Lowermann Opublikowano Środa o 06:56 Zgłoś Opublikowano Środa o 06:56 Przymierzam się do zakupu monitora do PC oraz PS5, obecnie posiadam Asus Rog Strix PG279Q 144hz 1440P, a potrzebuję też monitora do konsoli, ponieważ obecny monitor posiada DP z 144 HZ oraz hdmi 60 hz co jest nie wystarczające dla konsoli. Teraz zastanawiam się czy zakupić monitor 27 cali 4k, czy 32 cale 4k, chcę uzyskać 120 klatek, żeby monitor posiadał VRR, oraz też był przyszłościowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Środa o 07:31 Zgłoś Opublikowano Środa o 07:31 Co do wielkości ekranu, to wszystko zależy od odległości. Ja siedzę standardowo daleko od ekranu (z 60-65cm) i doszedłem do konkluzji, że do gier, czy www, lub innego czytania, to nawet by mi monitor 23,8" obleciał, a 26,5" byłby już wielkościowo super. Tylko problem jest z filmami. Filmy mają wychlastane proporcje do 2,35:1 jakoś i to strasznie zmniejsza aktywną powierzchnię przy ekranie np. 16:9, na której widzimy ten film. Wówczas z wystarczających np. 23,8"-26,5" robi nam się niefajnie mały obraz ... i tutaj ratuje sytuację 31,5", bo z takiej krowy nawet jak wytniemy 2,35:1, to wielkość obrazu będzie nadal satysfakcjonująca. ... takie moje złote myśli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Środa o 07:56 Zgłoś Opublikowano Środa o 07:56 polecam tą sztuke jestem póki co bardzo zadzowolony 4k 32 cale 160 hz (ok 2 tys) https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-asus-tuf-gaming-vg32uqa1a-31-5-3840x2160px-160hz-1-ms?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwwLO_BhB2EiwAx2e-34cVeGBPaHdS7wVVA8929uLd6PFBldKZgW4gXcGTyBgEW29RxDWnmxoCc7oQAvD_BwE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano Środa o 10:45 Zgłoś Opublikowano Środa o 10:45 Od monitora siedzę około 80 cm Kyle, ale ciężko mi właśnie się zdecydować. stempel91, spoko tylko że ja preferuję matryce IPS, a ten co proponujesz to VA ale poczytam o tym recenzje i zobaczę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Środa o 10:48 Zgłoś Opublikowano Środa o 10:48 Nie przepadam za IPS-ami Tak to VGA - poczytaj. Polecam - kolory są wporzadku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano Czwartek o 06:06 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 06:06 Mało jest recenzji tego monitora, niestety na zagranicznych recenzjach wychodzi że ma duży ghosting jak to VA, także celowałbym raczej w matrychę IPS. Nadal szukam czegoś 32 cale 4k 144 hz z hdmi 2.1 VRR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano Piątek o 14:13 Zgłoś Opublikowano Piątek o 14:13 Zamówiłem dwa monitory, potestuję i sprawdzę który będzie najlepszy Monitor DELL G3223Q 32" 3840x2160px IPS 144Hz 1 ms https://www.x-kom.pl/p/1078099-monitor-led-32-i-wiekszy-dell-g3223q.html Monitor MSI MPG 274URF QD 27" 3840x2160px IPS 160Hz 0.5 ms [GTG] https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-msi-mpg-274urf-qd-27-3840x2160px-ips-160hz-0-5-ms-gtg?%2Fsearch%3Fquery[menu_item]=&query[querystring]=MSI+MPG+274URF+QD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Piątek o 14:56 Zgłoś Opublikowano Piątek o 14:56 Ponieważ piętą achillesową matryc IPS jest czerń, to podstawowym parametrem po którym wybierałbym monitor na IPS, jest kontrast statyczny (tym sposobem wybierałem swój monitor te ~6 lat temu - i kupiłem wówczas monitor ze zmierzonym kontrastem 1500:1). Dzisiaj istnieją już modele IPS z kontrastem 3000:1. Także wybór modelu z kontrastem 1000:1 w 2025r, do multimediów, jest co najmniej kontrowersyjnym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano Piątek o 15:18 Zgłoś Opublikowano Piątek o 15:18 Tylko nie za bardzo jest wybór jak patrzę, musiałbym brać coś na matrycy VA ale wtedy ghosting, no nic zobaczę co przyjdzie i tyle. A co ty na moim miejscu byś wybrał ? Ze tak zapytam z ciekawości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Piątek o 15:56 Zgłoś Opublikowano Piątek o 15:56 (edytowane) 45 minut temu, Lowermann napisał(a): musiałbym brać coś na matrycy VA Przecież wyraźnie napisałem, że chodzi o matrycę IPS z kontrastem 3000:1 (jednak widzę często i gęsto są to modele 60Hz). Dla mnie VA też odpadają (przekłamanie kolorów i gammy pod kątem - czasem coś robię w grafice ... no i w ciemniejszych odcieniach VA faktycznie wolniejsze). Z drugiej strony jak widzę ich ceny (IPS 3000:1)... to już lepiej OLED 😉 Edytowane Piątek o 16:04 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...