Skocz do zawartości
QualityATTACK

Płyta główna pod nowy światłowód 8 gb/s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W listopadzie złożyłem taki zestaw: 

MOBO: Asrock A620m Pro RS
GPU: XFX Speedster SWFT 210 Radeon RX 7800 XT Core Edition 16GB GDDR6 256bit FSR
CASE: Zalman i3 Neo ARGB
SSD: PATRIOT VIPER VP4300 Lite 1TB
PSU: ADATA XPG KYBER 750W 80 PLUS GOLD
CPU: AMD RYZEN 5 7600
CHŁODZENIE: ENDORFY FERA 5 DUAL FAN
RAM: GOODRAM IRDM 32GB 6000 MHZ

Kolega namówił mnie na mobo A620m PRO RS ze względu na dobrą sekcję zasilania, ale ona ma jedno wejście PCIe dla karty graficznej i nie mogę teraz podpiąć karty sieciowej, która obsłuży mi 8 gbps światłowodu z orange

Potrzebuję wycenę nowej płyty , która obsłuży mi kartę graficzną i kartę sieciową z wyjsciem na ethernet 10 gbps TP-Link TX401

Przy okazji może jest jakiś klient na moją obecną płytę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście nie świruj z płytami głównymi za 3500-4000zł jeżeli jedyny wymóg to dodatkowy slot PCI-E pod kartę sieciową i to jeszcze x4, propozycja jaką wyżej napisał vries jest jak najbardziej wystarczająca, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

49 minut temu, Zeniu napisał(a):

oczywiście nie świruj z płytami głównymi za 3500-4000zł jeżeli jedyny wymóg to dodatkowy slot PCI-E pod kartę sieciową i to jeszcze x4, propozycja jaką wyżej napisał vries jest jak najbardziej wystarczająca, 

Godzinę temu, vries napisał(a):

Z tańszych np. Asrock B650M-HDV/M.2.

Ale wy umiecie czytać ze zrozumieniem?
Płyta ma obsługiwać ethernet 10 gbps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Krzysiak_PL_GDA napisał(a):

Ale wy umiecie czytać ze zrozumieniem?
Płyta ma obsługiwać ethernet 10 gbps

a weź przeczytaj jeszcze raz 1 post

ewentualnie tutaj masz wskazówkę:

12 godzin temu, QualityATTACK napisał(a):

Potrzebuję wycenę nowej płyty , która obsłuży mi kartę graficzną i kartę sieciową z wyjsciem na ethernet 10 gbps TP-Link TX401

TP-Link TX401 to karta na port PCI-E x4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, QualityATTACK napisał(a):

Tak panowie dla uściślenia - szukam mobo pod kartę grafuiczna pcie x16 + pcie na karte sieciowa tp link tx401 nie wiem czy PCIE x4 wystarczy na pełną przepustowość tej karty sieciowej?

tak, to jest karta która wymaga PCIE 3.0 x4 lub szybszej. 

Asrock B650M-HDV/M.2 to dobra płyta, z dobrymi recenzjami, z dobrym VRM, który obsłuży dowolny procek na AM5 i warto ją brać, póki jest jeszcze dostępna poniżej 500zł, bo z tym bywa różnie. Jak widać ma dwa sloty x16, ale ten dolny to tylko x4 (taki chcieliśmy). Tylko nie należy mylić z Asrock B650M-HDV/M.2+, bo ta płyta się nie nadaje.

ASrock B650M PG Lightning jest gorszą płytą i do tego droższą. 

https://www.oleole.pl/plyty-glowne/asrock-b650m-hdv-m-2.bhtml?from=ceneo&p=479.00&cr=0&t=20250310-1221&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=133eff98-afbb-a866-4709-875820b9859d

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi