Bronson Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca Cześć, potrzebuję pomocy i porady. Mam bardzo leciwy zestaw głośników 5.1 wraz z subwoofe'rem od Creative, dokładnie to Inspire P5800 (tak każdy powie, że to szmelc i może macie rację) od lat na tym zestawie siedzę i mi z tym dobrze. Jakiś czas temu zrobiłem upgrade kompa, a w zasadzie to pełną wymianę (bo obudowa tylko została z poprzedniego i dyski) i okazało się, że obecna płyta główna ASRock x570 Pro 4 nie obsługuje zestawu 5.1 tylko 2.1 (nie zwróciłem na to uwagi przy wyborze płyty głównej), w każdym bądź razie, doinwestowałem 100zł i kupiłem wewnętrzną kartę dźwiękową SB Audigy 5/Rx i wszystko było dobrze. (zmianę sprzętu robiłem ok 2 lat temu, a od mniej więcej 6 miesięcy bujam się z tym problemem) Niestety od jakiegoś czasu zaczęły się dziać cyrki. Mianowicie - dzieje się tak, że zestaw 5.1 zaczyna pracować jako zestaw kwadrofoniczny - zarówno subwoofer jak i tylne oba satelity, dźwięk z nich jest wydawany przez głośniki przednie i centralny. Nie pomaga konfigurowanie i ręczne ustawianie na 5.1 - nic to nie daje. Jedyna rada to pełne odinstalowanie sterowników - restart kompa i: albo Windows instaluje domyślnie przez siebie wyszukany sterownik i wtedy działa przez 1 max 3 uruchomienia kompa, następnie sytuacja wraca do tego co było. Albo instaluję dedykowany sterownik do karty dźwiękowej ze strony producenta - i tez to przynosi efekt na max 2 - 3 dni, po czym sytuacja dzieje się taka sama. System u mnie to oczywiście W11. Da się z tym żyć ale to wkurzające jak chcę się skorzystać z pełnego wymiaru 5.1 i aby to zrobić za każdym razem trzeba 15 - 20min poświecić na grzebanie w usuwaniu sterów i ich instalację na nowo. Byłby w stanie mi ktoś pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca (edytowane) W instrukcji do tej płyty jest napisane, że zintegrowane audio obsługuje nawet 7.1. Wystarczy odpowiednia konfiguracja tylnych wyjść. Poczytaj stronę 9 i 10 instrukcji (str 15 i 16 z pdf). (tak tylko piszę, jeśli nie uda Ci się rozwiązać problemu ze sterownikami Creative) https://www.asrock.com.tw/MB/AMD/X570 Pro4/index.pl.asp#Manual https://download.asrock.com/Manual/X570 Pro4.pdf Edytowane 28 Marca przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca (edytowane) Ja siedzę nadal na Creative Soundblaster X-Fi Titanium, od wielu lat używam tylko modowanych sterowników od Daniel_k Tutaj link do jego bloga i zbioru Support Packów: Daniel_K's Official Blog Twoja karta SB Audigy 5/Rx, też jest objęta w Audigy Support Pack 8.1 Sprawdź, czy modowane stery pomogą. Edytowane 28 Marca przez pitol321 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronson Opublikowano Sobota o 16:39 Zgłoś Opublikowano Sobota o 16:39 Ok, więc tak 😅 Kyle , wymontowałem, kartę dźwiękową i podłączyłem zestaw 5.1 pod gniazda z płyty głównej i faktycznie... Masz rację - płyta pomimo tylko 3 gniazd obsługuje system 5.1 pitol321 - dzięki pobrałem te sterowniki - aczkolwiek jeszcze ich nie używałem, w wolnej chwili się pobawię... Ogólnie znalazłem chyba przyczynę i rozwiązanie problemu. Około pół roku temu robiłem aktualizacje biosu i... zapomniałem, że domyślnie w biosie wyłączyłem kartę dźwiękową płyty głównej, a po aktualizacji biosu zostały przywrócone ustawienia fabryczne, bo musiałem wszystko ustawiać a zapomniałem najwyraźniej o karcie dźwiękowej. Aktualnie porobiłem testy - gdy w biosie wyłączę Realteka, karta działa normalnie - znaczy kilkanaście razy restartowałem kompa i dźwięk był za każdym razem w pełnym 5.1 . Widzę, tez różnicę miedzy Realtekiem a SB. Realtek - obsługuje 5.1, np w foobar po skonfigurowaniu pluginów odtwarza w systemie 5.1, natomiast YT z przeglądarki albo Spotify działa w systemie 2.1, gry i wszelkie aplikacje które obsługują 5.1 również po uruchomieniu działają w tym systemie. W przypadku karty SB - widzę, że gdy ją się ustawi na 5.1 - to ona z automatu i YT i Spotify odtwarza w pełnym 5.1 Dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...