DziubekR1 Opublikowano 17 Marca Zgłoś Opublikowano 17 Marca Witajcie, Już tracę nadzieję... Wlasnie zmienilem laptopa z Zephyrus G14 2021 na 2023 no i pojawil sie problem ze zuzyciem mocy w idle - skoczyło z 6w-7w w modelu 2021 do 12w w 2023. Sprawdzilem co tyle zjada i wychodzi na to, ze jest to zintegrowana karta iGPU w procesorze - Radeon 680m. Załączam screenshot z poprzedniego modelu oraz z obecnego. Zarowno GPU-Z jak i HWInfo64 pokazuje, ze 580m iGPU z poprzedniego modelu ladnie trzyma miminalne taktowania i ma minimalne uzycie, a model 680m w 2023 z jakiegos powodu co chwile podbija taktowania do maxa 2200Mhz. Na 2021 mam W10, tutaj mam W11. W obu zainstalowalem G-Helper i ustawilem wszystko w zasadzie to samo. Wyglada to jakby ten 680m z jakiegos powodu nie przechodzil w tryb oszczedzania czy coś. Już nie mam pomyslow, zainstalowanie starszych sterownikow nic nie pomoglo, w Adrenaline tez nie ma w zasadzie zadnych opcji ciekawych. Moze sprobuje jeszcze starszy bios stawic, jesli sie da. https://www.reddit.com/r/ZephyrusG15/comments/1c1vmbi/finally_found_remedy_to_high_power_consumption_of/ - tutaj gosc mial taki sam problem w modelu G15, ale jego rozwiazanie jeszcze nie pomoglo. Z gory dzieki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 17 Marca Zgłoś Opublikowano 17 Marca Jak to Radeon ,stery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...