Anrad Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca kupiłem używany SSD i nie mogę zainstalować Windows albo Linux; Disk Management pokazuje dwa - Disk 1 "No Media" i Disk 2 "Primary":...a Rufus nie widzi dysku. Co należy zrobić, by ten SSD przyjął oprogramowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca Od kiedy Rufusem nagrywa się obrazy na dysk?Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anrad Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca drobne nieporozumienie: napisałem chyba wyraźnie, że nie wiem jak zainicjować/ załadować OS (a nie obrazy) na dysk jak na zdjęciu, używając Rufus, bo Rufus nie widzi tak skonfigurowanego dysku. I nadal czekam na rzeczową poradę ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca Witam nie wim co kombinujesz ? instalatorem Windowsa usuń wszystkie partycje i postaw nowy system i po temacie. za pomocą Rufusa tworzy sie botowalnego pendrajwa z instalatorem systemu jako ISO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anrad Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca jeszcze raz (oglądnij screenshots w pierwszym wpisie): sprawdzam używany ssd -jeden!-na Disk Manager: pokazuje Disk 1 Removable (A) No Media; i pod spodem osobny Disk 2 Basic 476.94GB On Line. I pokazuje dwie partycje: 5 MB Fat Healthy (EFI System Partition), i New Volume 476.94GB NTFS (Healthy, Active Primary Partition). Jak połączyć te dwa "dyski" (czy muszą być połączone?) żeby móc zainstalować z Downloads system operacjny (ISO) np. Linux, przy pomocy Rufus. Sprawdziłem na PC i trzech(!) laptopach - wszystkie pokazują to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca Może problem polega na tym ze jesteśmy w dwóch różnych Galaktykach i z stąd problem w komunikacji ? o ile dysk jest sprawny , poproszę o obrazek co pokazuje ,crystal disk info : https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/crystaldiskinfo/ napisałem wyraźnie co trzeba zrobić , jak nie potrafisz posługiwać sie instalatorem Windowsa to zanieś sprzęt do sklepu/serwisu co sie tym tematem zajmują, zakładam że ograną temat ale nie za darmola ... skoro masz problem z usunięciem partycji, to Linux poradzi sobie bez problemu np. Linux mint , szata graficzna jak w Windowsie i można uruchomić z pendrajwa nie trzeba nic instalować, a pena przygotujesz za pomocą Rufusa https://linuxmint.com/edition.php?id=319 jak sie uruchomi to start- to odszukaj na liście- Disk jak zostanie odczytany posiadany przez Ciebie nośnik to po kolei usuwasz partycje nie ma znaczenie czy od prawej czy lewej strony tak to wygląda i jeszcze jedno Rufus nie jest od instalacji systemy na dysku , Tylko od przygotowanie nośnika np. pendrajwa z instalatorem systemu, rozumiesz jaka to jest różnica ? czy wyszedłeś sobie z założenia ze za pomocą Rufusa instalniesz sobie system na dysku ? GL , xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anrad Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca chyba faktycznie żyjemy w innych galaktykach (ja po drugiej stronie Atlantyku...). podsyłam screenshot z CrystalDisk - to jest ten dysk na który nie moge załadować OS, bo w diskmgmt pokazuje dwa dyski, jeden "No Media". A dalej dwa zdjęcia na dowód, że przez Rufusa można zainstalować OS na zewnętrznym SSD, z file ISO z Downloads. Użyłem stary, mały niepotrzebny dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca ok skoro da sie to czy system działa ? i masz jakąś lipna przejściówkę na usb, bo dysk jest SATA 600 a dzięki przejściówce ino SATA 150 sam dysk wedle odczytu jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...