bashiok Opublikowano 30 Marca Zgłoś Opublikowano 30 Marca (edytowane) Witam mam komputer: Model płyty głównej: ASRock B560M-HDV Nazwa procesora: Intel Core i5-11400 Producent modułu: 2xPatriot Memory 16GB DDR4 3600 Series Chipset graficzny: NVIDIA GeForce RTX 4060 Dysk SSD 500GB GoodRam Zasilacz Vero L3 500W (SPC265) Kiedyś grałem na gorszej Karcie graficznej i mniejszej ilości ramu ( z 2 lata temu ) i gierka raczej chodziła mi płynnie a jeśli nie to dawałem na minimalne i dało się grać a teraz na nowym dodatku to jakaś masakra. Jak gram raidy 30 osobowe to właściwie mam opóźnienia z pół sekundy i zwolnione tempo jak by gry. Jak mogę przetestować co nie daje rady i co trzeba wymienić ? Sprawdzałem HWInfo temperatury i wydają się ok, zrobiłem nawet reinstal gierki i windowsa bo tego nie robiłem z parę lat, ale to też nic nie dało. Ktoś ma jakiś pomysł ? Edytowane 3 Lipca przez bashiok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 30 Marca Zgłoś Opublikowano 30 Marca https://www.youtube.com/watch?v=6NNsb1l6nO8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano2333 Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia Sprawdzałeś czy nie jest to wina internetu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia sprawdz przy raidzie czy CPU siega Ci 100% na wszystkich rdzeniach - jesli tak to CPU bedzie wąskim gardłem ściagnij HW Info i daj znac jak taktowania przy raidzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bashiok Opublikowano 27 Czerwca Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca (edytowane) Wracam do tematu, nie miałem głowy do tego przysiąść wcześniej więc pytam teraz. Już się zastanawiam nad wymianą procesora na I5-14600k ale nie wiem czy to jednak nie ta grafika RTX 4060 jest za słaba. W załączniku logi z MSI Afterburner podczas gry w WoW'a podczas raidu, fpsy do 10~ mają zjazdy. Coś idzie wyczytać z tego logu ? Nie mogę dodać załącznika bo ma ponad 5mb.. więc link do Google Driva https://drive.google.com/file/d/1p_bOWS2ETaMFC6IEE_53DmEcygEQj-Yh/view?usp=sharing Edytowane 27 Czerwca przez bashiok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funi Opublikowano 27 Czerwca Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca Spróbuj na linuksie z pendriva bo to na pewno nie jest wina sprzętu imo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca Wstaw na upload zdjęć i daj linka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bashiok Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca Wersja zdjęciowa https://ibb.co/album/hFYTZC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca Ramu ci brakuje, nie myślałem że WoW aż tak mocno siorbie. Chyba że masz coś jeszcze odpalone w tle ? na dzień dzisiejszy zrobił bym tak, że zamówił https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-lexar-thor-ddr4-32gb-3600mhz?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=703080&utm_campaign=2025-06&utm_term=Pamieci-RAM&ceneo_spo=false&ceneo_cid=26d4d912-c1a0-9638-b21a-fc6980fcaca3 jeśli jest w twojej okolicy ten sklep abyś nie musiał się męczyć ze zwrotem bo jest duże prawdopodobieństwo że ten ram może nie pójść i trzeba będzie go zwrócić lub będą z nim problemy ze stabilnością. Dlatego zamawiamy i po testach zwrócimy jeśli pojawią się problemy (np: stacjonarnie bo szybciej ). Przed całym zabiegiem warto zrobić Upgrade biosu w twoim przypadku potrzebny pendrive w formacie Fat i plik ze strony już rozpakowany NP winrar https://www.asrock.com/MB/Intel/B560M-HDV/index.pl.asp#BIOS oczywiście możesz wejść na stronę producenta i sprawdzić wszystkie przetestowane i sprawdzone pamięci z tą pojemności ale różnie jest z dostępnością: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca ram - 100% CPU - 20-70% zazwyczaj niższa wartość pewnie podczas zmiany lokacji i wczytywania GPU - się nudzi 36% skoki oczywiście są ale nie dobija nawet do 90% klatek rzeczywiście masz dość mało i kompletnie nie da się w to grać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, axsin302 napisał(a): jeśli jest w twojej okolicy ten sklep abyś nie musiał się męczyć ze zwrotem bo jest duże prawdopodobieństwo że ten ram może nie pójść Każdy RAM OC może nie pójść (dla i5 11400 w trybie Gear1 wszystko powyżej 2933MT/s to jest OC). Natomiast jeśli te pamięci w trybie OC 3600 MT/s nie będą chodzić w pełni poprawnie, to można obniżyć manualnie taktowanie (na np. 3400 MT/s, czy ile tam będzie trzeba, dla uzyskania stabilności). Edytowane 28 Czerwca przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca inna sprawą jest to, że co prawda w początkowej lokacji ale wow na maxa pobrał mi 12650 MB ramu może warto uporządkować windwosa, pozamykać przeglądarki, przenieść komunikator na telefon, usunąć cclanery, Avasty, pandy inne pogramy które zabierają RAM w11 https://www.youtube.com/watch?v=6_u3WKiG-OE w10 https://www.youtube.com/watch?v=yX6Ma8R8m4k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bashiok Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) A tak zapomniałem dodać, że jeśli chodzi o ramy też tak myślałem i zmieniłem na 32GB ale problem nie zniknął. Teraz mam: Pamięć RAM Viper Steel DDR4 32 GB 3200MHz CL16 To mi pokazuje HWiNFO, może coś mam źle ustawione w biosie ? Szybkość pamięci: 1801.8 MHz (DDR4-3602 / PC4-28800) Numer części modułu: 3600 Series Hmm ale teraz jak patrzę na daty to log mam z 25.05.2025 a ramy kupiłem w Marcu 2025 więc już miałem 32GB a pokazuje, że używałem 100% z 16GB dlaczego ? Coś mam źle ustawione ? EDIT: Logi z wczoraj też pokazują, że użyłem 7.5k z 16.6k, system nie widzi pełnych 32GB ? Jak wchodzę w Informacje o systemie pokazuje zainstalowane pamięci RAM 32GB, szybkość 2667 MHz Edytowane 28 Czerwca przez bashiok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca W takim razie zacznij od wyłączenia OC. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bashiok Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca Możesz jaśniej ? 😄 Nie włączałem żadnego OC a jeśli tak to nie świadomie. W Biosie się to wyłącza ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) 11 minut temu, bashiok napisał(a): Możesz jaśniej ? 😄 W Biosie się to wyłącza ? Tak, taktowanie pamięci RAM ustawia się w UEFI. Max prędkość RAM dla i5 11400 bez OC kontrolera pamięci, to 2933 MT/s przy Gear1 (przy Gear2 3200 MT/s, ale to nieoptymalne z tego co pamiętam), a nie 3600 MT/s. Jeśli mielibyśmy być precyzyjni, to jeszcze limity mocy powinny być ustawione w tym modelu na PL1=65W, TAU=28s, PL2=154W Edytowane 28 Czerwca przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca Witam tak przyglądam sie tematowi jak robisz edycje wpisu to system nie wysyła powiadomień o edycji , wiec ktoś czytając tylko nowe wpisy nie będzie widział już tych edytowanych. 56 minut temu, bashiok napisał(a): Jak wchodzę w Informacje o systemie pokazuje zainstalowane pamięci RAM 32GB, szybkość 2667 MHz zacznijmy od podstaw , pamięci uruchomiły sie natywnie czyli 2666 , także chcąc aby pracowały z deklarowana szybkością np. 3200 trzeba wejść do biosu i ręcznie ustawić ich szybkość lub włączyć profil XMP i właśnie od tego powinno sie zacząć co pokazuje bios , ile wykrywa pamięci i w jakich slotach system zainstalowany to win10, win11 ,win7 ? co pokazuje w systemie Menedżer urządzeń ? czy mógł byś zamieścić zdjęcie z GPU-Z ? , chodzi o to czy karta pracuje na PCIe 4.0 ? https://www.techpowerup.com/gpuz/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, bashiok napisał(a): Teraz mam:Pamięć RAM Viper Steel DDR4 32 GB 3200MHz CL16To mi pokazuje HWiNFO, może coś mam źle ustawione w biosie ? Szybkość pamięci: 1801.8 MHz (DDR4-3602 / PC4-28800) Numer części modułu: 3600 Series Jak wchodzę w Informacje o systemie pokazuje zainstalowane pamięci RAM 32GB, szybkość 2667 MHz Coś się tu nie zgadza. Możliwe, że pamięci teraz działają na 2667 MT/s (taki pewnie mają najszybszy tryb nonOC). Ogólnie to niezły misz-masz 😉 Pokaż to okno: Edytowane 28 Czerwca przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bashiok Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) Windows 10 Bios ustawienia: https://ibb.co/album/gbK2dW GPUZ: HWINFO: Natomiast jeśli chodzi o logi i to, że pokazywało, że używam 100% RAMU w MSI Afterburner to chyba on po prostu nie widzi drugiej pamieci dlatego tak pokazuje. Tam można ręcznie zmienić ze jest od 0 do 32gb zamiast 16 ale raczej sam powinien to wykrywać. Edytowane 28 Czerwca przez bashiok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) Pamięć ustawiałeś ręcznie? Bo pracuje na 1596,1 MHz (czyli takie 3200 MT/s) CL22, jednak nie widzę takiego trybu w tym spisie z SPD. Wejdź może do UEFI i włącz domyślne ustawienia dla RAM, bez trybów OC w postaci XMP (te konkretne modele RAM powinny się ustawić na 1333 MHz czyli 2666 MT/s). Sprawdź RAM memtest x86 czy nie ma błędów (jeśli nie widzi dwóch modułów, to sprawdzaj po jednym wpiętym w płytę). Edytowane 28 Czerwca przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) Nasuwa mi się jedno pytanie gdzie masz podłączony monitor ? do płyty głównej ? , czy do tego RTX, bo HWinfo pokazuje ze jedziesz na igpu oraz pytanie z innej beczki grę masz zainstalowana na dysku SSD ? Edytowane 28 Czerwca przez Mr.T... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bashiok Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca Ustawiłem na AUTO i ustawiło się taktowanie na 1333Mhz Ten program Memtest trzeba wgrać na botowalnego pendriva więc to musi poczekać do wieczora. Monitor głównym mam podłączony do RTX'a a monitor gdzie oglądam YouTuba czy przeglądam strony jest podłączony do płyty (nie mam przejściówki żeby podłączyć monitor drugi to karty). Tak, wszystko mam na SSD, system + WoW'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca W tym momencie widzi te 32GB prawidłowo? (w Windows) Jeśli widzi, ale nadal są dziwne zjawiska, to pozostaje tylko przetestowanie dokładnie pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca Tylko pytanie czy system włącza tego RTX do giercowania ?, bo ja raczej jestem przekonany że nie xD czy masz ręcznie ustawione ze włączając grę ma korzystać z RTX ? jak włączasz msi afterburner co pokazuje na pierwszym okienku jak jeszcze jesteś w systemie na pulpicie ? a co pokazuje msi afterburner w czasie grania , GPU0 czy GPU1 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bashiok Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) Ogólnie komputer cały czas widział 32GB to aplikacja Afterburna miała problem. Zrobiłem test memtestem i robił się jakieś 40 minut i 0 błędów. Nie no nie wyciągnął bym na z integrowanej karcie graficznej 160 fpsów w WoWie ale dla świętego spokoju zamówiłem przejściówkę DisplayPort - HDMI i podłączę drugi monitor do RTX'a i wyłączę grafikę zintegrowaną w BIOSIE. W środę będę miał tą przejściówkę i prawdopodobnie będę miał raid więc odpalę znowu logi i zobaczę czy coś się zmieniło 🙂 Na tą chwilę chyba nic więcej nie wymyślimy 🙂 Dzięki za pomoc 🙂 Edytowane 28 Czerwca przez bashiok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 19 minut temu, bashiok napisał(a): Zrobiłem test memtestem i robił się jakieś 40 minut i 0 błędów. Zalecam zrobienie minimum (absolutne minimum) jednego cyklu (on może trwać dłużej niż 40 minut). Oczywiście, jak zrobisz 3 cykle pod rząd i będzie 0 błędów - super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca "Kyle" chłopie co żeś sie uczepił tych pamięci , jak występowały by błędy pamięci lub kontrolera pamięci to gra by sie wysypywała łącznie z restartem całego PC a nie ze są spadki FPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca Wszystko jest możliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca Przeczytałem to wszystko, no mam jeszcze jednego podejrzanego a mianowicie ten GoodRam jest systemowy? I na nim jest wow? Czy nie jest on aby zapchany za mocno bo są podejrzenia że gdy jest za mocno zajechany to spowalnia bardzo mocno, chodź to tylko wow :/ Z tymi dyskami a raczej chińskim badziewiem nie raz były problemy Można sprawdzić to programem typu crystaldickinfo. 32gb ramu jak nie daje BlueS i inne aplikacje działają to nie ma co szukać. Czy inne gry też mają spadki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bashiok Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca GodRam to jest 240 GB i na nim jest System + ma wolnego 120GB WoW jest na drugim SSD SSDPR-CX400-256 256GB i tu wolne jest około 70GB Co do innych gier ciężko stwierdzić bo nie mam czasu grać w nic innego 😛 Jedynie czasami odpalę LoL'a ale tam spadków nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...