systemową i do gier. Niestety źle oszacowałem ilość miejsca i po kilku latach brakuje miejsca na partycji systemowej. Chciałbym sformatować tylko ten główny dysk a reszty dysków nie ruszać. Z racji tego że bardzo rzadko mam do czynienia z takimi rzeczami proszę Was o radę jak to zrobić w najprostszy sposób i przy okazji niczego nie zepsuć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk na którym masz system i z niego wykrojoną partycję pod gry usuń, następnie to wolne miejsce dodaj do C w menedżerze zarządzania dyskami. Wszystko co masz na partycji GRY stracisz, ale nie będziesz musiał formata robić.

Ewentualnie użyć jakiegoś disk wizarda i w nim poprzesuwać partycje. 

Lub zassać TreeSizeFree-Portable i w nim zobaczyć co ci tyle miejsca zajmuje(jeśli możliwe to to usunąć). Ja sobie raz na ruski rok czyszczę system.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym usunąć partycję H i dołączyć ją do dysku C ale ktoś na forum microsoftu napisał że nieprzydzielone miejsce można dołączyć tylko wtedy gdy bezpośrednio przylega do prawej granicy C. Rozumiem że raczej nie obejdzie się u mnie bez formata? Poniżej screen z mojego komputera i link do tematu na forum https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/all/potrzebuje-pomocy-w-woluminach-dyskowych/2af47d0f-2e92-456e-935b-2efec59897ee
image.png.14e54f6553e07fae236f75b3b19615df.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobierz sobie program do zarządzania partycjami, jak np. Partition Wizard.

Usuwasz partycję którą chcesz, przesuwasz partycję przylegającą i rozszerzasz partycję "c" o dostępne wolne miejsce.

Program prawdopodobnie będzie chciał dokończyć operację po restarcie systemu, ze wzgledu na używane pliki systemowe na przesuwanych partycjach.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi