Skocz do zawartości
Takatsuki

Dysk Kingston KC3000 wykorzystuje połowę prędkości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupiłem nowy dysk, ale z jakiegoś powodu nie wykorzystuje pełnej prędkości, początkowo pomyślałem, chyba słoty pomyliłem, ale w programie sprawdziłem i slot jest właściwy, więc nie wiem w czym tkwi źródło problemu.

Zrzut ekranu 2025-03-24 131419.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Takatsuki napisał(a):

ale z jakiegoś powodu nie wykorzystuje pełnej prędkości

Juz na oko widac ze dysk nie jest podlaczony do zlacza PCIE 4.0 tylko najpewniej 3.0

Plyta glowna cie ogranicza zapewne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk leci na 2 liniach PCIe stąd x2 w trybie transferu

image.png.3576b0dfef0f207274cb9688024628f0.png

Dysk walnięty, źle osadzony, zabrudzone piny, albo akurat te piny pod prockiem nie stykają

Edytowane przez anqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, zakk87 napisał(a):

jaka płyta? jaka grafika? jaki cpu?

Gigabyte B660 GAMING X DDR4, rtx 4080, i7 12700f

Godzinę temu, rafa napisał(a):

Juz na oko widac ze dysk nie jest podlaczony do zlacza PCIE 4.0 tylko najpewniej 3.0

Plyta glowna cie ogranicza zapewne

Nie możliwe, bo płyta główna ma 2 tego typu złącza, a oba dyski są obok siebie, tak jak te złącza, nie byłem pewien wcześniej, bo drugi ssd jest starszej generacji, więc było mi obojętne, który to będzie slot, miałem wątpliwości, jak zobaczyłem te transfery, ale sprawdziłem w budzie i jest prawidłowo podpięty.

24 minuty temu, anqu napisał(a):

Dysk leci na 2 liniach PCIe stąd x2 w trybie transferu

image.png.3576b0dfef0f207274cb9688024628f0.png

Dysk walnięty, źle osadzony, zabrudzone piny, albo akurat te piny pod prockiem nie stykają

Na stronie producenta widnieje właśnie takie oznaczenie, więc dziwne jakby to był problem, dlatego też dałem screena, że jest niby dobrze, a to co pisze na stronie producenci na temat tych złącz, to wygląda tak.

CPU

1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2260/2280/22110 PCIe 4.0 x4/x2 SSD support) (M2A_CPU)

Chipset

1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2260/2280/22110 PCIe 4.0 x4/x2 SSD support) (M2P_SB)

1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2260/2280/22110 PCIe 3.0 x4/x2 SSD support) (M2M_SB)

Trzecie złącze jest na końcu i nie używane, a te oznaczenie o którym wspominasz, według producenta prawidłowe PCIe 4.0 x4/x2 SSD

Edytowane przez Takatsuki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, anqu napisał(a):

A na ilu liniach myślisz że będzie leciał z max prędkością? x2 czy x4?

Ale co to zmienia, jeśli działa, jak działa i jak mam te linie zmienić? 😄 Nie wiem jak dyski m2 działają, pisze że złącze pci 4 i to chyba powinna być kluczowa informacja, chyba ze jest tak, iż są te złącza, ale różne typ pci 4 o czym nie wiem, ale to by tylko wyjaśniało problem, jeśli nie da się z tym nic zrobić 🙂

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozpiska szybkości PCie

image.png.ea7113a81dcc04f2702d6bff131bfc4e.png

PCIe 4.0 x4 - 7.8 GB/s

PCIe 4.0 x2 - 3.9 GB/s

Coś jest nie tak z dyskiem lub złączem na płycie, ostatecznie piny pod prockiem odpowiadające za te 2 brakujące linie nie stykają

weź wyciągnij dysk ze złącza przeczyść piny alkoholem nie to wsadź w inne złącze m.2

Edytowane przez anqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, anqu napisał(a):

rozpiska szybkości PCie

image.png.ea7113a81dcc04f2702d6bff131bfc4e.png

PCIe 4.0 x4 - 7.8 GB/s

PCIe 4.0 x2 - 3.9 GB/s

Coś jest nie tak z dyskiem lub złączem na płycie, ostatecznie piny pod prockiem odpowiadające za te 2 brakujące linie nie stykają

Najwyżej zobaczę drugi slot, jeśli będzie tak samo, to sprawdzę procesor, a i tak planowałem wymieć pastę, to od razu sprawdzę czy coś tam jest nie tak z jakimiś pinami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz slot m.2 bezpośrednio do CPU i jeśli na nim jest taki problem to mogą być piny pod prockiem.

Pozostałe sloty idą chipsetu jeśli na nich też jest x2 to dysk jest walnięty albo ma zabrudzone piny dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, anqu napisał(a):

Masz slot m.2 bezpośrednio do CPU i jeśli na nim jest taki problem to mogą być piny pod prockiem.

Pozostałe sloty idą chipsetu jeśli na nich też jest x2 to dysk jest walnięty albo ma zabrudzone piny dysk.

Akurat jest ten pod cpu, więc jeśli jakieś piny wykrzywione, to wyprostuje pęsetą, jeśli na m2 w drugim slocie będzie ten sam problem, to wtedy będzie pewne, że wina leży po stronie dysku.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi