Skocz do zawartości
piotrp

Wyłączanie się obrazu podczas grania

Rekomendowane odpowiedzi

W trakcie grania, bądź mocniejszego obciążenia grafiki (OCCT / Cinebench) monitor robi się czarny, a wentylatory na karcie graficznej zaczynają wyć. Reszta komputera OK, w sensie, że słyszę dalej dźwięk z gry, na kierownicy czuję jak się rozbijam o drzewo itd.

Sprawdziłem kartę w innym komputerze (serwis) i nie znaleźli problemów. Nie mam pojęcia co sprawdzać w dalszej kolejności.

• Asus Strix x870-e
  • Ryzen 9950X
  • Ion+ 760W <<<< to mnie niepokoi
  • Trochę ekstra złomu na płycie i w budzie (wentylatory, pompa wody, dyski itd.

CPU, RAM wydaje się być OK (w każdym razie w testach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, napisałem wszystko, tylko nie najważniejsze. Rtx 4080 Gainward Phantom GS. 

Temperatury na CPU i GPU na poziomie angielki w łóżku. Buda też chłodna. Aktualnie cały sprzęt na fabrycznych ustawieniach i limitach. Karta na 100% nigdy nie pracowała na limitach temperatury, CPU ma podłączone 2 chłodnice 360. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie chrobocze, ma zamontowaną podpórkę, slot wzmocniony, wszystkie kabelki podpięte. Zresztą:

Karta była testowana przez kilka dni jakimiś tam obciążeniami i "działa". Temperatury na poziomie 70 stopni max przy pełnym obciążeniu (~340W).

Płyta i reszta systemu również działa. Sprawdzałem na integrze - zero problemów (wiadomo, nie gry...). Zamontowałem starszą kartę (2070S) - te same gry, te same ustawienia i stabilnie jak skała. Wiadomo, nie te ustawienia, nie te częstotliwości odświeżania, nie ten klatkaż.

System maglowałem OCCT i udało mi się odtworzyć problem jedynie w przypadku testu power gdzie wg. software CPU brał 200W, GPU 340W.

Coraz bardziej podejrzewam zasilacz, bo niby wszystko powinno działać na granicy - 540W na CPU+GPU daje jeszcze 220W zapasu na resztę systemu, ale zasilacz ma już kilka lat, więc nie koniecznie daje te swoje nominalne 760W.

Na razie przytnę limity mocy na GPU i CPU, pobawię się przez kilka dni i zobaczę co wyjdzie. Jak się uda, to wstawię tam jakieś 1kW...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

tak przyglądam sie tematowi , czy sprawdzałeś Watomierzem (dużo nie kosztuje ) ile Twój zestaw faktycznie wyciąga z gniazdka ?, zwłaszcza przed wyłączeniem ( odłączeniem) karty graficznej  , tylko to jest bardzo dziwne , bo zabezpieczenie przeciążeniowe powinno wyłączyć zresetować cały PC a nie tylko odciąć kartę graficzna.    

widzisz jak pisze aby brać zasilacz z sporym zapasem aby rekompensować piki obciążenia dla CPU i GPU to larum , że zasilacz to zasilacz to i tamto i z jednej strony śmieją sie z naklejki że zasilacz ma certyfikat taki albo taki, ale donośnie obciążenia to właśnie opierają sie na tym co jest na naklejce , gdzie tu logika ? 

ja liczę tak, to co bierze GPU x2 + CPU + 150W , przy założeniu ze GPU potrafi dobić do 350W a CPU do 260W no to sam policz, taki zestaw to powinien najmniej posiadać 1000W zasilacz.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi się zabawnie. Przyciąłem limit mocy na GPU do 90%, chwila grania, dalej czarny monitor + wentylatory w GPU na 100%.

Prądowo wydaje się być OK:

image.thumb.png.01b63101e352d780244e16288d15222c.png

Z braku pomysłów spróbowałem jeszcze magicznych indiańskich tańców dookoła PC, czyli wymontowałem zasilacz, wyczyściłem styki w zasilaczu (kontakt 60, WL, 61...), wtyczkach modularnych itd. zasilanie do karty puściłem poprzez 3 niezależne przewody Y, korzystając z krótszej wtyczki na każdym. Na razie leci OCCT 20 minut (jak widać wyżej), jak dojdzie do godziny, to spróbuję z graniem.

8 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

tak przyglądam sie tematowi , czy sprawdzałeś Watomierzem (dużo nie kosztuje ) ile Twój zestaw faktycznie wyciąga z gniazdka ?

Podłączyłem jakieś bieda iGniazdko z pomiarem - 600W razem z monitorem przy obciążeniu jak wyżej.

8 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

z jednej strony śmieją sie z naklejki że zasilacz ma certyfikat taki albo taki, ale donośnie obciążenia to właśnie opierają sie na tym co jest na naklejce , gdzie tu logika ? 

ja liczę tak, to co bierze GPU x2 + CPU + 150W , przy założeniu ze GPU potrafi dobić do 350W a CPU do 260W no to sam policz, taki zestaw to powinien najmniej posiadać 1000W zasilacz.    

No spoko, jak widać PSU pracuje w ramach swoich możliwości. 

Podkręciłem limnit mocy na GPU do 117%, nadal wszystko chodzi:

image.thumb.png.9ea2648d69aac46feb9306cf99bf7689.png

image.png.c72fb8228dbe2d6a12a9e0763b681603.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i karuzela śmiechu trwa dalej. Naparzanie OCCT przez godzinę - luzik. 5 minut gry w ACC lub Wiedźmin 3 i ciemność. Wszystko powinno działać, w logach 0 błędów, a crash właściwie pewny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli w gpu-z miałeś 11.9 w teście occt psu to wszystko ok

Zostaje ci sprawdzić połączenie ram cpu,odkrec trochę,polikwiduj Turbo dla małej liczby rdzeni ,dostosuj napięcie. I ile GPU zostało sprawdzone dobrze( nie jestem przekonany) to tutaj musi być blad

Edytowane przez karro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAM/CPU na 99% jest w porządku - brak objawów przy obciążeniu samego CPU, w rejestrze zdarzeń Windows również brak typowych błędów WHEA. Zresztą to jest najdziwniejsze, bo te czarne obrazy nie pozostawiają po sobie żadnego sensownego śladu. Jedyne wpisy w dzienniku to informacje o tym, że system nie został prawidłowo zamknięty.

Łącznie to czego próbowałem bez pozytywnych rezultatów:

• Przeinstalowanie systemu.
  • Clear cmos + default values w BIOS (RAM na standardowych wartościach, bez EXPO)
  • Ponowne podłączenie zasilacza + czyszczenie styków + zwiększenie do 3 liczby przewodów PSU <> GPU
  • Obniżenie częstotliwości odświeżania monitora do 240 >> 120 Hz
  • Underclocking rdzenia i pamięci GPU + obniżenie limitów power, temp
  • Wymiana kabla DP (desperacja, ale co tam)

Plany na dalszą diagnostykę:

Sprawdzenie samodzielnie GPU w osobnym systemie. Jeżeli nie działa - wiadomo. Jeżeli działa, to główny podejrzany to wciąż PSU lub przejściówka 3xPCI-E8 > 12VHPWR. Mam dogadane wypożyczenie na kilka dni drugiego komputera, więc pewnie dojdę do tego co jest zrypane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer złożony prawidłowo i osobiście. RAM'y tam gdzie trzeba, folia z bloku wodnego zdjęta, karta podparta, slot nie urwany. Nie twierdzę, że nie popełniam błędów, ale pierwszego PC złożyłem 25 lat temu i trochę ich już poskładałem.

Próbowałem różnych kombustorów, furmarków i ogólnie działają, ale najlepszy sposób, to pobiegać kilka minut Geraltem. Mam wrażenie, że problem się pogłębia. Tak czy inaczej znajomy ma chwilowo zbędny komputer, więc sprawdzę na 2 systemach co konkretnie robi problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, karro napisał(a):

Ram w 2 i 4 ?

czy mógł byś to jakoś rozpisać i uargumentować , w jaki sposób obsadzenie gniazd w slotach będzie miało wpływ na to że podczas obciążenia ale wedle opisywanego tutaj przypadku będzie obraz na monitorze robił sie czorny ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie można na chwilę pożyczyć lub nabyć karty graficznej i podstawić by wyeliminować jeden z głównych elementów odpowiedzialnych za treść na matrycy ?

Edytowane przez P3ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@P3ch Taki test został już nawet przeprowadzony. Podmieniłem to co mam na 2070S Ventus z szuflady i nie udało mi się odtworzyć problemu. Tylko ta potencjalnie wadliwa 4080 również nie jest w stanie się wykopyrtnąć pracując w innym komputerze (przynajmniej wg. serwisu). Ponieważ GPU, PSU trochę kosztują, wolę sprawdzić osobiście co jest walnięte, zamiast wymieniać przypadkowe kawałki w nadziei, że może trafię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały update, mam nadzieję, że ostatni w tym temacie. Skojarzyłem, że ostatnią rzeczą, która nie była jeszcze testowana osobno jest ta zrąbana przejściówka 12vhpwr <> 3xPCIe. Zamówiłem jakiś chiński zamiennik (plastikowy, kątowy), podmieniłem i jak na razie jest ok. W sensie, że przeszedł godzinny test OCCT 3D, pograłem sobie  dłuższą chwilę i jak na razie brak objawów. 

Podkręcę GPU i będę testował dalej.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi