tojebiuk Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca Cześć. Noszę się z zamiarem kupna optymalnego komputera do gier do 7000zł. Ostatni PC kupowałem 10 lat temu, więc nie znam obecnego świata gier, poza D2R i POE2. Chciałbym zakupić wszystkie części w jednym miejscu, z opcją montażu i sprawdzenia. Zdecydowałem się na składanie w krsystem, bo mają niezłą cenę na 9070XT model Pure (grafika z normalnymi złączami, względnie mała, z PTM7950 i zbiera dobre recenzje). Wstępnie złożyłem coś takiego: https://www.krsystem.pl/kp-TeW2QSP2l Obecnie widzę, że nie ma chłodzenia CPU, które wybrałem. Można prosić o jakąś alternatywę z powyższego sklepu? Może coś jeszcze warto zmienić? Na Proline znalazłem już gotowy zestaw: https://proline.pl/zenpc-gaming-amd-ryzen-5-7500f-rtx5070ti-1tb-32gb-z3-p8125118 Który z nich wypada lepiej? Warto dopłacić te 400 zł do komputera z 5070Ti? Może warto poczekać z tydzień/dwa, a ceny 9070XT i 5070Ti trochę się unormują? Co do monitora, przy tej grafice chciałbym mieć coś w 4K. Zamówiłem ten (był w promocji za 1449zł): https://www.x-kom.pl/p/1188527-monitor-led-27-265-284-asus-rog-swift-pg27uqr.html Odległość wzroku od ekranu to około 70-80cm. 27 cali nie będzie za mało? Dziękuję za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca Zdecydowanie gotowiec z 5070 TI. Lepszy zasilacz i obudowa, 5070 TI też lepsza opcja jak 9070XT, w tej cenie tylko brać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca Gigabyte i jego wentylatory pozostawiają wiele do życzenia. Szczególnie system start/stop jest dziwny i słyszalny. Dadakowo sporo zwrotów bo cewki grają niemiłosiernie. Ventus i Shadow ( msi zmieniła nazwę tylko po aby się nie kojarzył źle ale to Ventus tylko pomalowany na czarno). Inno3D wersja 3x jakoś daje rade ~1800rpm daje rade schłodzić i wytrzymać ma jednak zablokowany potencjał OC 100%na zasiłce. Znowu nie ma co przesadzać bo producenci, wszyscy się sprzedali i zrobili wałek. Nawet najdroższe modele 5070 ti nie są królami kultury pracy. Jakbyś brał od nich to warto na wstępie zaznaczyć żeby gdyby się trafiła bardzo hałaśliwa to będziesz chciał wymieniać. Od taka moja rada, reszta ołkej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca 6 minut temu, tojebiuk napisał(a): Obecnie widzę, że nie ma chłodzenia CPU, które wybrałem. Można prosić o jakąś alternatywę z powyższego sklepu? https://www.krsystem.pl/jonsbo_cr3000_chlodzenie_cpu_z_podwojna_wieza_argb__2x_120_mm_-item-75094.html dual tower za 150zł. jak dla mnie wygląda dobrze. W tym przedziale cenowym, szedłbym raczej Ryzena 7700. Można trochę zaoszczędzić na dysku. https://www.krsystem.pl/lexar_ssd_nm710_1tb_nvme_m.2_2280_50004500mbs-item-69842.html Do tego weź jakąś obudowę z wentylatorami. 12 minut temu, tojebiuk napisał(a): https://proline.pl/zenpc-gaming-amd-ryzen-5-7500f-rtx5070ti-1tb-32gb-z3-p8125118 Części ok, ale słaba obudowa według mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca 5 minut temu, vries napisał(a): Części ok, ale słaba obudowa według mnie Pod jakim względem? W stosunku do wersji Mesh to jest kilka stopni różnicy w temperaturach, cztery dobre śmigła w standardzie sporo miejsca bo na top wchodzi Arctic Freezer 360 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca (edytowane) 2 godziny temu, axsin302 napisał(a): Gigabyte i jego wentylatory pozostawiają wiele do życzenia. Szczególnie system start/stop jest dziwny i słyszalny. Dadakowo sporo zwrotów bo cewki grają niemiłosiernie. Co do systemu Start-Stop, to i tak jestem zdania, że producenci powinni dać jakiś przełącznik, do wyłączenia tego. Zarówno w Gigabyte jak i ASUS muszę używać oprogramowania by deaktywować ten Start-Stop. 4 godziny temu, tojebiuk napisał(a): Co do monitora, przy tej grafice chciałbym mieć coś w 4K. Zamówiłem ten (był w promocji za 1449zł): https://www.x-kom.pl/p/1188527-monitor-led-27-265-284-asus-rog-swift-pg27uqr.html Odległość wzroku od ekranu to około 70-80cm. 27 cali nie będzie za mało? Do gier i czytania powinno być OK. Tylko do filmów obawiam się, że 27" będzie mało (mają czarne pasy na dole i górze, więc ogromna część powierzchni ekranu jest nieaktywna ... więc aktywny obraz jest stosunkowo mały. Sam mam monitor 16:9 31,5" i spokojnie wystarczyłby mi mniejszy typu 16:9 26,5" do wszystkiego poza filmami 2,35:1. ps. w dzisiejszych czasach, to bym raczej kierował się w stronę OLED z powodu czerni - można kupić za na prawdę fajne pieniądze 27" 2560x1440, 34" 3440x1440, natomiast do 3840x2160 już potrzeba 4 kPLN. Z drugiej strony tanio kupiłeś tego LCD, więc posiedź na nim trochę, a za jakiś czas, jak na rynku będą tańsze 4K OLED, to sobie zmienisz. Edytowane 29 Marca przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tojebiuk Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca Dziękuję za odpowiedzi. Też mi się tak wydawało, że gotowiec jest nieźle wyceniony. Ale zwykle na forum dominują jednak własne konfiguracje - nikt nie poleca gotowców :D. Czy warto poczekać jeszcze tydzień - dwa w oczekiwaniu, że uda się coś korzystniej kupić? W kwestii monitora, czy znajdę coś ciekawszego w wymiarze 27-32 cale z 4K? 3 godziny temu, axsin302 napisał(a): Jakbyś brał od nich to warto na wstępie zaznaczyć żeby gdyby się trafiła bardzo hałaśliwa to będziesz chciał wymieniać. Od taka moja rada, reszta ołkej Dziękuję za poradę, dodam taką adnotację przed zamówieniem 🙂 2 godziny temu, vries napisał(a): https://www.krsystem.pl/jonsbo_cr3000_chlodzenie_cpu_z_podwojna_wieza_argb__2x_120_mm_-item-75094.html dual tower za 150zł. jak dla mnie wygląda dobrze. W tym przedziale cenowym, szedłbym raczej Ryzena 7700. Można trochę zaoszczędzić na dysku. https://www.krsystem.pl/lexar_ssd_nm710_1tb_nvme_m.2_2280_50004500mbs-item-69842.html Do tego weź jakąś obudowę z wentylatorami. Części ok, ale słaba obudowa według mnie. Dużo zyskałbym na tym Ryzenie? W zestawach z Proline prawdopodobnie nie można podmieniać podzespołów, więc chyba musi zostać ten 7500F. A widzę też, że samodzielne składanie w moim przypadku się nie opłaca. 1 godzinę temu, Kyle napisał(a): Do gier i czytania powinno być OK. Tylko do filmów obawiam się, że 27" będzie mało (mają czarne pasy na dole i górze, więc ogromna część powierzchni ekranu jest nieaktywna ... więc aktywny obraz jest stosunkowo mały. Sam mam monitor 16:9 31,5" i spokojnie wystarczyłby mi mniejszy typu 16:9 26,5" do wszystkiego poza filmami 2,35:1. ps. w dzisiejszych czasach, to bym raczej kierował się w stronę OLED z powodu czerni - można kupić za na prawdę fajne pieniądze 27" 2560x1440, 34" 3440x1440, natomiast do 3840x2160 już potrzeba 4 kPLN. Z drugiej strony tanio kupiłeś tego LCD, więc posiedź na nim trochę, a za jakiś czas, jak na rynku będą tańsze 4K OLED, to sobie zmienisz. Monitor czeka w sklepie na odbiór, więc mam jeszcze szansę coś zmienić :). Filmów nie oglądam przy komputerze, także pół biedy. Zastanawiam się jaka jest optymalna wielkość ekranu przy odległości 70-80 cm. Z jednej strony takie 32 cale kuszą, ale obawiam się, będę musiał się wysilić aby ogarnąć cały obraz. Szukałem jeszcze mini-ledów, ale w wersji 4K praktycznie ich nie ma, albo kosztują znacznie powyżej mojego budżetu. Co do Oleda podobnie, za 4K trzeba dużo zapłacić. Chyba, że niepotrzebnie wbiłem sobie do głowy te 4k... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca 4K fajnie mieć, ale OLED może nawet jeszcze fajniej 😉 Monitor kupiłeś tanio, więc rozważ, czy na nim nie posiedzieć jakiś czas i nie kupić za np. 2-3 lata OLED (pewnie będą znacznie tańsze, szczególnie modele 4K, a może nawet sobie jakiś 32" 6K OLED kupisz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tojebiuk Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca Pewnie zostanie ten Asus. Chyba, że znajdę jakąś promkę na oleda 4K, to może ponownie naciągnę budżet :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca 7 godzin temu, Dikson napisał(a): W stosunku do wersji Mesh to jest kilka stopni różnicy w temperaturach, cztery dobre śmigła w standardzie sporo miejsca bo na top wchodzi Arctic Freezer 360 Parę stopni jak się użyje AIO i Arcticów na 1500rpm, które bynajmniej nie są ciche przy takie prędkości. Ale nie będę się jakoś mocno czepiać. 5 godzin temu, tojebiuk napisał(a): Dużo zyskałbym na tym Ryzenie? W zestawach z Proline prawdopodobnie nie można podmieniać podzespołów, więc chyba musi zostać ten 7500F. A widzę też, że samodzielne składanie w moim przypadku się nie opłaca. W rzeczywistości musiałbyś przekroczyć budżet i kupić droższy zestaw. Nie wiem, czy to taki super deal. Fakt faktem, jest tam obudowa z meshem i lepsze wentylatory (ARGB w wypadku Arctica to zupełnie inny model, a nie tylko świecące kolorki). Z drugiej strony 400zł to trochę dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca 8 godzin temu, Dikson napisał(a): W stosunku do wersji Mesh to jest kilka stopni różnicy w temperaturach, cztery dobre śmigła w standardzie sporo miejsca bo na top wchodzi Arctic Freezer 360 To zawsze jest parę stopni. Metodyka mi się nie podoba w tym teście, ale niech ci będzie. 6 godzin temu, tojebiuk napisał(a): Dużo zyskałbym na tym Ryzenie? W zestawach z Proline prawdopodobnie nie można podmieniać podzespołów, więc chyba musi zostać ten 7500F. A widzę też, że samodzielne składanie w moim przypadku się nie opłaca. Wchodzisz na YT i wpisujesz 7500f vs 7700 i masz porównania. Musiałbyś kupić zestaw 400zł droższy i nie wiem, czy to się aż tak opłaca. Fakt, obudowa ma mesh i lepsze wentylatory. Z drugiej strony 400zł to jednak trochę pieniędzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tojebiuk Opublikowano 30 Marca Zgłoś Opublikowano 30 Marca Dziękuję za kolejne odpowiedzi. Prawdopodobnie zostanie wybrany zestaw z 7500f. Na ten moment przeglądam monitory, ale zarówno oled jak i mini-led w 4K są chyba jeszcze za drogie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tojebiuk Opublikowano 30 Marca Zgłoś Opublikowano 30 Marca Myślę jeszcze nad takim monitorem na miniledzie: Odyssey G7 LS32BG750NP Ewentualnie: Legion Y34wz-30 Oba za jakieś 2500zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 30 Marca Zgłoś Opublikowano 30 Marca https://iiyama-sklep.pl/1149-580-monitory-gamingowe-g-master-red-eagle-monitor-iiyama-g-master-red-eagle-gcb3480wqsu-b1-34-zagiete-va-led-180hz-04ms-2xhdmi-2xdisplayport-hub-usb-freesync--4948570122257.html#/26-gwarancja-3_lata Na tego minileda szkoda hajsu już być cenowo tak blisko qled i nie dopłacić to zbrodnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tojebiuk Opublikowano 30 Marca Zgłoś Opublikowano 30 Marca Z jednej strony tak, ale mam dosyć jasny pokój, plus to, że obawiam się wypaleń. Często mam włączony komputer, który stoi w "bezruchu". Jeżeli chodzi o oled, to co można znaleźć w 4k w 27-34cale? Przeglądam sklepy i chyba jedyna opcja to: https://www.proshop.pl/Monitor/34-Dell-Alienware-AW3423DWF-3440x1440-WQHD-165Hz-Quantum-Dot-OLED-QD-OLED-USB-32-HUB-Curved/3139265 Może jeszcze jakiś inny model? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...