Skocz do zawartości
stargate

Mini PC jako wół roboczy, nie do grania

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio spodobały mi się mini PC z mobilnymi prockami.
Rozglądam się za czymś takim jako następcą mojego, już trochę leciwego laptopa.
Ma to służyć do pracy analityka/projektanta/programisty systemów biznesowych, bazodanowych itp.
Moje wymagania z grubsza są takie:

1. Procesor AMD mobilny (HS,HX?) 8-16 core Zen 4-5 normalnych (nie "C").
2. RAM minimum 64, lepiej 96, a może nawet jak fabryka da, to 128GB.
3. Grafika wyłącznie zintegrowana, karta nawet opcjonalnie nie jest i nigdy nie będzie potrzebna.
4. Jakieś złącze M2 PCIe 4 lub 5.
5. Żadnej OEM-owej windy, Linux ma na tym śmigać, więc wskazane, aby producent gwarantował zgodność z jakimś Ubuntu albo RHEL-em.

Trochę szukałem, ale to co znalazłem, to zwykle albo procek z AI i rdzeniami "C", albo lutowane 32GB RAM-u, albo niepewna obsługa >64GB.

Będę wdzięczny za polecenie i wskazanie kilku(?) linków, gdzie coś takiego znajdę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka
Nie wiem czy to dobry wybór ale ja ostatnio kupiłem minisforum 795s7 z ryzenem 7945HX 16c 32t. Z tym że dysk trzeba było dokupić i ram i kartę wifi jak potrzebujesz. Więc procek raczej by Ci podpasował, ram to już od Ciebie będzie zależeć. O ile dobrze pamiętam tam jest radeon 610M ale też grafiki nie potrzebuje więc ujdzie. 2x M2 jest tam dostępne.
Rzuć sobie okiem:
https://www.amazon.pl/dp/B0DQ91PDC5?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title 

Daj znać jakbyś potrzebował coś konkretnego sprawdzić to mogę podesłać zrzuty ekranu jak to chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki turbogawron!

Szczerze mówiąc spodziewałem się wysypu linków do dziesiątek producentów/sklepów, a tu okazuje się że niewiele takiego sprzętu jest dostępne... ☹️

Teraz jestem już coraz bliżej decyzji o zakupie właśnie tego cosia.

Pytanie mam tylko jedno, mianowicie jak z temperaturą i chłodzeniem, znaczy się czy się grzeje i czy hałasuje pod obciążeniem.

Z góry dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klamka zapadła, kobyłka u płotu czy jakoś tak...

Kupiłem na Amazonie MINISFORUM 795S7

A do tego:

2x32GB Kingston Fury Impact SODIMM

Kingston Fury Renegade M.2 PCIe4x4 2TB

Edytowane przez stargate

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze zapomniałem wspomnieć jak chcesz wifi to kup sobie dodatkową kartę i anteny bo w zestawie tego nie ma. Osobiście kupiłem byle jaką laptopową w środku jest tam ramka do przykręcenia tej karty i do montażu kabelków do anten. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, turbogawron napisał(a):

A jeszcze zapomniałem wspomnieć jak chcesz wifi [...ciach...]

Wifi na stacjonarce przy 1Gbps sieci i 1Gbps internecie, to jak kula u nogi, gdy z szybkich źródeł jestem w stanie wysycić sieć w 99%.

Natomiest nadal ciekawi mnie, czego mogę się spodziewać w kwestii temperatury i hałasu wentylatorów, napisz proszę, jakie są Twoje wrażenia i opinia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa to jak po kablu chesz to mam dobrą wiadomośc tam jest gniazdo ethernet 2.5 Gbps.
A propos hałasu to generalnie jak czytałem po reddicie to ludzie dosyć niby mocno narzekali i podmieniali stockowy wentylator na Noctua A9 czy coś takiego. Jeśli chodzi o mnie to jak bawiłem się kompilacją kernela czy tensorflowa to jakoś specjalnie mi to nie przeszkadzało. Szczerze mówiąc bardziej auta z zewnątrz mi przeszkadzają niż ten wentylator.

Propos samych wrażeń to bardzo dobre mam jakby nie było to skok z i7700hq na Ryzen 9 7945HX więc ostatnie czym się przejmuje to hałas.
A bo pytałeś o temperatury pod obciążeniem nie sprawdzałem ale w iddle jakies max 33 stopnie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi