Ookami88 Opublikowano Niedziela o 01:06 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 01:06 Witam. Jestem w trakcie składania nowego komputera gamingowego, ale nie wybrałem jeszcze karty graficznej. Słyszałem o premierze nowych kart AMD, więc postanowiłem zaczekać na opinie. Teraz mam dylemat. Cały zestaw komputerowy przygotowałem pod wymienioną kartę AMD Radeon RX 7900 XT 20GB, którą zamierzałem początkowo kupić, ale atrakcyjne wydają się nowe RX 9070, mimo że są trochę droższe. Tak w skrócie, procesor nowego komputera to Ryzen 7 9800X3D, zasilacz 850W. Będę wdzięczny za pomoc w wyborze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregory_portman Opublikowano Niedziela o 07:08 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 07:08 (edytowane) 6 godzin temu, Ookami88 napisał(a): Witam. Jestem w trakcie składania nowego komputera gamingowego, ale nie wybrałem jeszcze karty graficznej. Słyszałem o premierze nowych kart AMD, więc postanowiłem zaczekać na opinie. Teraz mam dylemat. Cały zestaw komputerowy przygotowałem pod wymienioną kartę AMD Radeon RX 7900 XT 20GB, którą zamierzałem początkowo kupić, ale atrakcyjne wydają się nowe RX 9070, mimo że są trochę droższe. Tak w skrócie, procesor nowego komputera to Ryzen 7 9800X3D, zasilacz 850W. Będę wdzięczny za pomoc w wyborze. 5% różnicy w wydajności, nowsza karta ma lepsze RT jeśli Ci na tym zależy, lepsze upscalery. Osobiście szedłbym w nową generację w jak najlepszej wersji czyli np od Szafira. Kwestia zasobności portfela. Według mnie dopłata do nowej generacji jest uzasadniona jedynie lepszym wykorzystaniem nowych ficzerów. Z drugiej strony jeśli dorwiesz taniej dobrą wersje starszej generacji, to też biedy nie będzie:) Rozważasz również NV? Edytowane Niedziela o 07:08 przez gregory_portman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Niedziela o 08:04 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 08:04 (edytowane) Tylko komp do gier? Jaka rozdzielczość/monitor? Podaj też resztę podzespołów Edytowane Niedziela o 08:08 przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ookami88 Opublikowano Niedziela o 09:21 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 09:21 Godzinę temu, axsin302 napisał(a): Tylko komp do gier? Jaka rozdzielczość/monitor? Podaj też resztę podzespołów Tylko do gier. Monitor rozdzielczość 1920x1080 (obecnie) 2715x1527 (max, wzięte z Ustawień Ekranu) - G-Master GE2288HS 27" Procesor: AMD Ryzen 7 9800X3D AM5 Płyta główna: Gigabyte B650 EAGLE AX RAM: GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER Pamięć: Patriot 4TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Viper VP4300 Lite (planowana) Chłodzenie: Arctic Freezer 36 Black Zasilanie: Seasonic FOCUS GX-850 v4 ATX 3.1 PCIe 5.1 Black 80Plus Gold 850W (planowane) Obudowa: Silver Monkey X Chest TGM (planowana) Rzeczy oznaczone 'planowane' są jeszcze nie kupione. Zasilacz i kartę graficzną chcę wziąć razem, w końcu KG jest tutaj głównym pożeraczem energii, i to ona decyduje jakie zasilanie powinno być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Niedziela o 09:46 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 09:46 24 minuty temu, Ookami88 napisał(a): Pamięć: Patriot 4TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Viper VP4300 Lite (planowana) zamień na lexar bo pewnie dostaniesz qlc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ookami88 Opublikowano Niedziela o 10:16 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 10:16 29 minut temu, karro napisał(a): zamień na lexar bo pewnie dostaniesz qlc Np taki: https://www.x-kom.pl/p/1197069-dysk-ssd-lexar-4tb-m2-pcie-gen4-nvme-nm790-heatsink.html ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Niedziela o 10:25 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 10:25 Jak masz na płycie to bez radiatora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Niedziela o 10:38 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 10:38 rozbij dyski na dwa tak jest zdecydowanie łatwiej wybrał bym 9070 FSR 4 jest dużo lepsze jakościowo i nie odbiega od Nvidi ( akurat moja karta z tej serii trafiła się wadliwa i odesłałem ale sprawdziłem i byłem zaskoczony jakością obrazu, niedługo jak sytuacja dostępności się rozjaśni powstaną testy na ten temat) a karty swoją ceną wyglądają tak samo, zmniejszany jest też popyt na energię chodź do takiej konfiguracji warto dołożyć do 9070 xt :np kosztem dysku i zasilacza który nie potrzebuje tych rozwiązań a jest to myśl przyszłościowa https://www.krsystem.pl/gigabyte_rx_9070_gaming_oc_16gb_gddr6_256bit_dphdmi-item-77750.html?64336&ceneo_cid=3524ff90-1e09-66b3-b221-6f767602cb2c https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-aorus-radeon-rx-9070-xt-elite-16gb-gddr6-gv-r9070xtaorus-e-16gd-14731776/?gad_source=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...