Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem używany SSD i nie mogę zainstalować Windows albo Linux; Disk Management pokazuje dwa -  Disk 1 "No Media" i Disk 2 "Primary":...a Rufus nie widzi dysku.  Co należy zrobić, by ten SSD przyjął oprogramowanie.

DiskMgmt.JPG

Rufus.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drobne nieporozumienie: napisałem chyba wyraźnie, że nie wiem jak zainicjować/ załadować OS (a nie obrazy) na dysk jak na zdjęciu, używając Rufus, bo Rufus nie widzi tak skonfigurowanego dysku. I nadal czekam na rzeczową poradę ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze raz (oglądnij screenshots w pierwszym wpisie): sprawdzam używany ssd -jeden!-na Disk Manager:  pokazuje Disk 1 Removable (A) No Media; i pod spodem osobny Disk 2  Basic  476.94GB  On Line. I pokazuje dwie partycje: 5 MB Fat  Healthy  (EFI System Partition), i New Volume  476.94GB NTFS   (Healthy, Active Primary Partition).

Jak połączyć te dwa "dyski" (czy muszą być połączone?) żeby móc zainstalować z Downloads system operacjny (ISO) np. Linux, przy pomocy Rufus.

Sprawdziłem na PC i trzech(!) laptopach - wszystkie pokazują to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może problem polega na tym ze jesteśmy w dwóch różnych Galaktykach i z stąd problem w komunikacji ?

o ile dysk jest sprawny , poproszę o obrazek co pokazuje ,crystal disk info :

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/crystaldiskinfo/ 

napisałem wyraźnie co trzeba zrobić , jak nie potrafisz posługiwać sie instalatorem Windowsa to zanieś sprzęt do sklepu/serwisu co sie tym tematem zajmują, zakładam że ograną temat ale nie za darmola ...

skoro masz problem z usunięciem partycji, to Linux poradzi sobie bez problemu np.

Linux mint , szata graficzna jak w Windowsie i można uruchomić z pendrajwa nie trzeba nic instalować, a pena przygotujesz za pomocą Rufusa 

https://linuxmint.com/edition.php?id=319

jak sie uruchomi to start- to odszukaj na liście-  Disk jak zostanie odczytany posiadany przez Ciebie nośnik to po kolei usuwasz partycje nie ma znaczenie czy od prawej czy lewej strony  

tak to wygląda 

MBR.thumb.jpg.c24ccd3b20a05f50b20dcbf631b67264.jpg

i jeszcze jedno Rufus nie jest od instalacji systemy na dysku , Tylko od przygotowanie nośnika np. pendrajwa z instalatorem systemu, rozumiesz jaka to jest różnica ?  czy wyszedłeś sobie z założenia ze za pomocą Rufusa instalniesz sobie system na dysku ? GL , xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba faktycznie żyjemy w innych galaktykach (ja po drugiej stronie Atlantyku...).

podsyłam screenshot z CrystalDisk - to jest ten dysk na który nie moge załadować OS, bo w diskmgmt pokazuje dwa dyski, jeden "No Media". A dalej dwa zdjęcia na dowód, że przez Rufusa można zainstalować OS na zewnętrznym SSD, z file ISO z  Downloads. Użyłem stary, mały niepotrzebny dysk.

image.thumb.png.62ec85a3189cb28d4c00f662ca29f1ad.png

Crystal.JPG

ruf Mint.JPG

Rufus.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi