Skocz do zawartości
laf-x

Ocena zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam solidnego zestawu z możliwością podkręcania. Głównie będzie wykorzystywany do pracy (programowanie, konteneryzacja itp.), a sporadycznie do gier – moim celem jest GTA 6, dlatego kartę graficzną planuję dokupić pod koniec roku.

Specyfikacja:

• Procesor: Intel Core i7-14700K
  • Płyta główna: MSI PRO Z790-P WIFI (DDR5)
  • Pamięć RAM: GOODRAM 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER
  • Zasilacz: Power Zone 2 1000W 80 PLUS Platinum
  • Chłodzenie: Arctic Liquid Freezer Pro III 360 A-RGB Black
  • Karta graficzna: Na tę chwilę brak – zakup planowany pod koniec roku
  • Obudowa: ENDORFY Arx 700 ARGB
  • Dysk: Kingston 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe KC3000

Chciałbym prosić o ocenę zestawu, ponieważ ostatni raz składałem komputer 10 lat temu. W przyszłości planuję rozszerzyć pamięć o kolejne 2x32GB RAM oraz wykorzystać RAID SSD do przechowywania zdjęć i dokumentów, których nie chcę stracić. Ogólnie może jest jakaś lepsza buda, nie szczególnie zależmy mi na ledach, ale też nie będą przeszkazać (dzieci będą się cieszyć xd) 

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie!

Edytowane przez laf-x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wziąłbym MSI MAG Z790 Tomahawk Wifi - ma lepsza sekcje zasilania 

Chłodzenie polecam Cooler Master Masterliquid 360 Atmos + contact frame od thermalgrizly (ma blokopompe na procku wiec swobodnie montujesz chłodnice u góry) - mam ten procek i na najnowszym biosie mam stabilne max 77stopni na procku 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Zaproponowana płyta wygląda porządnie więc zamienię.

Zastanawiam się czy jest sens dopłacać do tego chłodzenia, znalazłem jakąś dyskusje link ale tam prównują poprzednią wersję, jeżeli to tylko 2-3 stopnie to chyba nie ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arctic liquid freezer ma swoj contact frame w zestawie (uwazaj tylko z montazem)

wiec mozliwe ze bedziesz mial podobny efekt - ja nie wybralem tego chłodzenia z racji ze juz mialem swoj contact frame i nie chciałem znowu tego odkręcać
Jesli jesteś przekonany do arctica i kazdy poleca to próbuj - ja zaproponowalem cooler mastera bo korzystam 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę droższe ale do gierek lepiej się nadają i są na liście wspieranych ( testowanych*) przez producenta jak ci nie zależy bo do roboty to tańsze też ci znajdę 

https://proline.pl/pamiec-adata-xpg-lancer-ddr5-64gb-2x32gb-6000mhz-cl30-ax5u6000c3032g-dtlabbk-p8122704

po za tym twoje też są na liście

Co jest nie tak z Goodramami ? Są uparte i nie lubią się z MSI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż tyle grać nie będę wiec jak możecie polecić jakieś inne 2x32GB (około 700zł) będę wdzięcznym, planuje później dokupić te same do 128GB (4x32)

Edytowane przez laf-x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam GSkill Trident Z5 
Sam mam dwie kości po 32 GB działają w XMP na 6400 MT stabilnie 

Ale dobre pamieci ddr5 2x32 GB nie beda kosztować poniżej 1000 zł 

Bazują na Samsungowych B-Die'ach. 

Edytowane przez stempel91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg calego materiału jaki przyswoilem przez ostantnie kilka lat wywnioskowalem ze micron jest najtanszy i najgorszy pod wzgledem oc etc. 

Czesto te informacje nie sa od tak dostepne a producent w róznych wersjach moze stosować różne kości. Poproś ewentuualnie o dokładny part number z opakowania lub etykiety - wtedy szybko znajdziesz to info 

Edytowane przez stempel91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To Panowie jeszcze raz, jakie wybrać pod intela, żeby to miało ręce i nogi. Z tego co wyczytałem, to niektóre nie lubią się z intelem. Poprosze o linka, już nie będę dopytywał 😄

Na tą chwile to będzie 2x32GB, docelowo będzie 4x32GB tak, żeby to śmigało w takim zestawieniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukaj w pełni kompatybilnych kości z intel xmp (a nie expo)
musza miec dobra stabilność w konfiguracji 4-DiMM 
najelpeij na kościach Hynix M-Die lub A-Die bo super sie skaluja

https://www.euro.com.pl/pamieci-ram/kingston-pam-ram-king-fury-2x32-d5-cl32-6000-rgb.bhtml?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=it_pmax&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD6k90FmhYU_OzzJ0WNjp28tG1S5D&gclid=Cj0KCQjwhr6_BhD4ARIsAH1YdjCLWFabWStCAQWJ4tgIWb-RCUFs9QcgjSdqu48pEWHOaCnJuP8QNNkaAuUlEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Jak zamontujesz to skontroluj to w cpu-z 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. Będę musiał szukać dalej, bo nie chce świecących 😄

Podziele sie jak wyszło, o ile uda mi sie coś zmontować, możliwe, że będzie to początek przyszłego miesiąca 🔥

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekamy na efekt 🙂 dopisuj przy interesujących Cię kościach Hynix, Micron lub Samsung. Zawsze znajdzie się gdzieś artykuł gdzie ktoś prześwietli interesujące Cię kości bardzo dokładnie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi