Skocz do zawartości
DziubekR1

AMD Ryzen 7 7735HS / iGPU 680m - wysoki pobór energii iGPU w stanie spoczynku - ASUS Zephyrus G14 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Już tracę nadzieję... Wlasnie zmienilem laptopa z Zephyrus G14 2021 na 2023 no i pojawil sie problem ze zuzyciem mocy w idle - skoczyło z 6w-7w w modelu 2021 do 12w w 2023. Sprawdzilem co tyle zjada i wychodzi na to, ze jest to zintegrowana karta iGPU w procesorze - Radeon 680m. 

Załączam screenshot z poprzedniego modelu oraz z obecnego. Zarowno GPU-Z jak i HWInfo64 pokazuje, ze 580m iGPU z poprzedniego modelu ladnie trzyma miminalne taktowania i ma minimalne uzycie, a model 680m w 2023 z jakiegos powodu co chwile podbija taktowania do maxa 2200Mhz.

Na 2021 mam W10, tutaj mam W11. W obu zainstalowalem G-Helper i ustawilem wszystko w zasadzie to samo. Wyglada to jakby ten 680m z jakiegos powodu nie przechodzil w tryb oszczedzania czy coś. Już nie mam pomyslow, zainstalowanie starszych sterownikow nic nie pomoglo, w Adrenaline tez nie ma w zasadzie zadnych opcji ciekawych. Moze sprobuje jeszcze starszy bios stawic, jesli sie da.

https://www.reddit.com/r/ZephyrusG15/comments/1c1vmbi/finally_found_remedy_to_high_power_consumption_of/ - tutaj gosc mial taki sam problem w modelu G15, ale jego rozwiazanie jeszcze nie pomoglo.

Z gory dzieki!

G14_2023_680m.png

G14_2021_580m.PNG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi