Skocz do zawartości
Royalck

AMD Ryzen 7 7800X3D pokazuje 4 rdzenie i 8 wątków

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam:

7800x3d

Msi mag tomahowk b650 wifi

Lexar ares 6000 cl 30

3060ti

Endorphy 750w gold fm5

pytanie czemu pokazuje mi że mam 4 rdzenie jak powinienem mieć ich 8 i 16 wątków tak jakby połowe mniej coś zmienic w biosie?

Bez tytułu.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

ale wypas , może dostałeś białego kruka , lub zakup z jakiegoś sklepu w Bangladeszu , xD 

czy próbowałeś w biosie włączyć opcje przywróć ustawienia domyślnie , lub zworką , clear cmos ?    

a Menedżer zadań zakładka - wydajność , co pokazuje ?     

w biosie Ty nic nie kombinował , a najnowszy bios wgrany , ale nawet na starszym biosie po właściwym wykryciu CPU powinien pokazywać go poprawnie.  

a cpu-z to mógł byś użyć najnowszego 

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/testowanie-i-diagnostyka/cpu-z/

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta wersja CPU-Z nie jest aż tak stara, żeby 7800x3d źle wykrywać.

Znalazłem taki problem na reddit:

7800x3d_4_cores

tam pomogła instalacja Ryzen Master.

Możliwy był po prostu BUG i Rysen Master go zniwelował, a potem, nawet po deinstalacji, wszystko działało już poprawnie z 8/16.

Reset BIOSU, czy to zworką, czy baterią, to w takich sytuacjach, pierwszy krok w diagnostyce problemu.

Edytowane przez pitol321
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie ❤️😄 jakby ktoś mial taki problem nie pobierajcie chipsetu od msi -,-

wszedlem na amd i tam pobralem dzieki wielkie jeszcze raz 🙂 

Bez tytułu.png

jeszcze jedno pytanie w tej płycie kości ram to slot 2/4 czy 1/3 chodzi mi o dual chanel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi