Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, potrzebuję pomocy i porady. 

Mam bardzo leciwy zestaw głośników 5.1 wraz z subwoofe'rem od Creative, dokładnie to Inspire P5800 (tak każdy powie, że to szmelc i może macie rację) od lat na tym zestawie siedzę i mi z tym dobrze. Jakiś czas temu zrobiłem upgrade kompa, a w zasadzie to pełną wymianę (bo obudowa tylko została z poprzedniego i dyski) i okazało się, że obecna płyta główna ASRock x570 Pro 4 nie obsługuje zestawu 5.1 tylko 2.1 (nie zwróciłem na to uwagi przy wyborze płyty głównej), w każdym bądź razie, doinwestowałem 100zł i kupiłem wewnętrzną kartę dźwiękową SB Audigy 5/Rx i wszystko było dobrze. (zmianę sprzętu robiłem ok 2 lat temu, a od mniej więcej 6 miesięcy bujam się z tym problemem)  Niestety od jakiegoś czasu zaczęły się dziać cyrki. Mianowicie - dzieje się tak, że zestaw 5.1 zaczyna pracować jako zestaw kwadrofoniczny - zarówno subwoofer jak i tylne oba satelity, dźwięk z nich jest wydawany przez głośniki przednie i centralny. Nie pomaga konfigurowanie i ręczne ustawianie na 5.1 - nic to nie daje. Jedyna rada to pełne odinstalowanie sterowników - restart kompa i: albo Windows instaluje domyślnie przez siebie wyszukany sterownik i wtedy działa przez 1 max 3 uruchomienia kompa, następnie sytuacja wraca do tego co było. Albo instaluję dedykowany sterownik do karty dźwiękowej ze strony producenta - i tez to przynosi efekt na max 2 - 3 dni, po czym sytuacja dzieje się taka sama. System u mnie to oczywiście W11. Da się z tym żyć ale to wkurzające jak chcę się skorzystać z pełnego wymiaru 5.1 i aby to zrobić za każdym razem trzeba 15 - 20min poświecić na grzebanie w usuwaniu sterów i ich instalację na nowo. Byłby w stanie mi ktoś pomóc? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrukcji do tej płyty jest napisane, że zintegrowane audio obsługuje nawet 7.1. Wystarczy odpowiednia konfiguracja tylnych wyjść. Poczytaj stronę 9 i 10 instrukcji (str 15 i 16 z pdf).

(tak tylko piszę, jeśli nie uda Ci się rozwiązać problemu ze sterownikami Creative)

https://www.asrock.com.tw/MB/AMD/X570 Pro4/index.pl.asp#Manual

https://download.asrock.com/Manual/X570 Pro4.pdf

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja siedzę nadal na Creative Soundblaster X-Fi Titanium, od wielu lat używam tylko modowanych sterowników od Daniel_k

Tutaj link do jego bloga i zbioru Support Packów:

Daniel_K's Official Blog

Twoja karta SB Audigy 5/Rx, też jest objęta w Audigy Support Pack 8.1

Sprawdź, czy modowane stery pomogą.

Edytowane przez pitol321
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, więc tak 😅

Kyle , wymontowałem, kartę dźwiękową i podłączyłem zestaw 5.1 pod gniazda z płyty głównej i faktycznie... Masz rację - płyta pomimo tylko 3 gniazd obsługuje system 5.1

pitol321 - dzięki pobrałem te sterowniki - aczkolwiek jeszcze ich nie używałem, w wolnej chwili się pobawię...

Ogólnie znalazłem chyba przyczynę i rozwiązanie problemu. Około pół roku temu robiłem aktualizacje biosu i... zapomniałem, że domyślnie w biosie wyłączyłem kartę dźwiękową płyty głównej, a po aktualizacji biosu zostały przywrócone ustawienia fabryczne, bo musiałem wszystko ustawiać a zapomniałem najwyraźniej o karcie dźwiękowej. Aktualnie porobiłem testy - gdy w biosie wyłączę Realteka, karta działa normalnie - znaczy kilkanaście razy restartowałem kompa i dźwięk był za każdym razem w pełnym 5.1 . Widzę, tez różnicę miedzy Realtekiem a SB.

Realtek - obsługuje 5.1, np w foobar po skonfigurowaniu pluginów odtwarza w systemie 5.1, natomiast YT z przeglądarki albo Spotify działa w systemie 2.1, gry i wszelkie aplikacje które obsługują 5.1 również po uruchomieniu działają w tym systemie.

W przypadku karty SB - widzę, że gdy ją się ustawi na 5.1 - to ona z automatu i YT i Spotify odtwarza w pełnym 5.1 

Dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi