Skocz do zawartości
Gość

Dodanie drugiego dysku SSD, prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry Wszystkim,

chciałbym prosić o pomoc w sprawie doboru dysku ssd. Posiada płytę główna ASRock B460M PRO4 oraz dysk ssd PNY CS900 500GB M.2 2280 SATA III. Czytając opis specyfikacji płyty głównej widzę informację, że płyta posiada dwa złącz m.2. Nie ukrywając obecna pamięć 500GB jest już za mała i chciałbym dodać kolejną - 1TB. Moje pytanie brzmi czy dobrze czytam specyfikację płyty głównej i posiada ona dwa złącza m.2 oraz czy podana pamięć - https://www.morele.net/dysk-ssd-silicon-power-a55-1tb-m-2-2280-sata-iii-sp001tbss3a55m28-5803178/ - będzie kompatybilna z płytą oraz obecnym dyskiem ssd? Za każdą pomoc, sugestię będę bardzo wdzięczny. Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo taki sobie kupił żyjąc w niewiedzy o ich różnych rodzajach.

Kup normalny M2 nie sata i zamontuj w slocie pod procem, ten sata co masz przełóż do dolnego złącza. I jeszcze musisz pamiętać że jak wykorzystasz dolne złącze M2 to SATA 0(masz ich na płycie 6) przestanie działać, takie ograniczenie. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, sugestie i propozycje, skorzystam z nich. Niestety moja jako taka wiedza o dyskach skończyła się na HDD, o SSD nie wiem praktycznie nic, dlatego wolałem poradzić się osób, które wiedzą o wiele więcej. Jeszcze raz dziękuję Państwu za pomoc 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi