Darth Revan Opublikowano 15 Marca Zgłoś Opublikowano 15 Marca Witam szukam routera głównie w celach gamingowych, łącze 2Gbps. Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami: - ASUS RT-BE88U (BE7200 a/b/g/n/ac/ax/be) ; - Flint 2; Asus ma duży plus złącza SFP+, ale jednak znajomy mówił mi abym pod gaming szedł w openwrt, gdyż lepiej się sprawdzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewyy Opublikowano 16 Marca Zgłoś Opublikowano 16 Marca (edytowane) W dniu 15.03.2025 o 21:06, Darth Revan napisał(a): Witam szukam routera głównie w celach gamingowych, łącze 2Gbps. Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami: - ASUS RT-BE88U (BE7200 a/b/g/n/ac/ax/be) ; - Flint 2; Asus ma duży plus złącza SFP+, ale jednak znajomy mówił mi abym pod gaming szedł w openwrt, gdyż lepiej się sprawdzi. Jeśli chodzi o gaming, ASUS RT-BE88U to pewniak z SFP+ i Wi-Fi 6 na pewno ogarnie temat. Edytowane Piątek o 00:36 przez Lewyy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano Poniedziałek o 07:10 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 07:10 (edytowane) Gry online zużywają niewielką ilość danych — zazwyczaj od 50 kbit/s do 300 kbit/s (czyli 0,05–0,3 Mbit/s). Najważniejsze są niski ping (np. <30 ms) oraz brak utraty pakietów — czyli stabilność, a nie szerokość pasma. Nawet łącze o przepustowości 1 Gbit/s to ogromny nadmiar na potrzeby gier, bo do grania w CS2, Valoranta czy Fortnite wystarcza stabilne łącze 5–10 Mbit/s (a i to z dużym zapasem). W przypadku gier multi to bardziej interesuje nas ilość hopów do danego serwera, czasy między hopami, zmiana routera do poprawy gamingu nic nie da. Jedynie w głowie będziesz miał że masz router gamingowy : )) Ale fakt taki że operator dostarcza Ci internet do mieszkania/domu już routerem nie gamingowym Ci nie przeszkadza : )) ?? OpenWRT to świetne oprogramowanie, ale niekoniecznie sprawdza się jako alternatywa na każdym routerze. Posiadam router AC88U i niestety, po wielu testach, ostatecznie wróciłem do starszej wersji DD-WRT, która okazała się znacznie bardziej stabilna na tym sprzęcie. OpenWRT wymaga solidnych testów na danym routerze, aby upewnić się, że po kilku tygodniach użytkowania nie pojawią się problemy typu: "to nie działa", "to przestało działać", a jedynym ratunkiem będzie restart. Dla mnie stabilny router to taki, który działa bez przerwy przez wiele miesięcy i nie przypomina o swoim istnieniu. SFP+ - jak byś mógł zaznaczyć który operator daje ci możliwość włożenia wkładki to było by spoko bo ze znanych mi dostępnych w Polsce to raczej jest to nie możliwe chyba że zmieniło się coś w ostatnich kilku miesiącach. Edytowane Wtorek o 08:37 przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano Poniedziałek o 10:47 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 10:47 jesli to ma byc stabilne i bezobsługowe to lepiej pójść w strone microkik (tylko poczatkowe ustawienia troche trudniejsze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano Poniedziałek o 19:11 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 19:11 8 godzin temu, robertsup napisał(a): jesli to ma byc stabilne i bezobsługowe to lepiej pójść w strone microkik (tylko poczatkowe ustawienia troche trudniejsze) O to to to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano Wtorek o 08:43 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 08:43 20 godzin temu, robertsup napisał(a): jesli to ma byc stabilne i bezobsługowe to lepiej pójść w strone microkik (tylko poczatkowe ustawienia troche trudniejsze) Czy ja wiem. Mikrotik jest fajny po kablu. WIFI od nich nie jest porywające. W dniu 15.03.2025 o 21:06, Darth Revan napisał(a): Witam szukam routera głównie w celach gamingowych, łącze 2Gbps. Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami: - ASUS RT-BE88U (BE7200 a/b/g/n/ac/ax/be) ; - Flint 2; Asus ma duży plus złącza SFP+, ale jednak znajomy mówił mi abym pod gaming szedł w openwrt, gdyż lepiej się sprawdzi. A w ogóle, co ci jest potrzebne w tym routerze? RT-BE88U wygląda fajnie jak masz jakiś NAS i więcej urządzeń 2,5Gb po kablu. Wifi z BE, więc porządne. Jak chcesz 1Gb+ po wifi i masz na urządzeniach wifi7 lub 6E, to jest to właściwy wybór. Na tym routerze jest merlin czyli rozszerzona wersja AsusWRT. Całkiem fajna. Największym problemem moim zdaniem będzie długość wsparcia. Flint też wygląda ok. OpenWRT też będzie działać, aczkolwiek nie bawiłbym się w to bez potrzeby. Oprogramowanie producenta wygląda ok. Jest też duża różnica w cenie. Z tańszych routerów z dwoma gniazdami 2,5Gb jest też Asus TUF 6000AX, na którego też jest OpenWRT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano Wtorek o 09:07 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 09:07 W dniu 17.03.2025 o 08:10, P3ch napisał(a): router AC88U Dziwnym nie jest. To router na Broadcomie, wiec nie ma do niego otwartych sterowników. DD-WRT kupiło sobie dev pack od Broadcoma, by robić swoje oprogramowanie. Wsparcie alternatywnych softów typu OpenWRT czy DD-WRT na routerów na Broadcomie jest obecnie żadne. Ewentualnie są przeróbki oficjalnego softu typu Merlin. W dniu 17.03.2025 o 08:10, P3ch napisał(a): SFP+ - jak byś mógł zaznaczyć który operator daje ci możliwość włożenia wkładki to było by spoko bo ze znanych mi dostępnych w Polsce to raczej jest to nie możliwe chyba że zmieniło się coś w ostatnich kilku miesiącach. Trzeba kombinować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano Wtorek o 14:31 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 14:31 (edytowane) Ale bzdury gadacie. 1. Jeżeli autor myśli że 2Gbps da mu przewagę w grach i tylko to się liczy to router nie ma znaczenia. 2. Czy to GL.iNet (Flint) czy Asus, oba mają SQM, zapewne działa to podobnie, ale okroi łącze. Pewnie to bez znaczenia. 3. Najważniejsze to konfiguracja routera, możesz sobie wziąć Ubiquiti Edgerouter, Mikrotik CRS, jakiś Cisco, jeden ciul, i tak to trzeba dobrze skonfigurować. PS. OpenWRT nie wspiera WiFi7 i jeszcze długo nie będzie więc bzdura. Może po prostu poczekajcie co @Darth Revan odpisze bo bez sensu ta dyskusja. Edytowane Wtorek o 14:32 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrp Opublikowano Środa o 07:30 Zgłoś Opublikowano Środa o 07:30 Zależy czego oczekujesz od tego sprzętu. Po latach zabawy z wynalazkami typu OpenWRT, jakimiś tam gamingowymi zabawkami z pierdyliardem kosmicznych anten i podobnymi wynalazkami. doszedłem do wniosku, że dla mnie ważna jest stabilność i chcę o tych routerach zapomnieć. W tej chwili poruszam się w Ubiquiti i do domowego łącza ~2Gb brałbym Ubiquiti Cloud Gateway Max. Jest w stanie routować 2.5 Gbps, po włączeniu firewalla 1.5Gbps, ma wbudowany zarządzalny switch 4xLAN 2.5Gbps. Można sobie do tego podłączyć dowolny access point, czy kilka, dowolny switch. No i sam system jest zrobiony tak, że się nie popłaczesz przy konfiguracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano Środa o 11:48 Zgłoś Opublikowano Środa o 11:48 Po zapoznaniu się z filmikiem który tutaj przedstawił jeden z Panów faktycznie nie wiedziałem o tym myku więc jeśli miał byś mieć takie założenie że udało by Ci się ominąć router operatora i skorzystać z wkładki SPF+ jest to super rozwiązanie i zawsze znika ci 1-HOP co fakt lokalny ale zawsze to 1ms w grach fps czasami to wiele. Piszę o profesjonalnym graniu gdzie każdy ms jest na wagę złota. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darth Revan Opublikowano Środa o 18:10 Zgłoś Opublikowano Środa o 18:10 W dniu 17.03.2025 o 08:10, P3ch napisał(a): SFP+ - jak byś mógł zaznaczyć który operator daje ci możliwość włożenia wkładki to było by spoko bo ze znanych mi dostępnych w Polsce to raczej jest to nie możliwe chyba że zmieniło się coś w ostatnich kilku miesiącach. tak umożliwia mi to lokalny operator. Zdaje sobie sprawę że wielkość łącza nie ma znaczenia przy graniu. Dla tego szukam rozwiązania najlepszego pod stabilność asus ma przewagę złącza SFP, a Flint z tego co słyszałem jest dzięki openwrt bardzo stabilnym urządzeniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano Czwartek o 22:17 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 22:17 Jeśli umożliwia Ci to lokalny operator to spoko, i faktycznie można coś pokombinować, ja zakupiłem tego leoxa, potrenuje za jakiś czas dam znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano Piątek o 10:26 Zgłoś Opublikowano Piątek o 10:26 11 godzin temu, P3ch napisał(a): ja zakupiłem tego leoxa, potrenuje za jakiś czas dam znać. jak nie masz jakiegoś niszowego dostawcy to dostaniesz bana i pobiegniesz po stary router 😉 W dniu 19.03.2025 o 19:10, Darth Revan napisał(a): szukam rozwiązania najlepszego pod stabilność asus ma przewagę złącza SFP co ma SFP do stabilności? jak masz wkładkę z jakimś chipem RT albo RJ45 10Gbps z chipem RT na płycie to jaka to różnica? Że wkładkę możesz wymienić? Co to ma związanego ze stabilnością? W dniu 19.03.2025 o 19:10, Darth Revan napisał(a): a Flint z tego co słyszałem jest dzięki openwrt bardzo stabilnym urządzeniem Flint jest wspierany przez OpenWRT, ale wciąż nie wiem co to ma wspólnego ze stabilnością urządzenia. Na domyślnym sofcie też działa stabilnie. Rozwiń myśl co masz na myśli przez stabilność. Chcesz żeby nie zrywało połączenia? Każdy router poprawnie skonfigurowany to zapewni, bo taka jego rola. Chodzi o bufferbloat? Tutaj musisz mieć jakieś kolejkowanie SQM i modlić się żeby więcej osób w okolicy nie wzięło oferty tych 2Gbps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano Piątek o 12:42 Zgłoś Opublikowano Piątek o 12:42 (edytowane) Z tych dwóch wybrałbym ASUS RT-BE88U, chociaż to nie jest prawdziwy router WiFi 7, bo brakuje mu pasma 6GHz i prędkości będą takie jak na tańszych WiFi 6E. Z drugiej strony masz dużo szybkich portów LAN. Edytowane Piątek o 12:42 przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano Piątek o 15:51 Zgłoś Opublikowano Piątek o 15:51 (edytowane) 5 godzin temu, Bonusso3 napisał(a): jak nie masz jakiegoś niszowego dostawcy to dostaniesz bana i pobiegniesz po stary router 😉 Testowałeś, czy poczytałeś ?. To że urządzenie kiedy będzie błędnie rozpoznane i widoczne to raczej ban uzasadniony, ale jeśli dane zostaną odpowiednio przeniesione chyba operator nie powinien się zczaić. Edytowane Piątek o 15:52 przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darth Revan Opublikowano Piątek o 16:15 Zgłoś Opublikowano Piątek o 16:15 4 godziny temu, Bonusso3 napisał(a): jak nie masz jakiegoś niszowego dostawcy to dostaniesz bana i pobiegniesz po stary router 😉 co ma SFP do stabilności? jak masz wkładkę z jakimś chipem RT albo RJ45 10Gbps z chipem RT na płycie to jaka to różnica? Że wkładkę możesz wymienić? Co to ma związanego ze stabilnością? Flint jest wspierany przez OpenWRT, ale wciąż nie wiem co to ma wspólnego ze stabilnością urządzenia. Na domyślnym sofcie też działa stabilnie. Rozwiń myśl co masz na myśli przez stabilność. Chcesz żeby nie zrywało połączenia? Każdy router poprawnie skonfigurowany to zapewni, bo taka jego rola. Chodzi o bufferbloat? Tutaj musisz mieć jakieś kolejkowanie SQM i modlić się żeby więcej osób w okolicy nie wzięło oferty tych 2Gbps. Tak dokładnie chodzi mi o to aby router był wstanie pracować na niskim bufferbloat, a z tego co wiem router musi mieć SQM aby uzyskać niskie opóźnienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balrogos Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu W dniu 18.03.2025 o 15:31, Bonusso3 napisał(a): Ale bzdury gadacie. 1. Jeżeli autor myśli że 2Gbps da mu przewagę w grach i tylko to się liczy to router nie ma znaczenia. 2. Czy to GL.iNet (Flint) czy Asus, oba mają SQM, zapewne działa to podobnie, ale okroi łącze. Pewnie to bez znaczenia. 3. Najważniejsze to konfiguracja routera, możesz sobie wziąć Ubiquiti Edgerouter, Mikrotik CRS, jakiś Cisco, jeden ciul, i tak to trzeba dobrze skonfigurować. PS. OpenWRT nie wspiera WiFi7 i jeszcze długo nie będzie więc bzdura. Może po prostu poczekajcie co @Darth Revan odpisze bo bez sensu ta dyskusja. Co masz na mysli "to trzeba dobrze skonfigurować" procz bazowych rzeczy ktore sie konfiguruje? 10 godzin temu, Darth Revan napisał(a): Tak dokładnie chodzi mi o to aby router był wstanie pracować na niskim bufferbloat, a z tego co wiem router musi mieć SQM aby uzyskać niskie opóźnienia. A cfosspeed lokalnie na pc nie wystarczy?(zakladam ze to ty bedziesz korzystał z pc) nawet jesli nie tylko ty cala siec cfosspedem mozna ogarnac i porobic priorytety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...