Sir_Leto Posted March 18 Report post Posted March 18 Witam. Mam wyżej wspomnianą płytę główną. Do tej pory miałem na niej 2 kości 8 GB RAM DDR4 GOODRAM 3000mhz cl 16. Udało mi się dostać kolejne 2 takie same kości RAM ( ten sam producent, taktowanie i rok produkcji). Po dołożeniu tych dwóch kości do gniazd w płycie ( chciałem upgradu z 16 do 32 GB RAM) komp się nie odpala. Na płycie jest wyświetlacz, który informuje mnie: error C4 . Czy może mi ktoś pomóc? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
axsin302 Posted March 18 Report post Posted March 18 patrzyłeś czy nowe kości odpalają same ? bo stare już testowałeś to działa powkładaj w różne banki. Z upgraduj bios, a jak nie to albo kontroler procesora albo po po prostu GoodRamy to słabe ramy i 4 bank nie odpalą najlepiej weź po jednej kości i testuj pojedynczo każdy bank* jak masz wersje biosu bete to zmień na 4.2 i na odwrót Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Sir_Leto Posted March 18 Report post Posted March 18 Znalazłem jakieś szczątkowe informacje, na zagranicznych stronach, że ludzie mieli taki sam problem z tą kartą. Nie znalazłem żadnego zaproponowanego rozwiązania, które jednoznacznie zostało potwierdzone jako pomocne. Znalazłem wzmianki o "CMOS clear" itp, natomiast nie wiem co to znaczy i jak to zrobić. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr.T... Posted March 18 Report post Posted March 18 Godzinę temu, Sir_Leto napisał(a): Znalazłem wzmianki o "CMOS clear" itp, natomiast nie wiem co to znaczy i jak to zrobić. to będzie ciekawy temat 🤪 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
pitol321 Posted March 19 Report post Posted March 19 (edited) 7 godzin temu, Sir_Leto napisał(a): ...Znalazłem wzmianki o "CMOS clear" itp, natomiast nie wiem co to znaczy i jak to zrobić. Jeśli miałeś aktywny profil XMP pamięci, nie zmieniłeś ustawień, tylko po prostu dołożyłeś kolejne kości RAM, to bardzo prawdopodobne, że z tego powodu, płyta teraz nie wstaje. Podstawy diagnostyki podał Ci już @axsin302 Clear CMOS czyści pamięć BIOSu, powoduje przywrócenie fabrycznych ustawień. Jeśli to wykonasz, wyeliminujesz ewentualne problemy powodowane przez złe ustawienia, jak aktywny profil XMP dla dwóch kości RAM, gdy zamontowałeś już dwie dodatkowe kości. Dlatego taką główną poradę znajdujesz, w Twoim przypadku, w sieci. Wszystko jest opisane w manualu Twojej płyty głównej: z370_Taichi_User_Manual Płyta posiada przycisk Clear CMOS (jest także standardowa zworka Clear CMOS bezpośrednio na płycie głównej): Opis ogólny Clear CMOS: Funkcja przycisku Clear CMOS: Po wykonaniu resetu BIOSu (Clear CMOS) należy wejść do BIOSu i zapisać ustawienia, ewentualnie dokonać zmian według własnych potrzeb. W Twoim przypadku zrobiłbym reset BIOSu, zapisał fabryczne ustawienia i sprawdził czy system na nich odpali, przy 4 kościach RAM. Edited March 19 by pitol321 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...