Skocz do zawartości
SANOV3

Wymiana na AMD czy może jednak Intel?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Planuję wymianę monitora w wakacje i przy tej okazji chciałbym również zaktualizować komputer. Mam dwa pomysły: albo wymienić procesor na AMD wraz z płytą główną i pamięcią RAM, albo zaktualizować moją obecną 12. generację Intela na 14. generację. Jeśli macie jakieś lepsze pomysły, dajcie znać. Z góry dziękuję za pomoc!

• Procesor Intel Core i7-12700KF, 3.6 GHz, 25 MB, BOX
  • Karta graficzna MSI GeForce RTX 4080 SUPER Gaming X Slim 16GB GDDR6X
  • Pamięć Patriot Viper Steel, DDR4, 16 GB, 4400MHz, CL19 ( Ustawione na 3600 cl14 )
  • Płyta główna Gigabyte Z690 GAMING X DDR4
  • Zasilacz Corsair TX850M 850W
  • Obudowa Phanteks Eclipse P500A DRGB Czarna
  • Chłodzenie wodne MSI MAG Core Liquid 360R
  • Dysk SSD Kingston A2000 500 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe
  • Dysk Toshiba P300 1TB 3.5" SATA III
  • Dysk SSD Crucial 128 GB 2.5" SATA III

Zmieniam monitor 240Hz 1080p na 360Hz QD-OLED 2K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Opcja zmiana samego procka na 14700kf - 1500zł  do* 7% więcej na FPS w 2k specjalnie napisałem do bo nie widomo czy nie mniej 

2. Zmiana na AMD - RAM 400 / płyta tańsza 650zł droższa 1000+ / 9800x3d 2400zł od 12% do 20% w zależności od gier 

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/19.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, SANOV3 napisał(a):

Witam,
Planuję wymianę monitora w wakacje i przy tej okazji chciałbym również zaktualizować komputer. Mam dwa pomysły: albo wymienić procesor na AMD wraz z płytą główną i pamięcią RAM, albo zaktualizować moją obecną 12. generację Intela na 14. generację. Jeśli macie jakieś lepsze pomysły, dajcie znać. Z góry dziękuję za pomoc!

Zmieniam monitor 240Hz 1080p na 360Hz QD-OLED 2K

Mój pomysł jest tai by nie robić nic jak zmieniasz monitor

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, axsin302 napisał(a):

1. Opcja zmiana samego procka na 14700kf - 1500zł  do* 7% więcej na FPS w 2k specjalnie napisałem do bo nie widomo czy nie mniej 

2. Zmiana na AMD - RAM 400 / płyta tańsza 650zł droższa 1000+ / 9800x3d 2400zł od 12% do 20% w zależności od gier 

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/19.html

Myślisz, że zasilacz poradzi sobie w obu tych opcjach? Gram też dużo w gry w 1080p, takie jak CS2 i Valorant — chciałbym mieć stałe 360 FPS-ów. Która opcja będzie lepsza pod takie granie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile teraz masz ?

to zależy czy będziesz chciał 14700k cisnąć bo na stocku lub UV spokojnie sobie poradzi ale nawet gdybyś dał mu ogień i karcie też to będzie na styk 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.03.2025 o 19:47, axsin302 napisał(a):

ile teraz masz ?

to zależy czy będziesz chciał 14700k cisnąć bo na stocku lub UV spokojnie sobie poradzi ale nawet gdybyś dał mu ogień i karcie też to będzie na styk 

Mam stałe 300–310. Druga sprawa — czy 16 GB pamięci RAM to wystarczająco na 2025 rok i dalej? Bo to też mnie zastanawia. Czy jest sens pójść w 14900K? Z Twojego linka widzę, że mocny jest też 7800X3D, ale kosztuje prawie 500–600 złotych więcej, a ma podobne osiągi do 14900K. Poza tym, przy AMD musiałbym zmieniać płytę i RAM, co oznacza dodatkowe 1500 złotych. Ogólnie cały budżet na monitor i podzespoły mam 6 tysięcy, z czego sam monitor kosztuje 2800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz sobie poradzi. W każdym razie 100W słabszy Fractal Ion+ radzi sobie bez problemu z 4080 + 9950X po OC. Upgrade o jakim piszesz, to przepalanie kasy. Nie mówię, że to źle, ale różnicy pomiędzy 240 Hz a 360 Hz nie zobaczysz, nie odczujesz itd. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Up tylko on zmienia na qdleda i większą rozdzielczość. Zostaw na razie ten procesor myślę że nie ma sensu przejmować się takim spadkiem wydajności. Ważne jest tylko aby procesor nie dławił karty. Jak mam być szczery to kupił bym monitor 4k i byłby spokój z procesorem bo w tej rozdziałce liczy się tylko karta. 

300fps przy zmianie rozdzielczości spadnie ci sporo pewnie do 240-260 fps trzeba coś zmienić bo 350hz to tyle klatek ci potrzeba 

A karty raczej wymieniać nie będziesz bo nowe 5080 nie dość że drożyzna to nic nie wnosi a nie przepraszam losowa karta na 200szt. Jest przez samego producenta ochrzczona brakiem ropa i wadą fabryczna zasilania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, piotrp napisał(a):

Zasilacz sobie poradzi. W każdym razie 100W słabszy Fractal Ion+ radzi sobie bez problemu z 4080 + 9950X po OC. Upgrade o jakim piszesz, to przepalanie kasy. Nie mówię, że to źle, ale różnicy pomiędzy 240 Hz a 360 Hz nie zobaczysz, nie odczujesz itd. 

Masz trochę racji w tym, co mówisz, ale szukam lepszej wydajności, bo teraz mi jej trochę brakuje. Jestem dosyć wymagającym graczem — lubię ogrywać nowe tytuły, jak i grać konkurencyjnie. Nowy monitor ma być właśnie pod nowe gry i poprawę wrażeń wizualnych, a najnowsze monitory QD-OLED łączą jedno i drugie: szybki panel i najlepszy obraz. Karty graficznej nie ruszam — trochę śledziłem rynek i obecnie jest z tym kiepsko, dlatego myślę tylko nad wymianą procesora, żeby zwiększyć wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam nic przeciwko PC master race 😄 Z drugiej strony mam, jak pisałem 4080 + 9950X napędzające 240 Hz monitor 5120x1440 (G9 Neo) i jak na razie w dowolnej grze można sobie pacnąć preset ultra. W SC'a nie gram, ale z tego co pamiętam, to nie była szczególnie wymagająca gra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi