Skocz do zawartości
Lowermann

MSI MPG 274URF QD do PS5 27 cali 4k czy 32 4k do 2k

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu monitora do PC oraz PS5, obecnie posiadam Asus Rog Strix PG279Q 144hz 1440P, a potrzebuję też monitora do konsoli, ponieważ obecny monitor posiada DP z 144 HZ oraz hdmi 60 hz co jest nie wystarczające dla konsoli.

Teraz zastanawiam się czy zakupić monitor 27 cali 4k, czy 32 cale 4k, chcę uzyskać 120 klatek, żeby monitor posiadał VRR, oraz też był przyszłościowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wielkości ekranu, to wszystko zależy od odległości. Ja siedzę standardowo daleko od ekranu (z 60-65cm) i doszedłem do konkluzji, że do gier, czy www, lub innego czytania, to nawet by mi monitor 23,8" obleciał, a 26,5" byłby już wielkościowo super. Tylko problem jest z filmami. Filmy mają wychlastane proporcje do 2,35:1 jakoś i to strasznie zmniejsza aktywną powierzchnię przy ekranie np. 16:9, na której widzimy ten film. Wówczas z wystarczających np. 23,8"-26,5" robi nam się niefajnie mały obraz ... i tutaj ratuje sytuację 31,5", bo z takiej krowy nawet jak wytniemy 2,35:1, to wielkość obrazu będzie nadal satysfakcjonująca.

... takie moje złote myśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem dwa monitory, potestuję i sprawdzę który będzie najlepszy

Monitor DELL G3223Q 32" 3840x2160px IPS 144Hz 1 ms
https://www.x-kom.pl/p/1078099-monitor-led-32-i-wiekszy-dell-g3223q.html

Monitor MSI MPG 274URF QD 27" 3840x2160px IPS 160Hz 0.5 ms [GTG]
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-msi-mpg-274urf-qd-27-3840x2160px-ips-160hz-0-5-ms-gtg?%2Fsearch%3Fquery[menu_item]=&query[querystring]=MSI+MPG+274URF+QD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ piętą achillesową matryc IPS jest czerń, to podstawowym parametrem po którym wybierałbym monitor na IPS, jest kontrast statyczny (tym sposobem wybierałem swój monitor te ~6 lat temu - i kupiłem wówczas monitor ze zmierzonym kontrastem 1500:1). Dzisiaj istnieją już modele IPS z kontrastem 3000:1. Także wybór modelu z kontrastem 1000:1 w 2025r, do multimediów, jest co najmniej kontrowersyjnym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45 minut temu, Lowermann napisał(a):

musiałbym brać coś na matrycy VA

Przecież wyraźnie napisałem, że chodzi o matrycę IPS z kontrastem 3000:1 (jednak widzę często i gęsto są to modele 60Hz). Dla mnie VA też odpadają (przekłamanie kolorów i gammy pod kątem - czasem coś robię w grafice ... no i w ciemniejszych odcieniach VA faktycznie wolniejsze). Z drugiej strony jak widzę ich ceny (IPS 3000:1)... to już lepiej OLED 😉 

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi