Skocz do zawartości
w1cek

PC do CS2 i mniej wymagających gier na AM5. Cena ok 3000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję złożyć komputer do gry w większości w mniej wymagające gry, najbardziej zależy mi na najwyższych FPSach w CS2. Nie planuję grania w wysokich rozdzielczościach, wyższych niż Full HD. Może trochę używania lokalnego AI, trochę produkcji muzyki, ale nic poza tym.

Myślałem o tym zestawie: https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-marzec-2025?page=0,6

Z tym, że planowałem GPU Radeon RX6700 XT.

Co myślicie? Zależy mi na jak najlepszym stosunku ceny do jakości.

Zalezy mi na komputerze, przy którym przez dłuższy czas nie będę musiał nic zmieniać. A nawet jeśli za jakiś czas będę chciał coś zmienić, to np. tylko 1 część, np. GPU lub CPU. Stad wybór AM5. 

Nie śpieszy mi się z zakupem, czy warto poczekać np. do końca tego roku, bo ceny spadną?

Które z podzespołów warto kupować używane, a które niekoniecznie? Chodzi mi głównie o to, żeby nie wtopić i nie kupić jakiegoś bubla. 

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, bo w temacie jestem zielony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo realnie odstaniesz więcej za te pieniądze, a na czym będzie to zestaw to juz druga sprawa liczy się chyba cena/wydajność. Kwocie 3000zł nie masz za dużego pola manewru. Jednak jak w każdym internetowym zakupie istnieje ryzyko i warto abyś miał możliwość spojrzenia na tego kompa. Chyba że sprzedający jest pewny siebie i przyjmie zwrot. 

Sama baza pod późniejszą rozbudowę może pochłonąć twoje zasoby. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal trochę nie rozumiem. Według artykułu podlinkowanego w pierwszym poście mogę spokojnie złożyć komputer na AM5 za ok. 3000zł. Mógłbyś wyjaśnić co masz na myśli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra to lecimy 

procek w porządku 7500f 

MSI PRO B650M-B - słaba sekcja tylko 88w na to kładziesz z procków dodatkowo PBO nie ruszamy, tylko 3 wentylatory do podłączenia to już trzeba jakiś split

16gb ramy no od biedy można, potem się dokupi 4 też wejdą ale 32 kosztuje 385zł 

zasilacz tutaj przyda się coś mocniejszego i lepszego jak chcesz wymieniać w przyszłości a z tym nie będzie co zrobić. 

lexar pod korek a teraz niezwykle łatwo zapełnić trochę mieli i lepiej dopłacić to pierwszego dysku pod windę trochę a tego dodać jako drugi na przykład ale z braku laku też wejdzie

spartan będzie się męczył i dopłacenie 30zł do 36 artica to taki prezent 

obudowa za 200zł też może być https://proline.pl/obudowa-do-komputera-zenpc-z1-mesh-glass-white-4x-p12-pwm-pst-p8119150  

co do karty w małym budżecie polecam ci jednak 4060 lub czekać na 5060 albo kupić sobie używkę. 

masz czas jak ci się nie spieszy ustaw sobie na telefonie elementy ( ceneo ) które cię interesują i powoli kupuj 

jak chcesz pod rozbudowę to płytę i zasilacz trochę lepszy a obudową niech będzie miała 360-370mm na karę + plus jakieś wentyl który nie mieli - to jednak kosztuje trochę więcej, dlatego polecam używkę. W Polsce sprzedaż na części jest dużo bardziej opłacalny dla ciebie kupującego to gorzej ale znowu w całości można trafić perełeczki 
w tych 3000 zł na używkach mógłbyś trafić setup 3080+5600x z resztą w średniej półki i myślę że to dobra oferta CS trochę lubi nowe AMD  ale jak mu dasz 12400-12600-14400 ++ to też będziesz zadowolony ja na swoim zestawie też giercue i jakoś się kręci. Jak chcesz to możesz mi podać na PW swoją miejscowość i ile możesz od niej odbić a ja w wolnej chwili przeczeszę trochę OLX czy aldrogo 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumiem, ze nie przeszkadza ci kupowanie z różnych miejsc.

HDV-m.2 - 520zł
ta pamięć nie wygląda tragicznie - https://vist.eu/pl/p/Lexar-Pamiec-DDR5-ARES-Gaming-32GB2x16GB6000MTs/345500?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=6e052139-0fd9-8298-fe8d-d2b27a169a69 - 310zł

7500f - 620zł

obudowa, to jakieś Fury Shobo - 175zł

Seasonic B12 BM-650 80Plus Bronze 650W - 280zł (proline). Aczkolwiek tu by się przydało wydać dużo więcej. Ewentualnie będziesz wymieniał przy rozbudowie. 

dysk Lexar 710 - 221zł

chłodzenie - Freezer 36 - 110zł

karta w sumie musi być używana, by się jako tako zmieścić w budżecie. Może to...

https://www.olx.pl/d/oferta/karta-graficzna-msi-rx-6700-xt-CID99-ID15aYm5.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi