Skocz do zawartości
MiGo

Upgrade konfiguracji na AM4

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Własnie złożyłem dziecku konfig na i9-14700 i widząc jak to fajnie działa, zastanawiam się nad wymianą części swojego, nim jeszcze są procesory AM4. (Poprzednim razem przy AM3 zaspałem i... musiałem kupować wszystko od nowa.)

Rozpatruję Ryzena 9 5950x (od biedy 7 5800x) z chłodzeniem wodnym (rozmiar chłodnicy na 2 wiatraki 12 cm) i co mnie zastanawia to wydajność sekcji zasilania mojej płyty Asrock B450m pro4 R2.0. Opinie są skrajne, od krytyki po raporty użytkowników że to jednak działa. Komputer ma uciągnąć Dockera z Visual Studio, więc wszystkie rdzenie będą w miarę równo obciążone. Granie nie jest istotne bo Factorio, Civilization 6 czy Grim Dawn nie są problemem dla obecnego Ryzena 5 5500 z GF1050TI.

Po podliczeniu kosztu (cpu + chłodzenie + zasilacz) wychodzi mi 2000 PLN co daje połowę kwoty wybranej konfiguracji Maca M4 mini lub używanego Mac M1Max Studio, który wiem że zrobi tą samą robotę przy mniejszym zużyciu prądu

Pytania:

1). Czy Ryzen 9 z tanią płytą i mniejszym chłodzeniem wodnym ma sens? (ryzyko awarii lub konieczności inwestowania w lepszą płytę)

2). Czy obecna płyta podoła Ryzenowi 7 5800X?

Przy okazji zmiany będę zmieniał zasilacz, więc tym elementem na razie się nie przejmujmy. Migracja na AM5 czy intela jest średnim interesem, bo musiałbym wymienić obecny ram (48 GB).

Michał

Edycja:

Doczytałem. Ryzen 9 pójdzie ale z benchmarków wynika że walczę o procenty względem Ryzena 7 5800x który również zadziała. Jakie chłodzenie wodne polecacie bez RGB, max rozmiar chłodnicy 120x 270 mm (280 może nie wejść)

Edytowane przez MiGo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, MiGo napisał(a):

Podrzucisz linka?

https://www.x-kom.pl/p/1154660-chlodzenie-procesora-silver-monkey-x-stormy-120mm.html .  A choćby i ten. Nie zachodzi na ram w ogóle. Jak ktoś jest wrażliwy jak ja to wymiana wentylatora na Fluctusa i heja.

Edytowane przez Grolshek.
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używałem 5950x na Tomahawk B550 - bez problemu. Zestaw chłodzony Arctic LF II 360. Myślę, że całkiem przyzwoite płyty AM4 da się kupić używane za bardzo rozsądne pieniądze. Dorzucasz solidnie pamięci i możesz puszczać tych kontenerów w cholerę, bo mocy obliczeniowej nie zabraknie. Mac M* z przyzwoitą ilością RAM już nie koniecznie będzie tak przystępny cenowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

odgrzewam swojego kotleta. M4Pro odpada z wielu względów, więc chcę reaktywować "piec". 

Całe plany zweryfikowała obudowa tuż przed zakupem części. Stary Natec Armadillo (ten pierwszy) jest za mały bo upchnąć chłodzenie (max 15 cm licząc od procesora), i za krótki by myśleć o RX 7800 XT czy czymś podobnym, bo pomimo 30cm w świetle nie wsadzę karty takiej długości. Blok wodny wejdzie 12x24 na przód, ale tam nie ma wentylacji...

Z obecnej konfiguracji wartość ma ram DDR4 (16+32) i nowy SSD 1GB (WD black na pci-e 4.0), więc muszę kupić budę, zasilacz, płytę i Ryzena 9 5950x/5900x (i pewnie rx7800 do towarzystwa)

- obudowa... mogę prosić o sugestię: coś większego niż Natec (karta gpu 33 cm długa), możliwość włożenia wysokiego chłodzenia powietrznego lub wodnego z rozsądna wentylacją, lita blacha, wyglądająca jak Natec, usb z przodu?
Edit: w zasadzie beQuiet pure base 500/600/802 lub Fractal Design Focus 2 lub Defie C będą ok. Najtańsza to Fractal Design Focus 2 Solid - czy ma jakiś feler? (opinie wskazują że jest OK)

- płyta: bez wifi, na 4 kości, https://www.x-kom.pl/p/605744-plyta-glowna-socket-am4-gigabyte-b550-aorus-elite-v2.html lub https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mpg-b550-gaming-plus-6944803/ 

Edytowane przez MiGo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi