Skocz do zawartości
South951

Upgrade czy jednak nowy zestaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Obecnie posiadam Pc
Proc - Intel i7-7700K @ 4.7 zescalpowany na mobo Asus Z170 pro gaming
Ram - 64 Gb
Grafa - 2x MSI geforce msi gtx 1080 ti
Monitor - Asus ROG PG384Q G-sync mechaniczny  
Zasilacz - 550W BeQuiet

Jest to leciwy ale bardzo poczciwy zestaw który użytkuje od paru ładnych lat z dużym zadowoleniem, pytanie mam ponieważ przymierzam się do zmiany albo właśnie całego zestawu Proc/Mobo/Grafa/Ram do 5000 pln lub tylko samej karty graficznej a reszta Proc/Ram/Mobo/Ram zostaje. Tutaj właśnie chciałem się zapytać o kartę graficzną, ponieważ mam monitor na mechanicznym G-syncu który serio robi dużą robotę, czy brać np. Radka Rx 7900 xtx nitro+ czy coś ze stajni z Nvidia pod Gsynca. Aha i czy serio sprzedać obecny zestaw i brać nowy czy poprostu dokupić tylko samą grafe.
Za odpowiedzi i opinie z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdź proszę czy to ten monitor https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/asus-rog-pg348q-test.html ? 

jak dla mnie lepiej sprzedać na części 

- karta x2 700zł 

- zasilacz 80-100zł

- 450 - 550zł za procek mombo ram i cooler w zależności jakie to ramy bo nie podałeś 

( ceny niższe aby łatwiej sprzedać)

obudowy ani dysku nie podałeś jeśli zmieści się do niej 350mm karta to można zostawić, a jeśli dyski m.2 przynajmniej 2000/2000 to też

monitor - jak wolisz, karty AMD będą na nim rozrywać obraz 

licząc ~7000 

jeśli zachowasz 3440x1440p to procesor spokojnie dotrzyma jej kroku bo takie ulepszone 2k +20% 

https://proline.pl/koszyk/5e31a805

https://www.x-kom.pl/p/1318538-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-5070-ti-amp-extreme-infinity-16gb-gddr7-dlss4.html

https://www.youtube.com/watch?v=zexk8dn2HjQ

polecam powinien polecieć do 115-120hz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramy to Gskill'e RipJaws'y 64Gb 3200Mhz oraz link z monitorem który podałeś to faktycznie ten 100Mhz Gsync mech (dyski to 4x ssd, 1x nvme, 2 hdd, 1 zew raczej zostawie), obudowa Silentium Pc oraz chłodzenie również. Dzięki za odpowiedź i przyglądnę się temu geforce'owi jeszcze taką kartę z stajni radka mam na oku -> Sapphire Radeon RX 7900 XTX NITRO+ OC 24GB GDDR6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas działa na twoją korzyść bo nowe karty muszą spaść cenowo bo są aż o 1000zl przepłacone 

Jak kupisz 7900 xtx to monitor do zmiany, już lepiej kupić 9070 xt albo czekać AMD jednak wyda mocniejszy segment tych kart ale odpowiedź dostanieny pod koniec roku 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie to mnie jednak zatrzymuje przed przejściem na stajnie Radeona i chyba wezmę tak jak napisałeś proc płytkę ram pod Amd z kartą Geforca którego podałeś lub serio wziąć tego Geforca na starego kompa bo 'chyba' nie będzie mocnego bottleneck'a a .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie brakowało bo druga karta nawet nie była używana. SLI to kompletna klapa i nie wspierana techlogia w grach. A tym bardziej nie będzie używana na UnrealEn. 5. 

Obudowy jednak nie podałeś ale tyle dysków to napewno duża. Co tu dużo mówić jak włożysz tam nowy zasilacz i 5070 ti to podejrzewam że te 4 rdzenia na 7700 wyskoczą jak jajko z majtek Anny Grockiej. Botleneck będzie na bank ale jak chcesz dziś to zamawiaj sprzedaż karty i powoli skompletujesz. 

Nie wiem czy tak gigantyczny ram ddr4 pójdzie wyżej ale 3200 cl12 albo 3600 cl15 i można się bawić. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta sli to raczej był test bo miałem okazję zakupić drugą kartę w bardzo taniej opcji, i tak nawet zadowolony jestem z tego +14/16 Fps dla Sli, pobór W no nie robiłbym tego na średnim zasilaczu ten BQ daje serio na styk a czasami niestety potrafił się komp resnąć w Sli. Samo sli dla rozdziałki na powyższym monitorze jest całkiem udane, i tak w większości w opcjach graficznych na Ultra w Cyberpunku 100 fps constant zestaw potrafi utrzymać, normalnie Sli się serio nie opłacało bo 1$/FPS serio jest znikome, a pobór awaryjność z OC Cpu scalp +woda, potem kręcenie 4x kość ramu i tzw utrzymanie pełnej kompatybilności całego zestawu wraz z raidem dyskowym jest bardzo trudne, wydajność i jakość takiego zestawu-test akurat mi się bardzo podobał.
Właśnie się zastanawiam czy nie lepiej się skoncentrować na trochę lepszej tzw. bazie pod gpu, czyli teraz Cpu/Mobo/Ram/Psu trochę lepsze i zostawić sobie 1x 1080Ti oraz przeczekać na ustabilizowanie się cen kart graficznych?

Coś co by mnie interesowało:

AMD Ryzen 9 9950X3D jako baza,
Mobo najlepiej coś mocnego i stabilnego na tzw. przyszły Gpu i ram najlepiej właśnie 64Gb (2x 32) ponieważ taka opcja wiem że jest bardziej kompatybilna niż np 4x slot z Oc.
oraz Psu tutaj również coś mocnego prosiłbym o polecenie (np. BQ platinium +80) pod przyszłą grafe, obecnie zostawię 1x 1080ti na przeczekanie, wszystko w obudowie z Silentium PC nie pamiętam nazwy ale wymiary ma solidne. Jak ktoś chętny do doradzenia do 5500zl zestawu CPU/Mobo/Ram2x32/Psu to zachęcam i dziękuje za odpo.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, South951 napisał(a):

Jak ktoś chętny do doradzenia do 5500zl zestawu CPU/Mobo/Ram2x32/Psu to zachęcam i dziękuje za odpo.

Będzie ciężko. 

Procek 3500 zł

Ram Patriota 760zł.

Płyta to minimum 800zł za byle jakiego Asrocka z przyzwoitym VRM.

Dobrego zasilacza za resztę nie kupisz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

| 4x ssd Crucial 2.5' SSD 500 | 1x NVMe m.2 500GB 970 EvoPlus | 1x Sata 2Gb Baracuda | Obudowa to jakaś SilentiumPc Duza z oknem na nową grafikę z dużym wymiarem spokojnie starczy.

Ogólnie to chyba będę się przymierzał do czegoś takiego pod bazę:
Cpu: AMD Ryzen 9 9950X3D - 649$
Mobo: Asrock Phantom gaming 870E wifi - 349$
Ram: G.Skill Z5 Neo RGB 2x24 6400 MT/S Cl32 1.35V - 149$
Vpu: ? jakis Bq/Asus/TT

Raczej używany będzie do obróbki a/v, tradingu oraz do wirtualizacji może kiedyś do gier.
Problem jest widzę z dostępnością w pl sklepach a na Amazon nie ma obecnie możliwości przesyłki.
Grafę będę jednak brał za parę miesięcy jak się ceny ustabilizują, może nawet jakiś outlet na gwarancji.

Edytowane przez South951

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi